MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Είδαμε το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» στο Παλλάς- Αλλαγή φύλου

Οι Γιάννης Ζουγανέλης και Θοδωρής Αθερίδης γίνονται γυναίκες, η Ζέτα Μακρυπούλια γίνεται Μέριλιν και ο Κώστας Βουτσάς εκατομμυριούχος και θυμάται την διάσημη του ατάκα «Έχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;» Όλα αυτά στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό» την κωμωδία-μιούζικαλ, που ανεβαίνει στο Παλλάς σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η ιστορία της διάσημης κωμωδίας του Billy Wilder με πρωταγωνίστρια τη Μέριλιν Μονρό και τους Τζακ Λέμον και Τόνι Κέρτις είναι λίγο-πολύ γνωστή. Δύο άνεργοι μουσικοί, ο Τζέρυ και ο Τζο, γίνονται κατά λάθος, αυτόπτες μάρτυρες σε ένα μαφιόζικο ξεκαθάρισμα. Για να γλυτώσουν από τους γκάνγκστερς ντύνονται γυναίκες και μπαίνουν σε ένα γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Όμως ο Τζο ερωτεύεται την πανέμορφη Sugar Kane που το όνειρό της είναι να παντρευτεί εκατομμυριούχο. Εκεί γύρω περιφέρεται μ’ ένα κότερο κι ένας ζάμπλουτος κύριος, ο Όσγκουντ Φίλντινγκ που βάζει στο μάτι τη Δάφνη, δηλαδή τον Τζέρυ με φουστάνια. Μια κωμωδία παρεξηγήσεων, ερωτικής ίντριγκας, που μετατρέπεται και σε μια ξεκαρδιστική περιπέτεια επιβίωσης.

Η παράσταση του Σταμάτη Φασουλή είναι συνδυασμός κωμωδίας και μιούζικαλ. Ευτυχώς, για μένα, κυριαρχεί το στοιχείο της κωμωδίας και το μιούζικαλ έχει συμπληρωματικό ρόλο. Τα χορευτικά, του Φωκά Ευαγγελινού, είναι πολύ καλά, αλλά οι φωνές, τόσο της Μακρυπούλια, όσο και των Αθερίδη-Ζουγανέλη, κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Η ζωντανή ορχήστρα είναι πολύ καλή.
1 ZETA MAKRIPOYLIA
Σε ένα τέτοιο θέαμα, η σκηνογραφία είναι ένας μεγάλος πρωταγωνιστής. Τα σκηνικά των Γιώργου Γαβαλά και Γιάννη Μουρίκη, είναι πανέμορφα, εικαστικά άψογα, με ωραία χρώματα, πολύ λειτουργικά κι εμπνευσμένα. Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή, με άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Και τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη είναι πολύ καλά. Θυμίζουν την εποχή της ταινίας, έχουν επίσης ωραία χρώματα, λάμψη και τονίζουν το σεξ απίλ που πρέπει να έχει αυτό το έργο. Επίσης, καταφέρνουν να δίνουν και τη χιουμοριστική νότα που χρειάζεται- ιδίως στην περίπτωση των δύο αντρών που μεταμφιέζονται σε γυναίκες, οι τουαλέτες που φοράνε είναι και αστείες. Ως προς το κείμενο, η μετάφραση- διασκευή του Σταμάτη Φασουλή έχει χιούμορ και ποιότητα και το ίδιο ισχύει για τη μετάφραση των στίχων από την Αφροδίτη Μάνου.

1 ζουγανέλης βουτσάςΣτις ερμηνείες ο Γιάννης Ζουγανέλης αποδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή. Με μεγάλη ζωντάνια, εμπνεύσεις και πηγαίο χιούμορ, ερμηνεύει έναν ιδιαίτερα κωμικό χαρακτήρα, που μεταβάλλεται πάρα πολύ εύκολα και κάνει ό,τι του λένε οι άλλοι σε πολύ αστείο βαθμό. Μαζί του ο επίσης εξαιρετικός Κώστας Βουτσάς, με αγέραστη πνοή και φρεσκάδα, στο ρόλο του γέρου ερωτιάρη εφοπλιστή που ερωτεύεται τον μεταμφιεσμένο σε γυναίκα Ζουγανέλη. Αυτό το δίδυμο βγάζει και το περισσότερο γέλιο στην παράσταση κι έχει μια θαυμάσια χημεία μέσα στην παράσταση. Επίσης, κερδίζει τις εντυπώσεις και ο Λευτέρης Ελευθερίου, στο ρόλο του μαφιόζου. Μιμείται με σατυρική διάθεση το Μάρλον Μπράντο στο ρόλο του Νονού, έχει μεγάλη ενέργεια και φοβερή κίνηση επί σκηνής.

Η Ζέτα Μακρυπούλια έχει αξιόλογη παρουσία στο ρόλο της Sugar. Αντιγράφει βέβαια αρκετά τη Μέριλιν Μονρό, χωρίς να βγάζει την ίδια τσαχπινιά. Αλλά καταφέρνει να σταθεί καλά, σε ένα ρόλο, που έτσι κι αλλιώς ως προαπαιτούμενο δεν έχει την μεγάλη υποκριτική κλάση (δεν είναι ένας ιδιαίτερος δύσκολος ρόλος). Αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι μια όμορφη κοπέλα και στο κομμάτι της ομορφιάς η Ζέτα Μακρυπούλια είναι πολύ δυνατή. Επίσης τα πηγαίνει αρκετά καλά στα χορευτικά κομμάτια και είναι όσο σέξι χρειάζεται. Ο Θοδωρής Αθερίδης κινείται σε μέτρια επίπεδα, ενώ αρκετά καλή και σε ερμηνεία και σε φωνή είναι η Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της στρίγκλας διευθύντριας της μπάντας.

Συνολικά, το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» είναι μια πολύ χαριτωμένη και ανάλαφρη κωμωδία. Βλέπεται πολύ ευχάριστα, βγάζει γέλιο κι έχει εξαιρετικά σκηνικά και ωραία χρώματα. Βέβαια, όπως λέει η διάσημη ατάκα ατάκα στο φινάλε του έργου «Κανείς δεν είναι τέλειος». Κανείς, εκτός ίσως από τους Ζουγανέλη και Βουτσά στη συγκεκριμένη παράσταση.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b