MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιορτή της Μητέρας: Οι καλύτερες χώρες για να είσαι μαμά και ποια θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα (vid)

Επ’ ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας την Κυριακή 12 Μαΐου 2013, η οργάνωση Save The Children δημοσίευσε την έρευνά της “State of the World’s Mothers Report”, που παραθέτει κατά αξιολογική σειρά χώρες του κόσμου, ανάλογα με το τι προσφέρουν στις μητέρες.

Monopoli Team

Οι ερευνητές σύγκριναν την ευημερία των μητέρων σε 165 χώρες, σε 43 αναπτυγμένα έθνη και 122 αναπτυσσόμενα, με βάση ποικίλα κριτήρια όπως η υγεία, η διατροφή, η εκπαίδευση, η οικονομία και η συμμετοχή σε πολιτικά αξιώματα. Την πρωτιά φέτος κερδίζει η Φινλανδία, σημειώνοντας υψηλές επιδόσεις σε όλους τους “κρίσιμους” τομείς που σχετίζονται με την μητρότητα. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέχουν η Σουηδία και η Νορβηγία αντιστοίχως.

Χειρότερο μέρος για να μεγαλώσει το παιδί της μια μητέρα, μπορεί να θεωρηθεί η Δημοκρατία του Κονγκό, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη λίστα, καθώς σημειώνει πολύ χαμηλές επιδόσεις αναφορικά με όλα τα κριτήρια που έθετε η έρευνα.

Όσο για την Ελλάδα, τη βρίσκουμε στη 19η θέση, κάτω από τις περισσότερες βορειοκεντροευρωπαϊκές χώρες. Και πάλι όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι η νομοθεσία του ελληνικού κράτους (ιδιαίτερα προς τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα) και οι κοινωνικές συνήθειες δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα φιλικές προς τις μητέρες, ίσως ακόμα και αυτή η θέση να είναι “κολακευτική”, πόσω δε μάλλον αν λάβουμε υπόψη τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, αν κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες, θα δει ότι τα μέρη της έρευνας διεξήχθησαν σε διαφορετικές χρονιές, από το 2010 ως το 2013, ανάλογα με το κάθε κριτήριο αξιολόγησης. Και από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά στη χώρα μας, με τις επιπτώσεις των αρνητικών αλλαγών να γίνονται αισθητές και μετρήσιμες όσο περνά ο καιρός…

Δείτε αναλυτικά την έρευνα, εδώ

Παράλληλα, η ίδια οργάνωση δημιούργησε ένα βίντεο, στο οποίο μεταξύ άλλων η Τζένιφερ Γκάρνερ και η Τζένιφερ Κόνελι μιλούν για την πρώτη μέρα της μητρότητας (βλ. βίντεο παρακάτω).

Η ιδέα για τη Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε από την Αμερικανίδα Άννα Μαρία Ριβς Τζάρβις, στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Γούντροου Ουίλσον, υπέγραψε προκήρυξη, καθιερώνοντας ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Αργυρώ Σταυρίδη, Ιωάννα Κρανιώτη

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b