MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παγκόσμια εκστρατεία για να μην ξαναγίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί

Διεθνής εκστρατεία πραγματοποιείται, για την αποτροπή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κοντά στις 23.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής, το ψήφισμα της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), με αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση που υπέβαλαν πολίτες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί από το 1934 ως μουσείο, σε τζαμί, ώστε να μετατραπεί ξανά  σε “σύμβολο κατάκτησης” της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς υποσχέθηκε ότι το κτίριο σύντομα θα “χαμογελά” ξανά, ως τέμενος.

“Αυτό ειναι απαράδεκτο” συνεχίζει το κείμενο της Hellenic American Leadership Council, τονίζοντας ότι “η Αγία Σοφία είναι ένας πρώην ορθόδοξος Πατριαρχικός Ναός, έδρα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπουλη, μετατράπηκε σε τζαμί, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουσείο, τον Φεβρουάριο του 1935.”

Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία, το 1985, έχει κηρύξει την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

Επίσης η  AHEPA (American Hellenic Educational Association), με ανακοίνωση της, απευθύνει κάλεσμα για ανάληψη δράσης για το ζήτημα, μέσα από την υπογραφή του παραπάνω ψηφίσματος και την επικοινωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων και την Επιτροπή της Γερουσίας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της AHEPA, Άντονι Κουζούνης απέστειλε επιστολή στην UNESCO, με την οποία επισημαίνεται ότι εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί θα χάσει τα χριστιανικά και βυζαντινά χαρακτηριστικά της, τα οποία θα πρέπει να προστατευτούν, βάσει της συνθήκης για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία επικύρωσε η Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://hellenicleaders.com

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b