MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
09
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

διήγηΜΑΣ, της Δέσποινας Μπισχινιώτη για 2η χρονιά στον Μικρό Κεραμεικό

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το «διήγηΜΑΣ», η παράσταση της Δέσποινας Μπισχινιώτη βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα της Γιώτας Τεμπρίδου, επιστρέφει στον Μικρό Κεραμεικό.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Μετά από μια επιτυχημένη σειρά παραστάσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το «διήγηΜΑΣ» επιστρέφει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός για δύο παραστάσεις, την Τετάρτη 4 και 11 Φεβρουαρίου, στις 21:15. Πρωταγωνιστεί ένα τετραμελές ανσάμπλ ταλαντούχων ηθοποιών.

 Λίγα λόγια για το έργο

Το «διήγηΜΑΣ» είναι μια παράσταση για τη βία κατά των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων, για τη γυναικοκτονία, τον βιασμό, τον σεξισμό, την τοξική αρρενωπότητα, τα καταπιεστικά έμφυλα στερεότυπα, για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στον έρωτα με όποι@ θέλουμε.

Το «διήγηΜΑΣ» είναι μια εξομολόγηση τραυματικών εμπειριών, ένα ταξίδι σε επώδυνες αναμνήσεις αλλά και μια πορεία προς το coming out. Στην παράσταση όλα λέγονται χωρίς περιστροφές, στο στόχαστρο τίθενται καταστάσεις οικείες και τρομακτικές, η «αγία ελληνική οικογένεια» και οι προβληματικές της όψεις, ό,τι μας έχει εγκλωβίσει σε μια ανεπιθύμητη ζωή.

Η λύτρωση έρχεται χάρη στην αναγνώριση των πραγματικών μας επιθυμιών, καθώς και χάρη στην αλληλεγγύη αλλά και στην καταφυγή σε τρόπους επιβίωσης, όπως είναι η τέχνη. Στο «διήγηΜΑΣ» μοιραζόμαστε τα τραύματά μας και έτσι ερχόμαστε πιο κοντά, πενθούμε μαζί και απελευθερωνόμαστε από τον πόνο.

Σκηνοθετικό σημείωμα της Δέσποινας Μπισχινιώτη

Μήπως έφτασε η ώρα οι θηλυκότητες να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία που έχουν υποστεί από την εθνοπατριαρχία; Η παράσταση «διήγηΜΑΣ» εκκινεί από μια αναταραχή και μας προ(σ)καλεί σε μια ανατροπή. Είναι η δική ΜΑΣ διήγηση, μια εξομολόγηση και μια σκοτεινή αναδρομή στα τραύματα της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής κάθε θηλυκότητας.

Με μια αφήγηση μοιρασμένη σε τέσσερις γυναικείες φωνές, το πρόσωπο που μέσω της μνήμης πραγματοποιεί αυτό το επώδυνο ταξίδι στα βιώματά του στρέφεται με πικρό χιούμορ προς καθετί οδυνηρό μέσα στην πατριαρχική ελληνική κοινωνία και αποδεσμεύεται από όσα το έχουν αλλοτριώσει φυλακίζοντάς το σε ανεπιθύμητες εμπειρίες και εγκλωβίζοντάς το σε ενέργειες συμμόρφωσης και πειθάρχησης στα έμφυλα στερεότυπα.

Τελικά, αφού απαλλάσσεται με θάρρος από όλα τα άχθη και τις αγκυλώσεις της πατριαρχίας, φτάνει στην ωρίμανση και στη συνειδητοποίηση της queer ταυτότητάς του και των πραγματικών του επιθυμιών.

Η παράσταση, που είναι φτιαγμένη από θραύσματα, από το μη ορατό και το προσωπικό, αποδομεί τον μύθο της ευτυχίας στο εθνοπατριαρχικό καθεστώς, ρίχνοντας φως στη βία των κοινωνικών δομών. Τοξική αρρενωπότητα, καταπίεση, φυσική και συμβολική βία κατά των γυναικών, ρατσισμός και σεξισμός, γυναικοκτονίες. Αφού ορίζονται οι τόποι της βίας, διερευνώνται οι σχέσεις μεταξύ ευαλωτότητας, χειραφέτησης και αλληλεγγύης, ενώ η χαρά ανακαλύπτεται στις ρωγμές και στις στρατηγικές της επιβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτην πρόβα – “Δάκρυ στο Φίδι” στο Bios (video)12.09.2018

Στο «διήγηΜΑΣ» παρακολουθούμε επί σκηνής την αναμέτρηση του φεμινιστικού υποκειμένου με τα άρρητα που επιτέλους λέγονται και ακούμε μια κραυγή για το δικαίωμα της/του καθεμίας/καθενός στον αυτοπροσδιορισμό και στον έρωτα με όποι@ θέλει, μια κραυγή για το «είμαι ό,τι θέλω εγώ».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Γιώτα Τεμπρίδου
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπισχινιώτη

Μουσική: Μουσική επιμέλεια: Δέσποινα Μπισχινιώτη
Φωτισμοί: Δέσποινα Μπισχινιώτη, Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου

Παίζουν: Mirela Jazxhi, Κατερίνα Μπέλεση, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Μαριαλένα Μπόη

Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Προπώληση: 12€ | Ταμείο: 14€ | Μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, 65+): 10€ | Εισιτήριο ΑμεΑ, ατέλειες: 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 4 έως 11 Φεβρουαρίου 2026
Πληροφορίες: Online προπώληση: ticketservices.gr και Εκδοτήριο Ticketservices: Πανεπιστημίου 39. Τ.: 210 7234567
Παραστάσεις: Τετάρτη 4 και 11 Φεβρουαρίου, στις 21:15
Διασκευή: Δέσποινα Μπισχινιώτη
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/mikros-kerameikos-dihgimas/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Μικρός Κεραμεικός, Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54 .τηλ. 210 3454831. E-mail: [email protected]
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόης | Φωτογραφίες παράστασης: Σούλα Μαρινούδη, Διογένης Γκίκας
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Metamorphosis: Παράσταση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
ΘΕΑΤΡΟ
Το παραμύθι των λύκων, του Δημήτρη Τσικούρα (Τσικ) στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
MÁM: 90 λεπτά τελετουργικής έκστασης στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Οι Ρήτορες, του Χριστόφορου Χριστοφή στο Παλαιό Πανεπιστήμιο
Θεατρικά Νέα
Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο, της Μάρτα Μπουτσάκα στον Μικρό Κεραμεικό
ΘΕΑΤΡΟ
Το τούνελ , του Πάνου Ηλιόπουλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Μανώλης Χιώτης: Η ζωή και η μουσική του γίνονται παράσταση στον «Ελληνικό Κόσμο»
ΘΕΑΤΡΟ
Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ: Η Στεφανία Γουλιώτη ανεβάζει στην Πειραιώς 260 το διήγημα του Δημήτρη Χατζή
ΘΕΑΤΡΟ
Πώς κατοικώ, της Αρίστης Τσέλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι , του Άρη Κακλέα στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
όμικρονγιώτα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διδασκάλου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Carcoma, της Αλεξίας Παραμύθα στην Πειραιώς 260