MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κοσμοϊστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε το “σωματίδιο Θεός” στο CERN!

Τελικά αποδίδει καρπούς το τεράστιας έκτασης και κόστους πείραμα CERN, που επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες παρόμοιες με αυτές της τεράστιας έκρηξης (η οποία σύμφωνα με την κυρίαρχη φυσική θεωρία, έπλασε το σύμπαν) 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Και τι καρπούς. Ένα σωματίδιο, που έχει αποκληθεί “σωματίδιο Θεός” (και όχι “σωματίδιο του Θεού”, όπως το γράφουν λάθος), καθώς είναι αυτό που δίνει μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το συγκεκριμένο σωματίδιο ονομάζεται και σωματίδιο του Higgs, ενός από τους 4 φυσικούς (Gerald Guralnik, C. R. Hagen και Tom Kibble είναι οι άλλοι τρεις) που κατέληξαν πριν 48 χρόνια σε μία υπόθεση ότι υπάρχει κάποιο σωματίδιο που υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να εντοπισθεί και το οποίο δίνει μάζα στα άλλα σωματίδια. Όσο το συγκεκριμένο σωματίδιο δεν βρισκόταν, ετίθετο εν αμφιβόλω όλη η θεωρία του Big Bang.

Η ανεύρεση του σωματιδίου Higgs ήταν ο στόχος του γιγαντιαίου πειράματος του CERN, που δημιούργησε 100 μέτρα από τη γη μία σύραγγα μεγέθους τούνελ του μετρό με περίμετρο δεκάδων χιλιομέτρων, στην οποία λειτουργούν μαγνήτες και ψύκτες τεράστιας ισχύος και όπου δημιουργήθηκε το ψυχρότερο σημείο του σύμπαντος. Την Τετάρτη οι ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το σωματίδιο Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ό,τι γνωρίζουμε για το πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Οι υπεύθυνοι του CMS και του ATLAS, των δύο πειραμάτων που διεξάγονται για τον εντοπισμό του “σωματιδίου Θεός”, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε ανακάλυψη νέου σωματιδίου, το οποίο είναι συμβατό με τη θεωρία του Χιγκς. Η οριστική επιβεβαίωση της ανακάλυψης θα πάρει άλλους 4 μήνες, όχι νωρίτερα δηλαδήαπό τον Οκτώβριο. Αν όντως επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη θα επιστεγάσει το λεγόμενο Καθιερωμένο Μοντέλο, το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος.

Οι υπεύθυνοι του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων προσπάθησαν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να δικαιολογήσουν το κόστος και την απαίτηση να τηρηθούν οι τεχνικές απαιτήσεις για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Υπήρχαν άλλωστε μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον το πείραμα θα στεφτεί με επιτυχία, ενώ είχε δοθεί στους ερευνητές διορία μέχρι το τέλος του 2012 για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως αυτό στη μελέτη του Higgs των άλλων τριών. Παράλληλα, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις των ερευνητών θα πρέπει να είναι μόλις 0,00006%.

Η Φαμπιόλα Τζιανότι, εκπρόσωπος του ATLAS τόνισε: “Βλέπουμε στα δεδομένα μας ξεκάθαρα ίχνη ενός νέου σωματιδίου, στο επίπεδο των πέντε σίγμα, σε μια περιοχή μάζας γύρω στα 126 GeV”

Το GeV (γιγαηλεκτονιοβόλτ) είναι μονάδα μέτρησης της μάζας και της ενέργειας. Με μάζα 126 GeV, το Higgs είναι περίπου 130 φορές βαρύτερο από το πρωτόνιο στον πυρήνα των ατόμων.

Στην ιστορική παρουσίαση του CERN ήταν παρόντες ο Βρετανός Peter Higgs και άλλοι επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της συγκεκριμένη θεωρίας. “Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο” δήλωσε ο 83χρονος Higgs.

Ως προς τις πρακτικές εφαρμογές της ανακάλυψης, όσες έχουν σχέση με το ίδιο το “σωματίδιο Θεός” ίσως αργήσουμε να τις δούμε. Όμως η τεχνολογία, που δημιουργήθηκε για να δημιουργηθεί ο εκπληκτικός επιταχυντής του πειράματος CERN, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα σε πολλά τεχνολογικά επίπεδα, με σημαντικότερο μάλλον αυτό της ιατρικής και ίσως δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα, ακόμα και για την καταπολέμηση της επάρατης νόσου.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b