MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πότε κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία η συνέχεια του “50 αποχρώσεις του γκρι”

Τεράστια εκδοτική επιτυχία έκανε στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, το εκδοτικό φαινόμενο που λέγεται “50 αποχρώσεις του γκρι”. Ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη η 49η χιλιάδα του πρώτου βιβλίου της τριλογίας της E.L. James. Οι αναγνώστριες λοιπόν που εναγωνίως περιμένουν τη δεύτερη συνέχεια, για να καταβροχθίσουν το βιτσιόζικο story της ερωτικής σχέσης της νεαρής φοιτήτριας με τον πάμπλουτο, εκκεντρικό, σαδιστή και οικολόγο 27χρονο Grey, δεν χρειάζεται να περιμένουν για πολύ. Στις 15 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει η συνέχεια (που ονομάζεται στον αγγλικό του τίτλο Fifty Shades Darker).

author-image Γιώργος Σμυρνής

Σε αυτό η Anastasia Steele βάζει τέλος στην σχέση της με τον μεγιστάνα, για να επιδιώξει μία νέα καριέρα σε εκδοτικό οίκο στο Σιάτλ. Όμως ο πόθος της για τον Christian Grey ακόμα κυριαρχεί σε κάθε της σκέψη και όταν ο πρώην εραστής της προτείνει έναν νέο διακανονισμό, αυτή αδυνατεί να αντισταθεί. Τα ξαναφτιάχνουν και ο Christian της αποκαλύπτει περισσότερα για το ζοφερό παρελθόν του και τους δαίμονες που τον στοιχειώνουν.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα για την μικρή Anastasia. Η κοπελιά θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μίσος και την οργή που της προκαλούν οι γυναίκες που έχουν περάσει από τη ζωή του άνδρα της καρδιάς της και να πάρει την πιο σημαντική απόφαση της ζωής της.

ΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Για τους λόγους που η συγκεκριμένη τριλογία (που την έχουν πει και πορνό της μαμάς, όχι γιατί είναι πορνογραφία για μαμάδες, αλλά γιατί η γυναίκα που το έγραψε είναι μητέρα) έγινε εκδοτικό φαινόμενο, πολύ μελάνι έχει χυθεί. Άλλοι αναλυτές το γυρίζουν στο ψυχολογικό, άλλοι στη γυναικεία χειραφέτηση, άλλοι στην πορνογραφική κουλτούρα της εποχής μας, η οποία πλέον γίνεται mainstream και αφορά και τις γυναίκες και άλλοι στην φυσική έλξη που ασκούν κακογραμμένα λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία όμως διαβάζονται απνευσθί κι έχουν υπόθεση που τραβάει την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς, μέσα στα τόσα βιβλία που κυκλοφορούν, είναι η παραφιλολογία που δημιουργείται γύρω από μια ιστορία, την οποία αφηγείται ένα συγκεκριμένο έργο και όχι το ταλέντο και η τεχνική του συγγραφέα, που δημιουργούν μια εκδοτική επιτυχία, ιδίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένα άλλο θέμα με το 50 αποχρώσεις του γκρι, είναι ότι πάει να δημιουργήσει μια κόντρα των δύο φύλων. Οι γυναίκες κατηγορούν όποιον άνδρα δηλώνει ότι αυτό το βιβλίο είναι κακή λογοτεχνία, ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει, γιατί μπαίνει στα χωράφια τους, λες και αυτό το δήθεν πορνογράφημα είναι κάποιου είδους άβατο για τους άνδρες. Από την πλευρά τους, οι άνδρες το χοντραίνουν ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν διάφοροι που συλλήβδην ψυχογραφούν όποια γυναίκα γοητεύεται από το χαμηλών λιπαρών βιτσιόζικο παραμύθι της E. L. James με τους πιο αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Λες και εμείς οι άνδρες βλέπουμε και διαβάζουμε μόνο ποιότητα…

Κακά βιβλία διαβάζουν και οι άνδρες και οι γυναίκες. Συνήθως τα πολύ εμπορικά βιβλία είναι κακογραμμένα βιβλία, που απευθύνονται μόνο στην μαζική κατανάλωση. Το αν το συγκεκριμένο βιβλίο, από τη φύση του θέματός του, απευθύνεται στο γυναικείο φύλο δεν είναι λόγος να καταδικάζει κανείς την όποια γυναίκα το διάβασε και της άρεσε. Έτσι κι αλλιώς, οι γυναίκες διαβάζουν πολύ περισσότερα βιβλία από τους άνδρες. Επομένως, αν κάποιο βιβλίο απευθύνεται ειδικά στις γυναίκες έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να κάνει εκδοτική επιτυχία.

Γιώργος Σμυρνής

Daunted by the singular tastes and dark secrets of the beautiful, tormented young entrepreneur Christian Grey, Anastasia Steele has broken off their relationship to start a new career with a Seattle publishing house. 

 

But desire for Christian still dominates her every waking thought, and when he proposes a new arrangement, Anastasia cannot resist. They rekindle their searing sensual affair, and Anastasia learns more about the harrowing past of her damaged, driven and demanding Fifty Shades.

 

While Christian wrestles with his inner demons, Anastasia must confront the anger and envy of the women who came before her, and make the most important decision of her life.

 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b