MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Εγκώμια του BBC για την δική μας Λυρική Σκηνή!

Μπορεί στο εξωτερικό να μην ακούγονται τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα, λόγω των οικονομικών και πολιτικών της αδιεξόδων, αλλά ευτυχώς, ο πολιτισμός πότε πότε μας βγάζει ασπροπρόσωπους. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του BBC έπλεξε το εγκώμιο στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

author-image Γιώργος Σμυρνής

«Από την τραγωδία στον θρίαμβο» ήταν η κεντρική ιδέα του αφιερώματος που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο BBC 4 για την ΕΛΣ, στην εκπομπή Broadcasting House του Πάντι Ο’ Κόνελ. «Η χώρα αντιμετωπίζει την πτώχευση, αλλά η Εθνική Λυρική Σκηνή διπλασίασε τις παραστάσεις της, βγήκε στους δρόμους και θα μετακομίσει στο νέο της σπίτι το οποίο έχει σχεδιάσει ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής», (ο Ρένζο Πιάνο) δήλωσε  παρουσιαστής.

Το ρεπορτάζ επιμελήθηκε ο απεσταλμένος του BBC στην Αθήνα Άντριου ΜπόμφορντΟ ρεπόρτερ αναφέρθηκε στις συναυλίες στη Βαρβάκειο και στον Πειραιά, όπου η συμμετοχή του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα, όπως ήταν φυσικό, με την διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.

«Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση μου στην ΕΛΣ, ενώ ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οι φίλοι μου αναρωτιόντουσαν αν είμαι τρελός» είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Μιχαηλίδης. Κι όπως σημειώνει ο ρεπόρτερ, ο νέος διευθυντής κατάφερε να ρίξει το χρέος της ΕΛΣ κατά 75% σε δύο χρόνια. Η επιβράβευση της κυβέρνησης ήταν να περικόψει την επιχορήγηση για τέσσερα εκατομμύρια το 2013.

Το αφιέρωμα έκλεισε με την υπό ανέγερση στέγη της ΕΛΣ στο Φάληρο: «11 γερανοί εργάζονται με αργές κινήσεις κάτω από τον μπλε ουρανό, σαν ένας μαέστρος να διευθύνει μια “συμφωνία της κατασκευής” για το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης». Ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Γιάννης Τροχόπουλος, τόνισε στην εκπομπή του BBC 4: «Δημιουργούμε ένα νέο σπίτι για τους νέους και όλους τους Ελληνες».

Όσο για το νέο σπίτι της Λυρικής Σκηνής, που αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του BBC, αυτό σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2015. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το νέο κτήριο έκτασης 28.000 τμ, θα είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα σχεδιασμένο, ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας τόσο για το κοινό όσο και για τους καλλιτέχνες. 

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την κατασκευή και τον εξοπλισμό του, με δωρεά ύψους 566 εκατ. €. 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b