MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ιρλανδοί “αγανακτισμένοι” εναντίον U2!

Αγανακτισμένοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία. Και από την οργή τους δεν την γλίτωσαν ούτε οι U2!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Με την διάσημη μπάντα τα έβαλε το group διαδηλωτών Art Uncut, κατηγορώντας την για φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή, ως γνωστόν, είναι πληγή για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που αντιμετωπίζουν υψηλά χρέη και απειλούνται με χρεωκοπία.  

Συγκεκριμένα, στο χώρο του φεστιβάλ Glastonbury, όπου θα γινόταν η συναυλία του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος, η ομάδα ακτιβιστών Art Uncut την Παρασκευή 24 Ιουνίου είχε αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας εναντίον των U2, κατηγορώντας τους για το γεγονός ότι το 2006 είχαν μεταφέρει την έδρα των επιχειρήσεων τους, από την Ιρλανδία στην Ολλανδία, με σκοπό να γλιτώσουν την φορολογία.

Το τεράστιο πανό που σήκωσε η ομάδα έγραφε, “U pay tax 2? “και ακόμα ένα που έδειχνε χρήματα να μεταφέρονται από την σημαία της Ιρλανδίας σε αυτή της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες το ξύλο που έπεσε στη συνέχεια από τους security ήταν μεγάλο, δημιουργώντας μεγάλη ένταση. Τελικά κατάφεραν να τους τα αποσπάσουν και έτσι οι U2 να συνεχίσουν απερίσπαστοι το live τους. Τελικά το πανό μετακινήθηκε από τους διοργανωτές τους φεστιβάλ και η εμφάνιση των U2 έγινε κανονικά. (βλέπε και video).
 
Ένας από τους ακτιβιστές είχε καταγγείλει συγκρότημα ως υπεύθυνο για την οικονομική κρίση της χώρας. Είχε πει πως «αν ο Μπόνο πιστεύει πως είναι σαν όλους τους άλλους Ιρλανδούς, θα έπρεπε να πληρώνει τους φόρους του ακριβώς όπως και οι άλλοι Ιρλανδοί – και αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να βγει η Ιρλανδία από το χάλι που βρίσκεται».

Από την πλευρά των U2, ο μάνατζερ του συγκροτήματος είχε αναφέρει ότι «οι U2 είναι µια παγκόσµια επιχείρηση και πληρώνουν φόρους παγκόσµια, τουλάχιστον το 95% των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων τους είναι εκτός Ιρλανδίας και συνεπώς πληρώνουν πολλών ειδών φόρους παντού στον κόσµο».

Πέρυσι οι U2 έγιναν οι µουσικοί µε τα µεγαλύτερα έσοδα στον κόσµο µε την πολύ επιτυχηµένη παγκόσµια περιοδεία τους.  Ο Bono θυμίζουμε ότι στην συναυλία του στην Ελλάδα, έδωσε κουράγιο στους Έλληνες και θεωρήθηκε από το ελληνικό κοινό ως ένας σύμμαχός μας. Οι συμπατριώτρες του Ιρλανδοί, που επίσης βρίσκονται υπό το φάσμα της χρεωκοπίας, φαίνεται πως δε συμμερίζονται τις απόψεις μας για τον Bono και βλέπουν τον τεράστιο πλούτο των U2 με καχυποψία και ενόχληση.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b