MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
31
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα 14 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ενήλικες – Ανανεωμένες συστάσεις

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε τις ανανεωμένες οδηγίες για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε οι ενήλικες.

author-image

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων για το 2025 περιλαμβάνει δεκατέσσερα εμβόλια, όπως καθορίζεται από τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Εκτός από το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, που χορηγείται κάθε φθινόπωρο, οι ενήλικες καλούνται να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση και, εφόσον είναι απαραίτητο, να προχωρήσουν σε νέους εμβολιασμούς ή αναμνηστικές δόσεις για την ενίσχυση της ανοσίας τους απέναντι σε σοβαρές λοιμώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑναμένεται έγκριση νέου εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο – Γιατί είναι σημαντικό νέο12.09.2018

Ο εμβολιασμός στην ενήλικη ζωή είναι ζωτικής σημασίας, καθώς με την πάροδο των ετών το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Παράλληλα, η ανοσία που αποκτήσαμε μέσω προηγούμενων εμβολιασμών μπορεί να μειώνεται με τον χρόνο, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αναμνηστική χορήγηση ορισμένων εμβολίων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας. Η τακτική ενημέρωση και η συμμόρφωση με τις συστάσεις των ειδικών συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή προστασία τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας.

Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι:
  • Εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – ακυτταρικού κοκκύτη (Tdap): Χορηγείται σε ενήλικες κάθε 10 χρόνια.
  • Εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR): Συνιστάται για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν λάβει δύο δόσεις.
  • Εμβόλιο ανεμευλογιάς (VAR): Προτείνεται για ενήλικες που γεννήθηκαν μετά το 1990 χωρίς αποδεδειγμένη ανοσία.
  • Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα (HZV): Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
  • Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV): Χορηγείται σε ανεμβολίαστους ενήλικες 18-45 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου: Προτείνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε ενήλικες 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
  • Εμβόλιο ηπατίτιδας Α (HepA): Ενδείκνυται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Εμβόλιο ηπατίτιδας Β (HepB): Συνιστάται για ανεμβολίαστους ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.
  • Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου τετραδύναμο, συζευγμένο (MenACWY): Χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου ομάδος Β: Αφορά ενήλικες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.
  • Εμβόλιο αιμοφίλου ινφλουένζας τύπου b: Για συγκεκριμένες ομάδες ευπαθών ατόμων.
  • Εμβόλιο Covid-19: Μια επικαιροποιημένη μονοδύναμη δόση για άτομα υψηλού κινδύνου.
  • Εμβόλιο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV): Συνιστάται σε ευπαθείς ομάδες για προστασία από σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η διατήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη λοιμώξεων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επομένως, είναι σημαντικό οι ενήλικες να ενημερώνονται τακτικά για τις συστάσεις και να συνεργάζονται με τον γιατρό τους για την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας τους.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHPV: Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία | Η σύνδεση με τύπους καρκίνου12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από The Art of Life
Σχετικά Θέματα
Fitness
100 lymphatic jumps κάθε πρωί: Μπορούν να αλλάξουν το σώμα και τη διάθεσή μας;
The Art of Life
7 συμβουλές για υγιές και φωτεινό χαμόγελο
The Art of Life
Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου; Ο μπακαλιάρος, η σκορδαλιά και το μεγάλο μπέρδεμα
The Art of Life
Το «νέο» συστατικό που κοντράρει το υαλουρονικό οξύ – και πολλοί λένε ότι το κερδίζει
The Art of Life
Μαύρο ή πράσινο τσάι; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την καρδιά
The Art of Life
Τυρόπιτα χωρίς φύλλο: Με λίγα υλικά, αφράτη και νόστιμη
The Art of Life
Glass skin: Οι δερματολόγοι προειδοποιούν για το trend του άσπιλου δέρματος
The Art of Life
Οι 3 βιταμίνες που χρειαζόμαστε το φθινόπωρο
The Art of Life
Γιατί οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού νιώθουν πιο δυνατές σήμερα
The Art of Life
Pink October: Η φροντίδα του στήθους ξεκινά πριν τη διάγνωση
Σεμινάρια / Διαλέξεις
Megaron Plus: Διάλεξη της Αντωνίας Τριχοπούλου για την ελληνική μεσογειακή διατροφή
The Art of Life
Ξέρουν κάτι οι Άγγλοι που πίνουν συνέχεια τσάι; Facts για το τσάι και άλλα αφεψήματα