MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λήδα Ματσάγγου: Η πραγματική αγάπη δεν έχει ίχνος εγωισμού

Η Λήδα Ματσάγγου είναι γνωστή ηθοποιός τόσο στο θεατρικό και στο τηλεοπτικό κοινό. Πέρσι παρουσίασε μαζί με τον ηθοποιό Θύμιο Κούκιο την παράσταση “Η άλλη Αίσθηση”. Φαίνεται ότι οι δυο τους έδεσαν, ως καλλιτεχνικό ζευγάρι, γι’ αυτό και φέτος παίζουν ξανά μαζί στην παράσταση “Ένα” σε σκηνοθεσία Σπύρου Μιχαλόπουλου στο θέατρο Ροές. Η Λήδα Ματσάγγου μάς μίλησε για την παράσταση που βασίζεται στο κείμενο της Ειρήνης Λουκάτου αλλά και για το τί σημαίνει για την ίδια η “πραγματική αγάπη”…Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Για ποια θέματα μιλάει το έργο “ΕΝΑ” και γιατί έχει αυτό τον τίτλο;
Μιλάει για την απώλεια κάθε είδους. Συναισθημάτων, όρεξης για ζωή, ικανοτήτων, ονείρων. Πόσο εύκολα μπορεί να σε οδηγήσει στην απομόνωση, στον εγκλωβισμό. Πώς η εμμονή στο παρελθόν μπορεί να γίνει η μόνη διέξοδος τελικά. Πόσο δύσκολα μπορείς να ξεπεράσεις τις φοβίες σου και να προχωρήσεις. Πόσο μπορείς να επαναπροσδιοριστείς στα δεδομένα μίας νέας πραγματικότητας που σου έχει επιβληθεί και να λειτουργήσεις, να προχωρήσεις αλώβητος. Για τη δύναμη του έρωτα που μπορεί να φέρει τη λύτρωση. Το γιατί έχει αυτόν τον τίτλο νομίζω πως είναι πιο σωστό να το απαντήσει η συγγραφέας. Θα έλεγα, επειδή λειτουργούν σαν «ένα» οι δυο τους, για να βρει η ηρωίδα τη λύτρωση. Δεν θα πω κάτι παραπάνω γιατί θα πρόδιδε την ιστορία.

Τι είναι αυτό που σας άγγιξε περισσότερο στο έργο;
Καταρχήν το κείμενο της Ειρήνης Λουκάτου με άγγιξε από την ανάγνωση. Είναι περιεκτική και διεισδυτική στο γράψιμό της. Σαν μουσική με πλούσια συναισθήματα, με λεπτές ισορροπίες και εξάρσεις. Ο λόγος της απλός και συνάμα ποιητικός, σε ταξιδεύει και σε βάζει στη σκέψη της που καλπάζει και σε οδηγεί σε μονοπάτια αναγνωρίσιμα -και αν όχι- κατανοητά. Η μία σκέψη που διαδέχεται την άλλη έρχεται τόσο ομαλά συμπληρώνοντας το πάζλ του μυαλού της ηρωίδας που αν αφεθείς οδηγείσαι στην αλήθεια της.

Στην παράσταση παίζετε ξανά με τον ηθοποιό Θύμιο Κούκιο. Πως είναι η συνεργασία σας;
Τέλεια! Με το Θύμιο έχουμε φοβερή χημεία. Δουλέψαμε πέρυσι και θέλαμε πολύ να ξαναβρεθούμε. Είναι τόσο καλός ηθοποιός, με χιούμορ, ωραίος άνθρωπος. Είναι μία συνεργασία που στηρίζεται στην αλληλοεκτίμηση, στον αλληλοσεβασμό και στη φιλία πλέον.

Στο έργο η μουσική (κυρίως Σοπέν) παίζει σημαντικό ρόλο. Πόσο σημαντική είναι η μουσική για τη δική σας ζωή;
Τα νυχτερινά του Σοπέν. Τα έπαιζαν ντουέτο με τον άντρα της – μουσική δωματίου. Ναι, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Με ταξιδεύει, με εμπνέει, με ηρεμεί, με συγκινεί, με ευαισθητοποιεί, μου φτιάχνει τη διάθεση, με κάνει χαρούμενη, να θέλω να χορέψω. Η μουσική έχει συνδεθεί με πολύ σημαντικά κομμάτια της ζωής μου. Παίζει στο μυαλό μου ακόμη και όταν δεν ακούγεται..

Πώς επηρέασε τη ζωή σας το γεγονός ότι γίνατε μητέρα;
Είναι ότι πιο ωραίο έχει συμβεί στη ζωή μου! Άλλαξε τις προτεραιότητες μου, τις ανάγκες μου, τα «θέλω» μου. Με ωθεί καθημερινά να βελτιώνω –τουλάχιστον να προσπαθώ- τον εαυτό μου Κατάλαβα τι σημαίνει πραγματική αγάπη χωρίς ίχνος εγωισμού.

Σας φοβίζει η οικονομική κρίση για το μέλλον του παιδιού σας;
Φυσικά. Ωστόσο, επειδή έχω την ανάγκη να βλέπω τα πράγματα πιο αισιόδοξα, πιστεύω ότι στο μέλλον θα καλυτερεύσουν. Θέλω να πιστεύω ότι ο γιος μου θα ζήσει σε μία άλλη εποχή που ιδανικά θα έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς οι αναγκαστικοί περιορισμοί της δικιάς μας ζωης σήμερα.

Έχετε πει σε κάποια συνέντευξη πως έχετε υπάρξει χωρίς δουλειά και γιατί αυτό είναι στη φύση του επαγγέλματος του ηθοποιού. Και είχατε δηλώσει «πολλές φορές το επιλέγεις και εσύ ο ίδιος». Για ποιους λόγους επιλέγει ένας ηθοποιός να μένει χωρίς δουλειά;
Ναι, όντως το έχω πει. Είναι όμως λόγια μιας άλλης εποχής που είχες την πολυτέλεια της επιλογής. Εννοούσα -και εννοώ- ότι για να υποστηρίξεις σωστά ένα ρόλο θεωρώ ότι πρέπει να τον πιστέψεις, να δοθείς ολοκληρωτικά, να τον αφήσεις να σε ταξιδέψει, να θελήσεις να τον καταλάβεις και να τον αγαπήσεις. Αν είναι κάτι που δεν σου κάνει τόσο «κλικ» είναι δύσκολο να συμβεί αυτό. Δυστυχώς όμως δύσκολη είναι και η πραγματικότητα που ζούμε τώρα. Εγκλωβισμένοι, όπως και η ηρωίδα της παράστασής μου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Από 6 Δεκεμβρίου θα παίζω και στην παράσταση «Καλώς ήλθατε ντεντέκτιβ Πουαρό» που θα λάβει χώρα στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Εμπορικό Κέντρο Capitol). Η σύλληψη έργου και σκηνοθεσία είναι της Φρόσως Λύτρα, η αρχική διασκευή κειμένου του Θοδωρή Πετρόπουλου και η θεατρική απόδοση των Χάρη Μπόσινα / Ομάδα ΝΑΑΝ.

Περισσότερα για την παράσταση “Ένα

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b