MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Για τον Λευτέρη Μουμτζή, ο Freedom Candlemaker είναι επιστροφή στο ψυχικό και καλλιτεχνικό του σπίτι

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της κυπριακής μουσικής σκηνής, ο Λευτέρης Μουμτζής έρχεται στην Αθήνα για το φετινό Athens Music Week και μας δίνει μια γεύση από το σύμπαν του Freedom Candlemaker, λίγο πριν τον απολαύσουμε live στο Oddity την Παρασκευή 24/05.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 22.05.2024

Αν και Freedom Candlemaker είναι η κυριολεκτική μετάφραση του ονόματος του Λευτέρη Μουμτζή (μουμτζής στα κυπριακά σημαίνει κηροποιός), θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι και μια αρκετά σαφής αναφορά στη μουσική του – ή μάλλον στα συναισθήματα που μας προκαλεί αυτή: ηρεμία, γαλήνη, ζεστασιά και το κυριότερο, ελευθερία. Βέβαια, για τον Λευτέρη Μουμτζή, ο Freedom Candlemaker δεν είναι απλά ένα δημιούργημα, είναι “ό,τι πιο κοντινό” σε εκείνον. Το ψυχικό και καλλιτεχνικό του σπίτι, όπως μας λέει.

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, είτε ως Freedom Candlemaker, είτε ως μέλος των Trio Tekke, είτε ως απλά Λευτέρης Μουμτζής, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της σύγχρονης κυπριακής μουσικής σκηνής. Και αυτό όχι μονο χάρη στις δισκογραφικές δουλειές του – με χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα τον ‘Στρόβιλο’ των Trio Trekke, που ψηφίστηκε ο κορυφαίος δίσκος στον κόσμο για το 2020 από το Songlines Magazine, αλλά και το υπέροχο Beaming Light, που κυκλοφόρησε ως Freedom Candlemaker.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Music Week 2024: 10 στάσεις που αξίζει να κάνεις μέσα στο τετραήμερο12.09.2018

Εκτός από τις σόλο κυκλοφορίες του και τις διάφορες συνεργασίες του, ο Λευτέρης Μουμτζής είναι ιδρυτής της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Louvana Records και μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος, του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος και του Lefkosia Loop Festival.

Αυτή την περίοδο, ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, Ageless, και την ιδια στιγμή έρχεται στην Αθήνα, για το φετινό Athens Music Week, με διπλό στόχο. Από τη μία, για να μεταφέρει την εμπειρία και οπτική του πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία, την έμπνευση, την καινοτομία στα πάνελ και τις συζητήσεις που θα παρακολουθήσουμε, και από την άλλη για να μας ταξιδέψει στο μουσικό σύμπαν του Freedom Candlemaker, για μια μόνο εμφάνιση, την Παρασκευή 24 Μαϊου στο Oddity. Εμείς πήραμε μια μικρή γεύση από το όραμά του, την μουσική, την οπτική του Λευτέρη Μουμτζή aka Freedom Candlemaker, σε μια συζήτηση μαζί του.

Μεγαλώνοντας στην Κύπρο, ποια ήταν τα ακούσματά σας;

Κλασική μουσική (live) από το ωδείο. Ταγκό Βέμπο, Γούναρης κλπ από τα mixtapes του πατέρα μου. Βυζαντινή μουσική (live) από την εκκλησία. Τα pop της εποχής, δηλαδή Madonna, Modern Talking, Duran Duran, Tears for Fears και Γαρμπή, Πωλίνα, Καρβέλας κλπ από ελληνικής πλευράς.

Η ενασχόληση με τη μουσική ήταν μονόδρομος για εσάς;

Χρειάστηκε να το αποφασίσω και να το υποστηρίξω. Μέχρι τα 19 νόμιζα ότι θα κάνω μια κανονική δουλειά, για παράδειγμα σε τράπεζα, παρόλο που η λογιστική ήταν το πιο αδύνατο μου μάθημα. Ήταν σκοτεινές εποχές όσον αφορά μια μουσική καριέρα. Δεν υπήρχαν πρότυπα, δεν υπήρχε κάποιος στο άμεσο περιβάλλον να σε εμπνέει, δεν υπήρχε ενθάρρυνση. Θα σπούδαζες μουσική για να διδάσκεις σε ωδείο ή σχολείο. Αυτές ήταν οι επιλογές. Μέσα μου ήταν μονόδρομος, αλλά το έξω έπρεπε να το σχηματίσω εγώ.

Σπουδάσατε μουσική στις ΗΠΑ. Τι κρατάτε από αυτή την εμπειρία; Σε ποιο βαθμό σας διαμόρφωσε στον καλλιτέχνη που είστε σήμερα;

Ήταν πριν από πάρα πολύ καιρό. Κρατάω τον τρόπο που σοκαρίστηκε η αθωότητα μου και το πόσο όμορφο αυτό τώρα. Κρατάω τον αγνό τρόπο με τον οποίο ενηλικιώθηκα ζώντας τόσο μακριά από το σπίτι μου. Κρατάω κάποιους φίλους. Κρατάω κάποιες δυνατές αναμνήσεις. Κρατάω τις πρώτες συναυλίες που είδα στη ζωή μου. Κυρίως τους Radiohead επί καιρώ OK Computer, τους Black Crowes και τους Massive Attack. Νιώθω όμως ότι ήταν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πορείας μου. Άλλωστε ήταν μόνο δύο χρόνια. Αλλά ήταν μια αρχή η οποία με ενέπνευσε και μου έδωσε μια κλωτσιά για να έρθω πίσω στην Ευρώπη και να ψάξω τη δική μου ταυτότητα.

Ο Freedom Candlemaker είναι το αποτέλεσμά της προσωπικής μου εξέλιξης σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης

Ποια ανάγκη θα λέγατε σας οδήγησε να “δημιουργήσετε” τον Freedom Candlemaker; Τι είναι ο Freedom Candlemaker για τον Λευτέρη Μουμτζή;

Είναι ό,τι πιο κοντινό σε μένα. Στην αληθινή μου έκφραση. Δεν είναι δημιούργημα, όσο ήταν παλαιότερα ‘πρότζεκτ’. Είναι η επιστροφή στο ψυχικό και καλλιτεχνικό μου σπίτι.

Εκτός από τη μουσική, τι άλλο σας “γεμίζει”;

Βόλτες στη φύση με το σκυλί μου. Να περνώ χρόνο με τη σύντροφο μου. Ένα όμορφο γεύμα με καλή παρέα. Ουσιαστικές κουβέντες με φίλους και γενικότερα συνευρέσεις με αγαπημένους ανθρώπους.

Υπήρξατε εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Φέγγαρος και του Louvana Records. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Φέτος έκλεισαν 15 χρόνια από την αρχή της Louvana Records και κάπως αυτό σηματοδότησε και τη λήξη ενός κύκλου για μένα. Ερχόμενος στην Κύπρο το 2008 ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω κάποιες δομές στον τόπο μου και με τη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη Αντρέα Τραχωνίτη δημιουργήσαμε μια από τις μοναδικές δισκογραφικές και ένα από τα πρώτα υπαίθρια φεστιβάλ, με στόχο να στηρίξουμε και να προβάλουμε πρωτίστως την ντόπια μουσική παραγωγή. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πρόσφατα έκανα ένα βήμα πίσω από την ανάμειξη, αλλά εξακολουθώ να είμαι κοντά στην ομάδα και τις δράσεις της. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που δημιουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και χαίρομαι που έχει δημιουργήσει ένα καλό όνομα και στα δικά σας μέρη.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε την κυκλοφορία του νέου σας δίσκου, Ageless. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό το νέο δισκογραφικό βήμα; Πώς προέκυψε και τι θέλετε να πείτε μέσα από αυτόν τον δίσκο;

Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι με πολλά πράματα που έχουν να κάνουν με τη μουσική. Παραγωγές για άλλους καλλιτέχνες, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, ταινίες κλπ. Οπότε, πολλές φορές ο Freedom Candlemaker παίρνει την πίσω θέση. Αλλά, σαν καλλιτέχνης πάντα προκύπτει η ανάγκη και για μια εντελώς προσωπική έκφραση. Οπότε μέσα στα τελευταία 5 χρόνια από την κυκλοφορία του Beaming Light προέκυψαν ιδέες και τραγούδια που σιγά σιγά απαίτησαν τη θέση τους μέσα σε ένα δίσκο. Και αυτό είναι το Ageless. Πήρε πολύ χρόνο να ολοκληρωθεί, κυρίως επειδή δεν ήταν προτεραιότητα, αλλά σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις αυτό λειτούργησε σαν θετικό γιατί αυτά τα τραγούδια μέστωσαν μέσα μου και κράτησαν την αξία τους μέσα στο χρόνο. Εννοώ ότι δεν με κούρασαν, δεν τα βαρέθηκα, αντιθέτως, νιώθουν εντελώς επίκαιρα, εντελώς ‘τώρα’ για μένα. Και είμαι περήφανος για αυτό το υλικό και ευθυγραμμισμένος ψυχικά μαζί του. Είναι το αποτέλεσμά της προσωπικής μου εξέλιξης σαν άνθρωπος και καλλιτέχνης.

Η βάση μου πάντα είναι να πω κάτι ουσιαστικό που θα αντέξει στο χρόνο. Όχι μια άποψη που είναι στη μόδα, αλλά μια άποψη που πηγάζει από πιο οικουμενικές αξίες

Ποια είναι η σημασία του να μην έχει κάτι/κάποιος ηλικία;

Υπάρχουν πολλές έννοιες. Είναι το να είσαι πιο συνδεδεμένος με την ψυχή, τον ανώτερο σου εαυτό, το πνεύμα. Είναι το να μην ταυτίζεσαι με το ρόλο σου στην κοινωνία βάσει της ηλικίας σου και τι αυτό μπορεί να προνοεί βάσει τις εκάστοτε κοινωνικής κατάστασης. Είναι το να διατηρείς μιας σχέση με την αθωότητα και το playfulness της παιδικότητάς σου.

Σας ενδιαφέρει να κάνετε “διαχρονική” μουσική;

Καλή ερώτηση. Δεν το σκέφτομαι ποτέ έτσι, αλλά νομίζω αυτό προκύπτει. Εννοώ ότι δεν προσπαθώ ιδιαίτερα να είμαι επίκαιρος. Επηρεάζομαι μεν από τα ρεύματα των εποχών, περισσότερο εμπνέομαι, αλλά νομίζω ότι η βάση μου πάντα είναι να πω κάτι ουσιαστικό που θα αντέξει στο χρόνο. Με την έννοια ότι δε θα είναι μια άποψη που είναι στη μόδα, αλλά μια άποψη που πηγάζει από πιο οικουμενικές αξίες.

Σε λίγες ημέρες θα σας δούμε στο Oddity, στο πλαίσιο του Athens Music Week. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε;

Θα παίξουμε κυρίως κομμάτια από τον καινούριο δίσκο Ageless και κάποιες επιλογές από το Beaming Light, τον προηγούμενο δίσκο. Θα είμαστε εξαμελής μπάντα και έχουμε πολλή όρεξη να παίξουμε μιας και έχουμε να εμφανιστούμε στην Αθήνα σαν γκρουπ από το Νοέμβριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Music Week: Για 6η χρονιά στην Τεχνόπολη με 200+ καλεσμένους και πάνω 36 showcase συναυλίες12.09.2018

Μιας και στο επίκεντρο του φετινού Athens Music Week 2024 θα βρίσκεται το τοπίο που διαμορφώνεται ανάμεσα στους Μουσικούς Δημιουργούς και την Τεχνολογία, εσείς πώς βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από το ΑΙ και τη συμβολή του σε καλλιτεχνικές δημιουργίες;

Είμαι ίσως το χειρότερο άτομο να ρωτήσετε για αυτό. Είμαι πάντοτε από τους τελευταίους που συντονίζονται με τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας. Μπορείς να με πεις και old school. Παρόλα αυτά θα συμμετέχω σε δύο παράλληλες δράσεις. Το ένα θα είναι μια συζήτηση που σχετίζεται με την τραγουδοποιία και την παραγωγή και τους λόγους που δημιουργούμε και το άλλο είναι ένα πάνελ που επικεντρώνεται στην ελπίδα και την αλλαγή σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον για τον Freedom Candlemaker;

Ήρεμο και δημιουργικό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Λευτέρης Μουμτζής/Freedom Candlemaker συμμετέχει στο Athens Music Week, στις εκδηλώσεις:

  • Τραγουδοποιία και Παραγωγή: από την έμπνευση έως την κυκλοφορία, 23/05 στις 14:30 – 16:00, στον πρώτο όροφο του Innovathens
  • Be The Change: The Transformative Impact of Music and Arts in Shaping a Better World, 24/05 στις 15:15 – 16:15 στο PURIFIER
  • Showcase: Freedom Candlemaker, 24/05 22:50 – 23:15 στο ODDITY CLUB

Ανακαλύψτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Athens Music Week, που θα πραγματοποιηθεί από 22-25/05 εδώ.

Περισσότερα από Πρόσωπα