MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

3,2 δις. ευρώ το χρόνο στοιχίζει το κάπνισμα στην ελληνική οικονομία

Μεγάλη οικονομική πληγή είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με τις μελέτες, για την ελληνική οικονομία. Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες που παρουσιάσθηκαν σε συζήτηση με θέμα «Τα οικονομικά του καπνίσματος στην Ελλάδα» το άμεσο κόστος από ασθένειες, οι οποίες οφείλονται στο κάπνισμα, φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ για τις υγειονομικές δαπάνες. Επίσης, υπάρχει και ένα έμμεσο κόστος, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για την απώλεια παραγωγικότητας και άλλες αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Την συζήτηση διοργάνωσαν η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι μελέτες, που παρουσιάσθηκαν, δείχνουν επίσης ότι μια αύξηση κατά 10% της τιμής των τσιγάρων έφερε 3,8% μείωση της κατανάλωσης. Ακόμα πιο ισχυρό κίνητρο για τον περιορισμό του καπνίσματος υπήρξε η ίδια η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών. Σύμφωνα με τις μελέτες, μια μείωση των εισοδημάτων κατά 10%, επιφέρει 6,7% μείωση του καπνίσματος. Βέβαια, στην ημερίδα εκφράστηκε από γιατρό η άποψη πως η μείωση των εισοδημάτων δεν είναι η λύση, καθώς τα χαμηλά εισοδήματα σε γενικό επίπεδο επιβαρύνουν και δεν βελτιώνουν την δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κάπνισμα ευθύνεται για το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας

Για την οικονομική πολιτική σε σχέση με το τσιγάρο πραγματοποιήθηκε σχετική ημερίδα, στην οποία μίλησαν σημαντικοί επιστήμονες και ειδικοί, όπως ο Παναγιώτης Μπεχράκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Harvard, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος) . Ο κ. Μπεχράκης επέμεινε πολύ στην ανάγκη φορολόγησης του καπνίσματος, ως κινήτρου αποθάρρυνσης από το κάπνισμα. Μάλιστα, σαν Τρόικα κατά του τσιγάρου, ο γνωστός γιατρός τόνισε ότι θα υπάρξει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, λόγω της μείωσης του καπνίσματος, η οποία θα πρέπει να προβλεφθεί. Ζήτησε δηλαδή να φορολογηθεί ο καπνός ακόμα περισσότερο, ώστε να καλυφθεί η προβλεπόμενη υστέρηση.
bexrakis
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της, κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου, Γενικής Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τόνισε ότι είναι δύσκολο να γίνει ακόμα πιο σκληρή η φορολόγηση των τσιγάρων. Δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί ένα τέτοιο μέτρο στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση πολίτες. Παράλληλα, η κυρία Παπανικολάου τόνισε ότι υπάρχουν εγκύκλιοι για την ενδυνάμωση των ελέγχων για κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και ότι το 2012 επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 35 χιλιάδες παραβάσεις.

Ένα άλλο θέμα στο οποίο στάθηκε ο κ. Μπεχράκης ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου. Αυτό, από οικονομικής απόψεως, θα γλίτωνε από απώλειες εσόδων (φόρων) το κράτος. Αλλά, από την πλευρά του ο κ. Μπεχράκης ενδιαφέρεται περισσότερο στο να είναι υψηλή η τιμή του τσιγάρου, ώστε να μειώνεται αναγκαστικά η κατανάλωσή του.

Πάντως, είναι γεγονός ότι δύσκολα θα υπάρξει μια συντονισμένη πολιτική προς μια μόνο κατεύθυνση στο κάπνισμα. Μου έκανε εντύπωση, ότι σχεδόν ταυτόχρονα με αυτήν την ημερίδα, στις 17/4 παρακολούθησα από το κανάλι της Βουλής την ειδική μόνιμη επιτροπή του Σωφρονιστικού Συστήματος να σκέφτεται τη δωρεάν παροχή των κατασχεμένων τσιγάρων στους τροφίμους των φυλακών, προκειμένου να τους απαλλάξει από ένα οικονομικό βάρος. Το θέμα του καπνίσματος ο κάθε υπεύθυνος φορέας μοιάζει να το αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Εκεί που η μια πλευρά θεωρεί ανθρωπιστικό της καθήκον να ανεβάζει όσο μπορεί την τιμή του τσιγάρου- ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι μια αύξηση της τιμής του πακέτου κατά 2€ θα έφερνε πτώση 20% στο κάπνισμα- μία άλλη επιτροπή σκέφτεται τη δωρεάν διανομή τσιγάρων σε φυλακισμένους, προκειμένου να κάνει πιο εύκολη την ζωή τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μπεχράκη, το κόστος για το κάπνισμα θα αυξηθεί από φέτος, καθώς υπάρχει οδηγία, που θα εφαρμοστεί αναγκαστικά και στην Ελλάδα, ότι κάθε καπνιστής άνω των 55 ετών με 30 χρόνια κάπνισμα θα πρέπει να κάνει μια αξονική τον χρόνο υποχρεωτικά. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ανεβάσει κι άλλο την επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία από το κάπνισμα.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b