MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μίμης Πλέσσας: Η τέχνη σε κάθε παγκόσμια κρίση κρατούσε ζωντανή την ελπίδα!

Υψηλό στόχο, με πολλούς και άξιους συμμετέχοντες χαρακτήρισε ο Μίμης Πλέσσας τη συναυλία- αφιέρωμα στο έργο του που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον ίδιο να συμμετέχει και ως μαέστρος και ως σολίστ σε διαφορετικά σημεία της εκδήλωσης. Στη συνένετυξη τύπου απαίτησε να σηκωθούν όλοι όρθιοι για να πραγματοποιήσουν μισού λεπτόύ σηγή προς τιμήν του μεγάλου ερμηνευτή Δημήτρη Μητροπάνου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε ακόμα στην απουσία της αγαπημένης του Ελευθερίας Αρβανιτάκη, η οποία όταν πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, θα λείπει για συναυλίες στην Ισπανία, ενώ δήλωσε, ότι παρά τις όποιες απώλειες χορηγών, η τέχνη θα συνεχίζει το έργο της. Όπως είπε, ο κ. Πλέσσας, κάθε φορά που υπήρχε κρίση, η τέχνη έδινε λύσεις και μπροστάρικα μηνύματα και κρατούσε την ελπίδα ζωντανή.

Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά μαζί οι σημαντικοί κύκλοι τραγουδιών των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου «Ο Δρόμος» και «Μίλα μου για τη λευτεριά», οι οποίοι δημιουργήθηκαν την εποχή της Δικτατορίας και έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Ο συνθέτης αναφέρθηκε στο “Δρόμο” τονίζοντας ότι έχει φτάσει τα 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες αντίτυπα σε πωλήσεις, ενώ, αναφερόμενος στην μεγάλη απήχηση που φαίνεται να έχει στο κοινό η συναυλία στο Μέγαρο, σχεδόν επιβεβαίωσε άλλη μία συναυλία την επόμενη ημέρα, 25 Απριλίου.

Τέσσερις καταξιωμένοι ερμηνευτές της νεότερης γενιάς, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Σπύρος Κλείσσας, συνοδευόμενοι από το Φωνητικό Σύνολο «Εν Φωναίς» και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ – σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη – αναλαμβάνουν να δώσουν το έναυσμα για μια βραδιά γνήσιας λαϊκής ψυχαγωγίας με συμμέτοχο το κοινό. Τη διδασκαλία και διεύθυνση του ‘Εν Φωναίς’ έχει ο Αλέξανδρος Στουπάκης. Τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών υπογράφει ο συνθέτης. Σύμβουλος ρεπερτορίου είναι ο Γιώργος Μονεμβασίτης.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, μιλώντας στην συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τον Μίμη Πλέσσα, τόσο για το έργο του, όσο και για το γεγονός ότι αυτός της άνοιξε πρώτος δρόμους, για να ξεκινήσει την καριέρα της. Χαρακτήρισε τα τραγούδια που θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής, τραγούδια συγκυρίας, καθώς όταν τα ακούς σε μία άλλη εποχή, από εκείνη που γράφτηκαν, έχεις τη δυνατότητα να καταλάβεις το κλίμα της εποχής των τραγουδιών αυτών. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι όσοι παρευρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής θα καταλάβουν το μεγαλείο του Μίμη Πλέσσα.

Ακόμα πιο ενθουσιώδης ήταν η γοητευτική Μελίνα Ασλανίδου, η οποία είπε συγκεκριμένα για τον Μίμη Πλέσσα και τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο: “η χημεία τους με έκανε να τους ερωτευθώ και τους δύο παράφορα!” Η τραγουδίστρια, που ομολόγησε ότι μπήκε στη δισκογραφία με τον Μίμη Πλέσσα, ενώ τόνισε ότι τα τραγούδια του έχουν περάσει στο DNA μας.

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος εκτίμησε ότι θα είναι ένα στοίχημα να καταφέρουν οι συντελεστές της παράστασης να προκαλέσουν αντίστοιχες συγκινήσεις με αυτές που προκαλούσαν τα τραγούδια του “Δρόμου” και του “Μίλα μου για τη λευτεριά” την εποχή που γράφτηκαν. Επίσης, υποστήριξε ότι μερίδιο στην επιτυχία του “Δρόμου” είχαν και οι ερμηνευτές, Γιάννης Πουλόπουλος, Πόπη Αστεριάδη και Ρένα Κουμιώτη. 

Ο Μίμης Πλέσσας θα είναι στο πιάνο, ενώ με την Ορχήστρα συμπράττουν ο Γιώργος Παχής (μπουζούκι), ο Νάσος Σωπήλης (πλήκτρα) και ο Δημήτρης Στασινός (ηλεκτρική κιθάρα).

Λίγα λόγια για το αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα στο Μέγαρο Μουσικής

«Το άγαλμα», το «Γέλαγε η Μαρία», το «Μέθυσε απόψε το κορίτσι μου», το «Ξημερώνει Κυριακή», το «Πρώτη φορά» ή το «Δώσε μου το στόμα σου»  κομμάτια πασίγνωστα κι αγαπημένα περιλαμβάνονται στο θρυλικό πια «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα. Στον πρώτο ελληνικό δίσκο που έγινε χρυσός, άλμπουμ που κατέρριψε κάθε ρεκόρ πωλήσεων στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η ιστορία του ξεκίνησε ένα βράδυ στο σπίτι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όταν ο Μίμης Πλέσσας είδε τυχαία πάνω στο τραπέζι κάποια σκόρπια χειρόγραφά του. Ο συνθέτης έγραψε τη μουσική τους μέσα σε δυο μέρες, ο αείμνηστος διευθυντής της εταιρίας Lyra, Αλέκος Πατσιφάς, τα ενέκρινε αμέσως. Τα τραγούδια αυτά, με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Πουλόπουλο όπως και τις Ρένα Κουμιώτη και Πόπη Αστεριάδη, ηχογραφήθηκε – μέσα σε 10 ώρες – στο στούντιο της Columbia και κυκλοφόρησε το 1969.

Το Γενάρη του1970 «Ο Δρόμος» μεταφέρθηκε στο σανίδι του θεάτρου «Παξινού», με τους ίδιους συντελεστές. Λογοκρίθηκε όμως και κυνηγήθηκε από το δικτατορικό καθεστώς καθώς στην παράσταση είχαν προστεθεί επιπλέον τραγούδια που περιείχαν ξεκάθαρα μηνύματα εναντίον του.

Ο δίσκος «Μίλα μου για τη λευτεριά», σε αντίθεση με τον «Δρόμο», θεωρείται από τις πλέον «αδικημένους» στην ιστορία της ελληνικής μουσικής καθώς οι στίχοι των τραγουδιών του με βασικό θέμα τη «μαύρη» αλλά και τόσο ιστορική για τη χώρα μας περίοδο 1940-41, ενόχλησαν τη χούντα των συνταγματαρχών η οποία και απαγόρευσε την κυκλοφορία του. Το άλμπουμ ωστόσο, εκδόθηκε μετά την μεταπολίτευση αλλά «χάθηκε» μέσα στην υπερπληθώρα του πολιτικού τραγουδιού που κατέκλυσε την περίοδο εκείνη την ελληνική μουσική παραγωγή.


O Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια υπήρξε πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία ενώ στα 1951, σε ηλικία 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Minnesota. Από το 1952 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη σύνθεση, τομέα στον οποίο διακρίθηκε επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με πασίγνωστους τραγουδιστές της εποχής (Δανάη, Τώνη Μαρούδα, Νινή Ζαχά, Τζίμη Μακούλη κ.ά.) κι ανέδειξε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου κ.ά.). Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο κι έλαβε ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις (σε Παρίσι, Εδιμβούργο, Αλτο Μόντε, Ουάσινγκτον, Κάρλοβι Βάρι ).’Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Οι δίσκοι του έχουν γίνει πολλές φορές χρυσοί και πλατινένιοι. Ο πολυγραφότατος συνθέτης έχει καταπιαστεί με όλα τα είδη της μουσικής, από οργανική και συμφωνική έως λαϊκή, πειραματική και μοντέρνα (αναφέρουμε ενδεικτικά τη μουσική που έγραψε το 1993 για τη θεατρική παράσταση του Εθνικού «Η φάρμα των ζώων» του Οργουελ, τη λαϊκή όπερα «Ζευς» σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση (1998), το ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων» σε λιμπρέτο Ιάκωβου Αυλητή (1999), την οπερέτα «Τα καμώματα του κάτω κόσμου» σε λιμπρέτο Κώστα Βίρβου (2001), εμπνευσμένη από τους Διαλόγους του Λουκιανού και το συμφωνικό ποίημα «Ο χορός των σφαιρών» (2006), παραγγελία του Ευγενίδειου Πλανητάριου). Το 2000 ο Δήμαρχος Αθηναίων τον τίμησε για την πενηντάχρονη προσφορά του στην Ελληνική Μουσική και τον Πολιτισμό με το «Χρυσό Μετάλλιο της πόλης» ενώ έναν χρόνο αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Τιμές εισιτηρίων: € 14,00 – 25,00 – 35,00 – 50,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές Τιμές: € 7,50(Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 9,50 (65+, πολύτεκνοι)

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b