MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πόδια Τοτέμ- Κορμιά φετίχ σε έκθεση στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης!

Μπορεί μία σέξι φωτογραφία να είναι μορφή τέχνης; Μπορεί- αν τηρούνται οι πειθαρχίες της φωτογραφικής καλλιτεχνικής αποτύπωσης- όπως μπορεί και οποιοδήποτε άλλο θέμα. Μπορεί ένας καλλιτέχνης να απομονώνει ένα σημείο του ανθρώπινου (και δη του γυναικείου σώματος) και να κάνει τέχνη. Φυσικά. Αυτό κάνει στην έκθεσή του “Πόδια Τοτέμ”, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολυπληθείς και πολύχρονες συνεργασίες με ελληνικά περιοδικά μόδας, διεθνή πρακτορεία, την ΕΡΤ κ.α. όπως και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές. .

author-image Γιώργος Σμυρνής

Παρευρεθήκαμε στην έκθεση του φωτογράφου, στην οποία παρουσιάζει έργο τριών δεκαετιών, με τη συγκεκριμένη θεματική, που δεν είναι άλλη από τα πόδια φετίχ. Στον όμορφο χώρο του μπαρ του Ιδρύματος του Μιχάλη Κακογιάννη (στον τρίτο όροφο) είδαμε 23 ασπρόμαυρα επιλεγμένα έργα διαστάσεων 2Χ1.5 και 1.20Χ0.80. Τα έργα έχουν αισθητική δύναμη και αρκετό αισθησιασμό, ενώ υπάρχει μία κοινή θεματική- αυτή των ποδιών, ως φετίχ, μέσα από μία φροϋδική- ψυχαναλυτική προσέγγιση της έννοιας αυτής, όσο και αυτής της έννοιας του Τοτέμ.

Τοτέμ στις αρχέγονες ανιμιστικές κοινωνίες ήταν το σύμβολο ενός αντικειμένου λατρείας. Τα γυναικεία πόδια έχουν χαρακτηρισθεί ως αντικείμενα λατρείας σε όλους τους πολιτισμούς. Τό απαύγασμα όμως της λατρείας εκδηλώθηκε στον πολιτισμό της Δύσης, όπου τα πόδια – Τοτέμ έχουν χαρακτηρίσει τον Δυτικό πολιτισμό εδώ και αιώνες.

Οι εικόνες αυτές μας φάνηκαν λίγες στον αριθμό, αλλά το κενό καλύπτουν τα video, στα οποία προβάλλονται πολύ περισσότερες εικόνες του φωτογράφου. Η πληρότητα του αριθμού των ασπρόμαυρων σέξι καλλιτεχνικών εικόνων καλύπτει την όποια υστέρηση σε ποιότητα- γιατί άλλο να βλέπεις έναν πίνακα στον τοίχο και άλλο μέσα από μία οθόνη.

Όποιος θέλει να έχει κάποια από αυτές τις εικόνες, μπορεί να την αγοράσει.  Στην αίθουσα υπάρχει αναλυτικός τιμοκατάλογος, ενώ οι τιμές δεν είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτικές.


Ο φωτογράφος, Βαγγέλης Ρασσιάς σημειώνει:

«Αποφάσισα σε μία δύσκολη εποχή να παρουσιάσω τις φωτογραφικές μου δημιουργίες με τίτλο ”Πόδια Τοτέμ”.

Σε μία προσωπική ενδοσκόπηση διαπίστωσα τον ρόλο πού είχαν τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική μου διαδρομή τα τελευταία 30 χρόνια. Οφείλω να ομολογήσω μία ”άγρια” ψυχαναλυτική ερμηνεία, ότι το γυναικείο πόδι είναι το υποκατάστατο ενός τραύματος, πού φετιχοποιήθηκε και έγινε Τοτέμ υπηρετώντας το Ταμπού (τον απαγορευτικό νόμο τού πατέρα). Με αυτόν τον τρόπο, για την υπέρβαση τού τραύματος δημιουργήθηκε ένας μεταλόγος σε μορφή τέχνης με περιεχόμενο το λατρευτικό αντικείμενο σε μία μετανάγνωση.

Τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική τους αποκάλυψη υπάρχουν ως ”έργα τέχνης”, δημιουργώντας έναν λόγο μετά τον λόγο, επικαλύπτοντας την αληθινή αποκάλυψη του τραύματος και του ανείπωτου λόγου. Οι φωτογραφίες πού εκθέτω είναι ένα απόσπασμα μίας πορείας ”μέ τα πόδια” 3 δεκαετιών. Σάς προσκαλώ να την κρίνετε απολαμβάνοντάς την.»

Σάς ευχαριστώ
Βαγγέλης Ρασσιάς

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b