MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο ακριβότερος πίνακας στην Ισπανία είναι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου!

O πιο ακριβός πίνακας που ζωγραφίστηκε στην Ισπανία φέρει την υπογραφή του Έλληνα Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο πίνακας του Ελ Γκρέκο «Ο Άγιος Δομήνικος προσευχόμενος» πωλήθηκε προς 10,7 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s Λονδίνο.Ο πίνακας, του οποίου η αξία υπολογιζόταν αρχικά στα 3,5 με 5,8 εκατ. ευρώ, έπιασε κατά την διάρκεια της δημοπρασίας της 3ης Ιουλίου στα Sotheby’s το ποσό ρεκόρ των 10,7 εκατ. ευρώ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο περί το 1600. Θεωρείται ως «ένα από τα καλύτερα πορτρέτα αγίων που συνδυάζει φαντασία και τεχνική» και είναι πλέον ο ακριβότερος πίνακας της περιόδου 15ου- 18ου αιώνα. 

O πίνακας απεικονίζει τον ιδρυτή του Τάγματος των Δομηνικανών μοναχών τον 13ο αιώνα,  γονατιστό σε απομόνωση σε ένα βραχώδες οροπέδιο να προσεύχεται με αφοσίωση μπροστά από ένα σταυρό. Πίσω από αυτόν είναι ένα τοπίο με έναν τυπικό του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στοιχειωμένο ουρανό.  Λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά που ο Ελ Γκρέκο έχει δώσει τον άγιο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα βασίζεται στο πρόσωπο κάποιου ατόμου, το οποίο ο καλλιτέχνης γνώριζε προσωπικά. Ο σταυρός που συγκρατείται ενάντια στους βράχους, επαναλαμβάνεται  σε μια σειρά από πίνακες του μεγάλου ζωγράφου.

Το έργο ήταν στην κατοχή ιδιωτικής συλλογής και τα χρήματα από την πώλησή του θα διατεθούν για τους σκοπούς της γερμανικής επιτροπής της UNICEF.

Με αυτό τον τρόπο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο Βελάσκεθ το 2007, έργο του οποίου πωλήθηκε τότε προς 12,4 εκατ. ευρώ, ποσό που με τα σημερινά δεδομένα προσαρμόζεται στα 9,6 εκατ. ευρώ. Ο πίνακας του Βελάσκεθ ήταν η Αγία Ρουφίνα. (Εικόνα)
Diego-Rodriguez-de-Silva-Velazquez-Seville
Ο πίνακας αποκτήθηκε από ένα Ίδρυμα στην Σεβίλλη, που είχε σκοπό να καταφέρει να επιστρέψει αυτό το ανεκτίμητο πολιτιστικό έργο στην πόλη, και το κατάφερε πληρώνοντας ένα αδρό ποσό, το οποίο μόλις πριν μερικές μέρες ξεπεράστηκε από την πώληση του πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 

Δυστυχώς, τα έργα των μεγάλων δημιουργών συνήθως αποκτούν αξία όταν αυτοί έχουν πεθάνει. 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b