MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τυφώνας σάρωσε τη Ν. Υόρκη!- Life imitates Hollywood

Η Νέα Υόρκη είναι η πόλη που έχει καταστραφεί από το Hollywood περισσότερο από κάθε άλλη. Ούτε τα Σόδομα και τα Γόμορα δεν έχουν γνωρίσει τόση καταστροφή! Δεν υπάρχει συμφορά, λοιμός και καταποντισμός που να μην την έχει βρει στις ταινίες του αμερικάνικού σινεμά. Και τώρα, ήρθε η ζωή να μιμηθεί την τέχνη και συγκεκριμένη τον κινηματογράφο.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Συνήθως λέγεται ότι η ζωή ξεπερνάει την τέχνη. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, ούτε καν πλησίασε. Παρ’ όλ’ αυτά, ο τυφώνας Irene, ο οποίος στην πορεία υποβαθμίσθηκε σε τροπική καταιγίδα, έκανε μπόλικη ζημιά στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Στην Νέα Υόρκη, οι δρόμοι του Κάτω Μανχάταν πλημμύρισαν ενώ το ρεύμα κόπηκε σε αρκετά σημεία της πόλης. Η στάθμη του νερού στους -ασυνήθιστα άδειους- δρόμους της πόλης δεν ξεπέρασε το μισό μέτρο.Τρεις γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή έχουν κλείσει, όπως και μερικά από τα τούνελ εξαιτίας των χειμάρρων. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είχαν προετοιμαστεί για την καταιγίδα.

Η Αϊρίν ξεκίνησε από τον κεντρικό Ατλαντικό και πέρασε από το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τα νησιά Τερκ και Κάϊκος, τις Μπαχάμες πριν αρχίσει να «οργώνει» τις πολιτείες των ΗΠΑ στην ανατολική όχθη. Στο αποκορύφωμα της ισχύος της, ήταν κυκλώνας κατηγορίας 3 και ευθύνεται  για τουλάχιστον 21 θανάτους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στα παράλια της Νέας Υόρκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ το ρεύμα κόπηκε για 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο ισχυρή η καταστροφή που προκάλεσε, όσο αυτή που αναμενόταν και αυτό εν μέρει οφείλεται και στα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής, όπως αυτή που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη.

Οι ταινίες στις οποίες καταστρέφεται η Νέα Υόρκη

 
Αν ήμασταν προληπτικοί και δυσιδαίμενες, θα λέγαμε ότι το Hollywood το γρουσούζεψε κι έφερε την καταστροφή στη Νέα Υόρκη από τον Τυφώνα.

Η λίστα με τις ταινίες στις οποίες η Νέα Υόρκη καταστρέφεται, η οποία υπάρχει στην Wikipedia, φτάνει τον αριθμό των 54! Και μιλάμε για υπερπαραγωγές, με υψηλό κόστος, καθώς το να κάνεις σμπαράλια μια ολόκληρη πόλη έχει ένα κόστος παραγωγής μεγάλο.

Γενικά, η Νέα Υόρκη είναι η πόλη, την οποία οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι του Hollywood λατρεύουν να καταστρέφουν. Τέρατα, τεράστιοι δεινόσαυροί (Γκοντζίλα) ή γορίλες θεόρατοι όπως ο King Kong, απειλές από το διάστημα, είτε από εξωγήινους πολιτισμούς όπως στο Independence Day (Ημέρα Ανεξαρτησίας), είτε από μετεωρήτες, όπως στο Αρμαγεδών και στο Deep Impact
Ακόμη, την πόλη διαλύουν ρομπότ πανίσχυρα, όπως αυτά που σαρώνουν τα πάντα στον Sky Captain, θύελλες και παγοθύελλες, που φέρνουν το τέλος του κόσμου και πολλές άλλες μορφές καταστροφής. Η φαντασία και η ευρηματικότητα των ανθρώπων του σινεμά, στο πώς να κάνουν σμπαράλια αυτήν την πόλη μοιάζει ανεξάντλητη, βέβαια με το αζημίωτο. Πολλές από αυτές τις ταινίες έγιναν blockbusters κι έκοψαν αμέτρητα εισιτήρια, απόδειξη πως η καταστροφή της Νέας Υόρκης πουλάει όσο και το σεξ.

Πάντως, νομίζω ότι η πιο δραματική καταστροφή από όλες, είναι η πυρηνική καταστροφή της πόλης, σε μια όχι και τόσο εμπορική ταινία, η οποία γυρίστηκε για την τηλεόραση, από τον Βρετανό σκηνοθέτη Stephen Frears, Fail safe (2000). Το έργο πραγματεύεται το ίδιο θέμα, με το οποίο είχε ασχοληθεί ο Κιούμπρικ στον Dr. Strangelove, δηλαδή την ενδεχόμενη καταστροφή του πλανήτη από πυρηνικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, η οποία προήλθε από μία λάθος αεροπορική επίθεση της Αμερικής. Όμως, ενώ ο Κιούμπρικ είχε κάνει το θέμα κωμωδία, για να παρωδήσει τους πολιτικούς και την ανικανότητά τους, ο Φρίαρς, βασισμένος στο μυθιστόρημα των Eugene Burdick και Harvey Wheeler, το έκανε μια σύγχρονη τραγωδία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τον οποίο ερμηνεύει ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους, θυσιάζει μια ολόκληρη πόλη. Βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, δεχόμενα μια λανθασμένη εντολή, καταφέρνουν να φτάσουν πάνω από τη Μόσχα και να την πλήξουν με πυρηνικά όπλα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφύγει τα καταστρεπτικά αντίποινα από την άλλη πλευρά, θυσιάζει ο ίδιος την πόλη κόσμημα της Αμερικής. Διατάζει ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό να χτυπήσει με πυρηνικές βόμβες τη Νέα Υόρκη, ώστε να ικανοποιηθεί η Σοβιετική Ένωση και να πειστεί ότι οι Αμερικάνοι έκαναν το χτύπημα εναντίον τους από λάθος.

Μία λεπτομέρεια: Στην πόλη βρισκόταν η γυναίκα και τα παιδιά του Προέδρου της Αμερικής, για επίσκεψη.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b