MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πάνος Κορδαλής: “Ο Καβάφης αγάπησε διπλά την Ελλάδα”

“Η απόσταση του Κωνσταντίνου Καβάφη από την Ελλάδα ίσως ήταν εκείνη που τον έκανε να την αγαπήσει διπλά”, τονίζει ο Πάνος Κορδαλής, που υποδύεται τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή στο “Δραματικό και Μουσικό Πρελούδιο για τον Κ.Π.Καβάφη”, μια παράσταση αφιερωμένη στα 150 χρόνια από τη γέννησή του η οποία παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 6 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Το σκηνικό της παράστασης είναι απλό. Σαν το δωμάτιο του ποιητή στην οδό Λέψιους 10 στην Αλεξάνδρεια. Γεμάτο αναμνήσεις, σβησμένους πόθους και σοφία. Και γνώση διαχρονική που ταξίδεψε μέσα από τα ποιήματά του σε όλον τον κόσμο. “Εκείνο που τον ξεχωρίζει είναι ότι κατάφερε να ενώσει την αρχαιοελληνική κληρονομιά με τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και το σύγχρονο ελληνικό στοιχείο. Ανέδειξε τη διαχρονικότητα της ελληνισμού“, υπογραμμίζει ο Κορδαλής.

Ο ήρωας της παράστασης επιχειρεί έναν τελευταίο απολογισμό. Έναν “διάλογο” με αγαπημένα του πρόσωπα. Τρεις γυναίκες. Την Άννα Κομνηνή, κόρη του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιου Κομνηνού. Τη Ρίκα Σεγκοπούλου, οικονόμο, γραμματέα και αργότερα πρώτη επιμελήτρια του αρχείου του. Και φυσικά τη μητέρα του, Χαρίκλεια, τη μοναδική γυναικεία παρουσία στην ποίησή του.

Το έργο δεν είναι άλλο παρά σκόρπιες επιθυμίες, κώδικες λέξεων και αναμνήσεις που αναδύονται σαν ένας ύστατος χαιρετισμός, ένα “αντίο” χωρίς αποδέκτη”, μας λέει ο Κορδαλής. Και συμπληρώνει πως “οι παραστάσεις αυτές δεν είναι το τέλος, ούτε ένα στεγνό αφιέρωμα, αλλά η αρχή μιας σχέσης με τον ποιητή που συνεχίζει να γοητεύει και να παραμένει επίκαιρος σε όλον τον κόσμο“.

Tαυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία – σκηνικός χώρος: Βασίλης Αναστασίου
Σύνθεση κειμένου: Ηλίας Λιαμής
Κοστούμια: Λέντιο Κονξχόλι
Video-art: Δημήτρης Ζόγκας
Φωτισμοί: Β. Αναστασίου – Δ. Ζόγκας
Παίζουν: Πάνος Κορδαλής, Άννα Κομνηνή
Πιάνο: Βανιαμήν Χατζηκουμπάρογλου

Περισσότερα από Πρόσωπα