MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι ημιτελικοί του Euro έχουν PIGS (Portugal, Italy, Germany, Spain)!

Τρεις χώρες του Νότου και η Γερμανία πέρασαν στα ημιτελικά του Euro. Και πώς τα φέρνει η μοίρα: τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των χωρών σχηματίζουν πάλι το ρατσιστικό λογοπαίγνιο PIGS (γουρούνια). Ποιός θα το φανταζόταν ότι μέσα στα PIGS θα ήταν και οι Γερμανοί! Αλλά στη ζωή όλα είναι ρόδα που γυρίζει. Και δεν αποκλείεται τίποτα. Ακόμα και το να βρεθούν κι οι Γερμανοί και σε οικονομικό επίπεδο στην ίδια κατηγορία με αυτούς που σήμερα λοιδωρούν, ιδίως αν συνεχισθεί αυτή η αδιέξοδη πολιτική της Ευρωζώνης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το αστείο είναι ότι αποκλείονταν οι Γερμανοί από την Εθνική Ελλάδας, πάλι PIGS θα ήταν στους ημιτελικούς- και μάλιστα ίσως με την πιο “ορθόδοξη” εκδοχή τους. Αλλά η Ελλάδα δεν έκανε το χατήρι στον ελληνικό λαό, να ταπεινώσει τους σκληρούς Γερμανούς και η Μέρκελ γλέντησε με την καρδιά της αυτό το 4-2. Μάλιστα, παραλίγο να πέσει μέσα στην πρόβλεψή του ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε κάνει λόγο για σκορ 3-1 υπέρ της Γερμανίας. Πάντως, η Γερμανία σίγουρα έχει καλύτερους παίχτες από την Ελλάδα κι έχει εμφανίσει ένα πολύ καλό πρόσωπο στην διοργάνωση.

Στην τετράδα έχουν περάσει ομάδες που έχουν δείξει ποιοτικό ποδόσφαιρο, αρκετά επιθετικό, αλλά και με καλή αμυντική λειτουργία. Κυρίως όμως έχουν περάσει ομάδες, που μπορούν να τρέξουν. Αυτό είναι ίσως το πιο μεγάλο ζητούμενο, σε ένα τουρνουά του καλοκαιριού, που έχει μεγάλο πρεστίζ, αλλά δεν παύει να έρχεται μετά από μια πολύ φορτωμένη σεζόν για τους ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παίχτες που πρωταγωνιστούν στο Euro, έχουν παίξει σε δύσκολα πρωταθλήματα με πολλούς αγώνες. Και μαζί με τα πρωταθλήματα είναι και το Champions League, του οποίου το επίπεδο είναι κορυφαίο.

Οι Ιταλοί κέρδισαν στα πέναλτι, αλλά ήταν πολύ ανώτεροι από τους Άγγλους, αποδεικνύοντας ότι όταν το πρωτάθλημα τους γίνεται “ρόμπα’ για στημένους αγώνες, η εθνική τους ομάδα κάνει καλές εμφανίσεις (τα δύο μουντιάλ που κέρδισε το 1982 και το 2006 η σκουάντρα ατζούρα ήταν μέσα στη δίνη τέτοιων σκανδάλων). Οι Ισπανοί κέρδισαν με άνεση τους Γάλλους. Σε συνδυασμό με τη νίκη του Αλόνσο στη Βαλένθια, μπορούμε να πούμε ότι το Σαββατοκύριακο αυτό είχε Ισπανικό χρώμα σε αθλητικό επίπεδο. Αλλά και Ιταλικό, με δεδομένο ότι πέρασαν οι Ιταλοί τους Άγγλους, αλλά και ότι νίκησε η Ferrari στη Φόρμουλα 1.

Όσο για την Πορτογαλία, αυτή είναι μία ομάδα συνόλου, αρκετά σφιχτή, αλλά με έναν πραγματικό σούπερ σταρ, τον Cristiano Ronaldo, που είναι η βεντέτα προσωποποιημένη σε όλα τα επίπεδα (και σε αυτό της showbiz ακόμα). Και οι Ιταλοί στηρίζουν όλο τους το παιχνίδι στον Pirlo, αλλά ο Ιταλός μέσος δεν έχει το βεντετιλίκι του Πορτογάλου, ούτε είναι τόσο λαμπερή η εικόνα του στα Media. Αλλά είναι ένας τεράστιος παίχτης, του οποίου η καριέρα και η σημασία μάλλον έχει υποτιμηθεί.

Μέχρι στιγμής το επίπεδο της διοργάνωσης είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι θεατές απολαμβάνουν καλή μπάλα, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν πάντα, με το βαρύ πρόγραμμα των σύγχρονων ποδοσφαιριστών. Κι ας ελπίσουμε ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του Euro.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b