MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Δημήτρης Κουρούμπαλης: Ο χαρισματικός “ηγέτης” είναι αυτό που μας λείπει σήμερα!

Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης είναι ένας νέος ηθοποιός, που έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός, ιδίως λόγω της τηλεοπτικής του καριέρας. Ωστόσο, έχει συμμετάσχει σε σημαντικές παραγωγές στο σινεμά και στο θέατρο. Αυτήν την περίοδο συμμετέχει στην ομάδα So7, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, αντιμέτωπίζει το θέατρο σαν μορφή επικοινωνίας κι επιχειρεί να εντάξει το κοινό στην θεατρική πράξη, χωρίς βία κι εξαναγκασμό, αφυπνίζοντας το αίσθημα του παιχνιδιού που υπάρχει μέσα του. Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Έως τις 25 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Backstage Festival στο θέατρο Badminton ανεβαίνει η παράσταση “Ηγέτης” από την ομάδα So7. Με αφορμή αυτήν την παράσταση, σε κείμενα του ίδιου του Δημήτρη Κουρούμπαλη, ο συγγραφέας και ηθοποιός μας μιλάει για τους χαρισματικούς και μη πολιτικούς ηγέτες, την έννοια του παιχνιδιού στο θέατρο και μας υπογραμμίζει το σεβασμό του στη νοημοσύνη του κοινού.

– Μιλήστε μας για την παράσταση Ηγέτης
Ο «Ηγέτης» είναι ένα έργο που εμπνέεται από την πολιτική ανουσιότητα της εποχής μας και της χώρας μας. Στο κομβικό σημείο που βρεθήκαμε, αναρωτιόμαστε αν μπορεί να υπάρξει μια προσωπικότητα που θα μας λυτρώσει, θα μας τραβήξει από το χέρι και θα μας βγάλει πάλι στο φως. Η παράσταση μιλάει για την εξουσία, για τα πρόσωπα που την διαχειρίζονται, χωρίς να αναφέρει ονόματα, μόνο την ιδιότητά τους ως ηγέτες. Τους κατακρίνει, τους μυθοποιεί, τους έχει ανάγκη, τους αποκαθηλώνει. Μιλάει για το πόσο πολύ οι άνθρωποι αποζητούν έναν άνθρωπο να τον πιστέψουν, να ελπίσουν σε αυτόν και πόσο μεγάλες προσδοκίες στηρίζουν στο άτομό του. Πόσο εύκολα ξεχνούν ότι είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που του περισσεύουν οι αδυναμίες. Στην παράσταση προσεγγίσαμε το θέμα που είναι από μόνο του βαρύ και πένθιμο, με την διάθεση του παιχνιδιού, της δικής μας νεότητας και της ενέργειας που την συνοδεύει. Με την υποβλητική μουσική των Mohammad στήσαμε ένα παιχνίδι όπου ο καθένας μπορεί να πάρει την εξουσία και να την κάνει ό,τι θέλει. Κι εμείς παρατηρούμε τα αποτελέσματα.

– Πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη του πολιτικού και του πειραματικού στο θέατρο;
Ο πολιτικός λόγος είναι αδιάφορος, είναι εγκεφαλικός και στείρος. Η So7 παίζει με τα μηνύματα που θέλει να περάσει με τον «Ηγέτη». Χρησιμοποιεί πολύ τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου και υιοθετεί μια θεατρική γλώσσα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ο πειραματισμός έγκειται στο ότι έχουμε κάτι καινούργιο να πούμε συνολικά, τόσο στην ουσία όσο και στον τρόπο που αυτή δραματοποιείται. Όταν τα πράγματα προκύπτουν από την ανάγκη δεν χρειάζονται αιτιολόγηση και γίνονται συνήθως εύκολα.

– Η έννοια του εξαιρετικού ηγέτη εμπνέεται από την Πλατωνική Πολιτεία;
Η έννοια του εξαιρετικού ηγέτη προκύπτει από την πλήρη έλλειψη ενός τέτοιου. Η Πλατωνική Πολιτεία είναι ένα ολοκληρωμένο πολιτικό μοντέλο, ένα αυτόνομο σύστημα. Η παράσταση «Ηγέτης» ασχολείται με μορφές ηγετών που μπορεί να έχουν υπάρξει στην ιστορία, που έχουν αναμειχθεί με τους ανθρώπους κι έχουν εκφράσει τις κοινωνικές δυνάμεις της εποχής τους. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί. Πάντα για κάποιους ένας ηγέτης είναι ο καλύτερος και πάντα, ακόμα κι ο εξαιρετικός ηγέτης, έχει μια μερίδα που τον αντιπαθεί, γιατί υποφέρει εξαιτίας του.

– Πώς ορίζεται η έννοια του χαρισματικού στην πολιτική από την συγκεκριμένη παράσταση;
Ο χαρισματικός ηγέτης είναι αυτός που καταφέρνει να επιβεβαιώσει το χάρισμά του με τις επιλογές του. Στην παράσταση ο ηγέτης φτάνει να κάνει κάτι καλό για τον λαό του, για τους ανθρώπους του. Αυτός είναι ο τελικός σκοπός της εξουσίας. Να βοηθά, να εμπνέει, να λυτρώνει. Κι είναι αυτό ακριβώς που μας λείπει τόσο πολύ σήμερα.

– Ποιές είναι οι καλλιτεχνικές αρχές και οι επιρροές της ομάδας So7;
Η So7 ασχολείται με τον το θέατρο σαν μορφή επικοινωνίας. Όλες της οι δουλειές προτείνουν μια συλλογιστική, έναν τρόπο σκέψης και προσπαθεί μέσα από το θέατρο να φέρει σε επαφή τον τρόπο αυτό με το κοινό. Σέβεται απόλυτα τον θεατή και την νοημοσύνη του, δεχόμενη εκ προοιμίου ότι το κοινό δεν είναι ούτε αφελές, ούτε νωθρό. Προσπαθεί πάντα να αναμείξει το κοινό στην θεατρική πράξη, χωρίς βία, χωρίς εξαναγκασμό, αφυπνίζοντας την φαντασία του, το αίσθημα του παιχνιδιού που υπάρχει μέσα του. Η ελαφρότητα είναι χαρακτηριστικός τρόπος που επιλέγει η So7 να καταπιαστεί με τα πιο δυσάρεστα θέματα. Και η ελπίδα είναι ο βασικός της προορισμός.

– Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Η So7 θα επαναλάβει την παράστασή της «Πολιτική ανυπακοή» που παρουσίασε στα πλαίσια του φεστιβάλ Low budget, από αρχές Γενάρη στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b