MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
05
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αποδοκιμασίες εναντίον Παναγιωτόπουλου για το Συνέδριο Φιλοσοφίας (video) – Δεν έρχεται ο Ουμπέρτο Έκο

Με ελαφρώς επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε χτες η συναυλία στο Ηρώδειο στα πλαίσια του 23ου Παγκόσμιου Συνέδριου Φιλοσοφίας. Όταν ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος πήρε το λόγο, για να τιμήσει το συνέδριο, πολλοί από το κοινό που είχε σχεδόν γεμίσει το Ηρώδειο τον αποδοκίμασαν. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέχισε να διαβάζει τον λόγο του με πιο έντονη φωνή, αλλά κάποια στιγμή οι αποδοκιμασίες έγιναν εντονότερες, ακόμα και με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και τέλειωσε την ανάγνωση μάλλον βιαστικά.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Πιο πριν είχε χαιρετίσει το συνέδριο ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις. Πέρα από αυτό το γεγονός, η εκδήλωση κύλησε όμορφα και ήταν μια γλυκιά, μουσική και πολυπολιτισμική βραδιά κάτω από την Ακρόπολη. Φιλόσοφοι και επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου κατέκλυσαν το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Ένας Ισπανός φιλόσοφος μάλιστα, από τον ενθουσιασμό του που βρέθηκε στην πόλη που γέννησε τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα και μάλιστα μέσα σε ένα αρχαίο θέατρο, αναφώνησε στα αγγλικά: “Αισθάνομαι σαν τον Σωκράτη!”

Δυστυχώς στο συνέδριο δεν θα παρευρεθεί τελικά ο Ουμπέρτο Έκο, καθώς μια ασθένεια που τον ταλαιπωρεί, δεν του επέτρεψε να πάρει μέρος. Όμως περισσότεροι από 2.000 χιλιάδες φιλόσοφοι από 105 χώρες συμμετέσχουν στο Συνέδριο με τίτλο «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου. Μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μοράν, ο Λούκα Σκαραντίνο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς.

Η συναυλία με κομμάτια κλασικής μουσικής, από δυτικούς συνθέτες, όπως ο Γκλουκ, ο Μπετόβεν, αλλά και έλληνες όπως ο Σκαλκώτας, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Επισης, υπήρχε χορωδία που τραγούδησε. Ένα πολυάριθμο μπαλέτο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ιδίως σε μια διασκευή του Ζορμπά του Θεοδωράκη. 

Ήταν μια ευχάριστη νότα πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, το καλοκαίρι κι ένας καλός προάγγελος για το σημαντικό αυτό συνέδριο. Η Αθήνα  γίνεται πόλη των φιλοσόφων όλου του κόσμου. Μια λαμπρή γιορτή για την πρωτεύουσα της Ελλάδας. 

Γιώργος Σμυρνής

[iframe frameborder=”0″ width=”480″ height=”270″ src=”http://www.dailymotion.com/embed/video/x12oyx5″ ]
Ηρώδειο, αποδοκιμασίες στον Παναγιωτόπουλο από Newscaster

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b