MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Λευτέρης Χριστοφής: Η μουσική στην Ελλάδα έχει πολύ στενά περιθώρια

Ο Λευτέρης Χριστοφής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της Ευρώπης και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Με αφορμή την εμφάνιση του στο Half Note Jazz Club, μαζί με τον κορυφαίο μπασίστα Dominique Di Piazza, μιλάει στο monopoli.gr για την καριέρα του, την ελληνιική μουσική και τα μελλοντικά του σχέδια.Συνέντευξη στον Ορέστη Βέλμαχο

Monopoli Team

Τι να περιμένουμε ν’ ακούσουμε στις εμφανίσεις σας στο Half Note;
Καινούργιες ιδέες – συνθέσεις που εδώ και μερικά χρόνια δουλεύω ψάχνοντας εναλλακτικές μουσικές λύσεις και μορφές!

Στο Half Note θα βρεθείτε στη σκηνή μαζί με τον μπασίστα Dominique Di Piazza. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Ο Dominique είναι γνωστός για την ιδιαίτερη τεχνική του καθώς και για τον ήχο του. Γνωρίζει καλά την δουλειά μου, τις συνεργασίες μου με τον Paul Wertico καθώς και άλλων Αμερικανών μουσικών και θεωρεί τις ιδέες μου ενδιαφέρουσες. Ο Jacques Marugg μου πρότεινε να ζητήσουμε από τον Dominique να γίνει μέλος του σχήματος αφού τον γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια κι έχουν παίξει πολλές φορές μαζί. Έτσι δεν καλέσαμε απλά έναν γνωστό μπασίστα αλλά έναν φίλο.

Θεωρείστε ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες της Ευρώπης. Πόσο διαφορετική πιστεύετε ότι θα ήταν η καλλιτεχνική σας εξέλιξη εάν δεν είχατε «περάσει» τα σύνορα της χώρας μας;
Η μουσική στην Ελλάδα έχει πολύ στενά περιθώρια! Εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς για να είναι ελεύθερα αναναιωμένη και ευρηματική, να μετέχει στη παγκοσμιότητα και να μη συνδέεται με το τουριστικό μας ταπεραμέντο. Η μουσική μου καριέρα ξεκίνησε εδώ να επιφέρει καινούργια δεδομένα και να επηρεάζει τα «ελεύθερα πνεύματα». Στην πορεία μου στο εξωτερικό εμπλουτίστηκε, εξελίχθηκε και σιγά σιγά αναγνωρίζεται ως προσωπικός δρόμος που συγκεντρώνει κοντά μου μερικούς από τους καλλίτερους μουσικούς του
είδους!

Υπάρχουν υποδομές ώστε να εξελιχθούν και ν’ αναδειχθούν οι ταλαντούχοι μουσικοί στην Ελλάδα;
Αρκετές προσπάθειες γίνονται τα τελευταία χρόνια. Από τη δική μου πλευρά κατάφερα να δημιουργήσω το Music Center Athens-ΜCA (Κέντρο Μουσικών Συνόλων & Αυτοσχεδιασμού) βασισμένο στη μέθοδο της δημιουργίας μουσικών συνόλων και τη μετάδοση πραγματικής μουσικής παιδείας μέσα από τον αυτοσχεδιασμό παράλληλα με την εκμάθηση μουσικών οργάνων. Το πρόγραμμα αυτό επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2001 καταχωρήθηκε ανάμεσα στα πενήντα πληρέστερα. Το MCA (www.musicenter.gr) αρχίζει να δημιουργεί δεσμούς με αντίστοιχα κέντρα στην καρδιά της Ευρώπης!

Ποιές συνεργασίες ξεχωρίζετε στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Το Nous Icons, άλμπουμ που εκδόθηκε από την Blue Note Records με συνπαραγωγό τον Paul Wertico, καθόρισε την πορεία μου κι έγινε η αναμενόμενη σύγκριση με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. … Jazz Impro Μagazine by Joe Ferrary: “Lefteris has his own unique voice”.

Ποια θεωρείτε σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σας;
Μεγάλη σημαντική στιγμή θεωρώ τη συνεργασία μου με την Benedetto Guitars Company. Η κιθάρα που μου εμπιστεύθηκε η εταιρία και αναγράφει το όνομα μου, είναι εκπληκτική! Η παρουσία μου στην ιστοσελίδα των καλλιτεχνών της ως ένας κορυφαίος κιθαρίστας της Ευρώπης είναι πραγματικά διαβατήριο για μια περαιτέρω μουσική πορεία.

Μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα όνειρα ενός φιλόδοξου μουσικού η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας;
Η κατάκτηση –πραγματοποίηση ενός ονείρου είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Και είναι άτοπο να πω ότι η σημερινή “κρίση” είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ο τρόπος που λειτουργούν τα “πράγματα”, οι νοοτροπίες, καθώς και οι παγιωμένες αντιλήψεις που μαστίζουν αυτόν τον τόπο, δεκαετίες ολόκληρες, είναι αυτές που πρέπει να αλλάξουν.

Εκτός από μουσικός είστε και δάσκαλος. Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σ’ έναν ταλαντούχο μαθητή σας;
“Πρέπει να κυνηγήσεις το όνειρο σου με όλες σου τις δυνάμεις”.

Ποιά είναι τα σχέδια σας μετά τις εμφανίσεις στο Half Note;
Περισσότερο μουσική δημιουργία και μία μικρή tour στο εξωτερικό για τους επομένους μήνες με τους Jacques Marugg στο βιμπράφωνο, Dominique Di Piazza στο μπάσο και Νίκο Τουλιάτο στα ντραμς, που πλέον αποτελούν το CHRISTOFIS GROUP.

Ο Λευτέρης Χριστοφής και ο Dominique Di Piazza θα εμφανιστούν στο”Half Note Jazz Club” από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ! για την Πέμπτη 7/2 

Πηγή:www.monopoli.gr

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b