MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πολιτιστικός εμφύλιος: «Τολμηροί» εναντίον «αγανακτισμένων»!

«Πού είναι επιτέλους οι διανοούμενοι;» ρωτάει ο κόσμος συχνά, θεωρώντας ότι πάντα κρύβονται και αδιαφορούν για τα κοινά. Όμως κάτι τέτοιο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν ισχύει. Οι Έλληνες διανοούμενοι παίρνουν θέση- ή μάλλον δύο θέσεις διαμετρικά αντίθετες!

author-image Γιώργος Σμυρνής

Ένα μέρος των διανοουμένων ανήκει πια στο κίνημα του «τολμήστε». Οι υπόλοιποι τάσσονται στο πλευρό των ελεύθερων «αγανακτισμένων» Ελλήνων.

Από τη μία πλευρά έχουμε τους: Διονύση Σαββόπουλο, Κική Δημουλά, Μένη Κουμανταρέα, Αλέκο Φασιανό, Απόστολο Δοξιάδη, Νίκο Αλεβιζάτο και άλλους 25 πολιτιστικούς ταγούς (συνολικά 32).

Οι ευρωπαϊστές αυτοί άνθρωποι της διανόησης απευθύνουν δραματική έκκληση προς τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας πίσω πολιτικές και κομματικές ιδιοτέλειες.

Με ένα κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και το οποίο φέρει τον τίτλο «Τολμήστε», οι 32 συνυπογράφοντες επισημαίνουν, ότι «ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία». Παράλληλα, υπογραμμίζουν και εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας, μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Στις προτάσεις τους συντάσσονται σε γενικές γραμμές με την τήρηση του μνημονίου. Ακούγονται σαν εκσυγχρονιστές του Σημίτη, με ολίγη από Θάτσερ ή Ντόρα. Ζητούν από την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο να προχωρήσει με θάρρος, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, σε σκληρές κινήσεις εξορθολογισμού των οικονομικών της χώρας.

Από την άλλη, υπάρχει το κύμα της αγανάκτησης, που περιλαμβάνει σχεδόν τους πάντες… Αναρχικοί, κομουνιστές, πασόκοι, νεοδημοκράτες, συνδικαλιστές, εθνικιστές που υψώνουν λάβαρα του 21 και δικέφαλους αετούς, χαβαλέδες, περίεργοι και λοιποί συγκεντρώνονται σε αυτό το ανομοιογενές πλήθος, με κοινό σύνθημα την αγανάκτηση. Και την πνευματική εκπροσώπηση σε αυτό το σύνολο δίνουν τα μεγάλα ονόματα του Μίκη Θεοδωράκη και σημαντικών πανεπιστημιακών, με φιλοδοξίες, αλλά και μια διάθεση να περάσουν τον ακαδημαϊκό κόσμο πιο κοντά στην κοινωνία, όπως ο πρύτανης του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας Θεοδόσης Πελεγκρίνης, αλλά και άλλοι πανεπιστημιακοί, όπως Γ. Κασιμάτης, Γ. Κατρούγκαλου, Ν. Μαριάς, Κ. Μπέης και Κ. Χρυσογόνος.

Το ότι οι Έλληνες διανοούμενοι βρίσκονται σε δύο εντελώς διαφορετικά στρατόπεδα και δεν αποτελούν ένα ενιαίο μπλοκ, ίσως είναι σήμα υγείας. Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον από ανθρώπους του πνεύματος περιμένεις να μην γίνονται κοπάδι και να πηγαίνουν όλοι μαζί σε μία μόνο κατεύθυνση. Άλλωστε, ο ρόλος τους είναι να δείχνουν αρκετές διαφορετικές κατευθύνσεις, χαρίζοντας στη σκέψη και στη ζωή μας μια ποικιλία που δεν μπορούν άλλοι τομείς (όπως η πολιτική και η οικονομία) να της προσφέρουν.

Γιώργος Σμυρνής 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b