MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηρώ: “Η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή μου”

Η παρουσία της σε αγαπημένες μουσικές σκηνές και η σεμνή καλλιτεχνική της πορεία θα έλεγε κανείς ότι οδήγησαν ομαλά την Ηρώ στο επόμενο σημαντικό “σκαλί” της καριέρας της, που είναι η συνεργασία της με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η Ηρώ στις 12 και 13 Ιουλίου θα βρεθεί στη σκηνή του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, εκεί όπου κάθε καλοκαίρι τελούνται μικρά καλλιτεχνικά “θαύματα”, για να μας παρασύρει στον παθιασμένο κόσμο του tango, μαζί με τον σπουδαίο Αργεντίνο ερμηνευτή Javier Di Ciriaco και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου από την Ελλάδα. Με αφορμή την συγκεκριμένη συναυλία, η Ηρώ μας μίλησε για τον “σταθμό” αυτό στην καριέρα και τη ζωή της.

Monopoli Team

Ποιο είναι το σημείο επαφής μεταξύ Ηρούς και αργεντίνικης μουσικής;
Σημείο επαφής είναι η «πρόκληση» για μένα. Η καλλιτεχνική πρόκληση σε ένα είδος μουσικής ερμηνείας εντελώς διαφορετικό από πολλά άλλα είναι η δύναμη που με ώθησε να το «αναζητήσω». Και ανακαλυπτοντας την μαγεία του, μπήκα σε ένα κόσμο άλλο. Ένα κόσμο πάθους και δύναμης ερωτικής, παράλληλα με μια ευαισθησία και μια νοσταλγία που με πήγε πολύ πίσω στο χρόνο, σε κάτι άγνωστο για μένα μα παράξενα οικείο. Μουσική που γεννήθηκε στα σοκάκια του «περιθωρίου» μιας κοινωνίας, αλλά και μουσική που κατέκτησε όλες τις κοινωνικές τάξεις μέσα σε λίγο χρόνο και μπήκε στην ψυχή και το σώμα και με ένα τρόπο έγινε παγκόσμια… άλλαξε μορφές, άλλαξε ακόμα και τα όργανα που την υπηρετούσαν, βάζοντας μέσα το βιολί το πιάνο το κοντραμπάσο. Διένυσε την δική του πορεία μέσα στο χρόνο, πειραματίστηκαν επάνω της σπουδαίοι μουσικοί και συνθέτες και τελικά έφτιαξε την προσωπική της πολυμορφία με σεβασμό στην παράδοση και την πρωτόλεια εικόνα της.

Querer είναι ο τίτλος της μουσικής σας συνάντησης, τι ακριβώς εκφράζει;
Την ανάγκη, το «θέλω», το πάθος, τον έρωτα, το συναίσθημα, τη νοσταλγία, τη δύναμη ενάντια σε ένα κόσμο τραχύ και σκληρό, ένα κόσμο που τείνει στην μιζέρια και την παραίτηση. Όταν χάνεις το δρόμο, το πιο ώριμο που μπορείς να κάνεις είναι να γυρίσεις πίσω στο παρελθόν και να ξαναανακαλύψεις αξίες, ήθος και σημεία αναφοράς για να βρεις πού ακριβώς έχασες την πορεία προς την εξέλιξη… και η παράδοση είναι ακλόνητο σημείο αναφοράς από όποιο σημείο της γης κι αν προέρχεται. Το tango έγινε παράδοση μέσα στην ίδια την παγκοσμιοποίησή του, δείγμα ότι όλα μπορούν να προχωρούν χωρίς αναγκαστικά να εκφυλίζονται…

Τι σημαίνει για εσάς η συνεργασία με το σημαντικότερο φεστιβάλ της Ελλάδας και η παρουσία σας σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο;
Είναι πραγματικά μια πολύ χαρούμενη στιγμή για τη ζωή μου και την καριέρα μου και ειλικρινά χαίρομαι που η πρόταση μου αυτή προς το φεστιβάλ βρήκε ανοιχτό πεδίο. Αιτία ήταν ένα αφιέρωμα που έκανα στο Half Note στην Shirley Bassey, όπου ο διευθυντής του φεστιβάλ με άκουσε και με παρότρυνε να κάνω μια πρόταση για το καλοκαίρι. Έτσι, σκέφτηκα το tango, που ήδη με είχε κερδίσει από την προηγούμενη χρονιά και «μελετούσα» πάνω σ’αυτό και προχώρησα στην πρόταση. Ο χώρος είναι για μένα από τους ομορφότερους, αλλά πέρα από αυτό η ενέργεια του χώρου μέσα στο χρόνο ακόμα κι αν μεταβάλλεται δημιουργεί σε ένα καλλιτέχνη ένα αίσθημα πληρότητας και μια ευθύνη για την αισθητική, την ποιότητα και την αρτιότητα της παράστασης που υπηρετεί. Προσωπικά, θέλω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του χώρου αλλά και του φεστιβάλ που μου εμπιστεύτηκε αυτή την πρόταση. Έτσι, έχω και πολλή χαρά αλλά και πολύ δημιουργικό άγχος.

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες ανάμεσα στους συντελεστές της μουσικής σας παράστασης; Τι ρόλο έχει ο καθένας στην εξέλιξή της;
Συνοδοιπόρος σ’ αυτή την παράσταση θα είναι ο Javier Di Ciriaco, τραγουδιστής του sexteto miloguero, διάσημου συγκροτήματος tango. Πρόκειται για έναν υπέροχο τραγουδιστή και Λατίνο με την πληθωρικότητα και τη φωνή ενός γνήσιου τραγουδιστή του είδους.
Θα υπάρχει μια ροή όσο το δυνατόν πιο αρμονική ανάμεσα σε τραγούδια και κάποια ορχηστρικά κομμάτια από το Nuevo Siete Ensemble που αποτελείται από εξαιρετικούς σολίστες που έχουν εντρυφήσει στο είδος εδω και κάποια χρόνια. Ενορχηστρωτής και μαέστρος θα είναι ο Χάρης Πεζιάζης , ένας νέος ανερχόμενος μουσικός με πολύ ταλέντο αλλά και πολύ πάθος. Σολίστ στο ακορντεόν θα είναι η Ζωή Τηγανούρια, που πλέον είναι πολύ γνωστή σαν μια μοναδική μουσικός.
Παράλληλα πρέπει να πω ότι σε κάποια πολύ χαρακτηριστικά χορευτικά κομμάτια θα έχουμε ένα dueto χορευτών, θεωρώ των πιο καλών του είδους, τον Κώστα Νικολαΐδη που θα συνοδεύει τη Δανάη Ζευγαδίνα.
Όλα αυτά μαζί, θέλω να μας ταξιδέψουν για λίγο στο χρόνο μέσα στις πιο άρτιες συνθήκες μιας καλοκαιρινής νύχτας στην Επίδαυρο.

Τι ακολουθεί το υπόλοιπο καλοκαίρι; Θα κάνετε άλλες καλοκαιρινές εμφανίσεις;
Φυσικά θα εμφανιστώ σε κάποιους χώρους φέτος το καλοκαίρι επιλεγμένους, είτε με ένα πιάνο μόνη μου συνεχίζοντας αυτό που έκανα τον περασμένο χειμώνα, είτε με το Nuevo siete.

Διαβάστε πληροφορίες για την μουσική παράσταση στην Μικρή Επίδαυρο, εδώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b