MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αντιδρούν οι τραγουδιστές στα δημοσιεύματα για τις φορολογικές τους δηλώσεις!

Με επιθετικές δηλώσεις απάντησαν η Άννα Βίσση, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σάκης Ρουβάς στα δημοσιεύματα για τα πενιχρά ατομικά εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία. Και οι τρεις καλλιτέχνες τονίζουν δύο σημεία: το ένα είναι ότι δεν ζητήθηκε η απάντησή τους και το δεύτερο- και το πιο σημαντικό- ότι έχουν μεταβιβάσει τα κέρδη τους σε εταιρείες που έχουν στο όνομά τους και φορολογούνται μέσω αυτών. Ο Σάκης Ρουβάς μάλιστα απάντησε πως η εταιρεία του από το 2008 μέχρι σήμερα έχει πληρώσει φόρους 1,2 εκατ. ευρώ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο Σάκης Ρουβάςδια του εκπροσώπου τύπου του τόνισε με δήλωση ότι τα ποσά των 69.216 ευρώ για το 2008 και των 67.628 ευρώ για το 2009, τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένο δημοσίευμα, αν και είναι το ατομικό δηλωθέν εισόδημα του Σάκη Ρουβά, δεν αποτελούν το συνολικό εισόδημά του για το οποίο έχει φορολογηθεί.

Όπως δηλώνεται στην ανακοίνωση, ο Σάκης Ρουβάς έχει συστήσει την εταιρεία «ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ» που διαχειρίζεται και εισπράττει το σύνολο των αμοιβών και δικαιωμάτων που προκύπτουν από την καλλιτεχνική και εμπορική του δραστηριότητα, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί και τα περιουσιακά στοιχεία του καλλιτέχνη, η οποία λειτουργεί νομίμως, διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και φορολογείται στην Ελλάδα.Από το 2008 για τα δηλωθέντα από τον Σάκη Ρουβά και την εταιρεία «ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ» εισοδήματα έχουν ήδη καταβληθεί φόροι, τέλη και εισφορές ύψους 1.200.000 ευρώ.

Τα ίδια πάνω-κάτω λένε και η Άννα Βίσση και η Δήμητρα Γαλάνη σε ανακοινώσεις τους, μόνο που δεν είπαν ξεκάθαρα πόσα έχουν πληρώσει σε φόρους. Γεγονός είναι ότι αυτή η πρακτική δεν είναι μόνο των καλλιτεχνών- είναι μια κοινή πρακτική, καθώς πολλοί ιδρύουν ανώνυμες εταιρείες, για να φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή. Αν οι καλλιτέχνες που ίδρυσαν τις εταιρείες φορολογούνταν ως άτομα, μπορεί να πλήρωναν και τα διπλά. Τα ατομικά εισοδήματα που δηλώθηκαν από τους καλλιτέχνες εκτός των εταιρειών τους μάλλον θα προέρχονται από άλλους πόρους, εκτός των καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων.

Ωστοσο, αυτή η υπόθεση, αν και κάνει θόρυβο, λόγω του ονόματος των καλλιτεχνών, είναι νόμιμη και- όπως είπα και παραπάνω- την κάνουν και πολλοί άλλοι, που δεν είναι διάσημοι. Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν κατά πόσον το νόμιμο είναι και ηθικό. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ θεωρητικό ερώτημα, που συνήθως οδηγεί σε γενικόλογες ηθικολογίες.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b