MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
AWARENESS

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Υγεία των νεφρών για όλους

 Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι η 8η κύρια αιτία θανάτου και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

«Υγεία των νεφρών για όλους»: Προώθηση της ισότιμης πρόσβασης στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική, είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2024. Με το μήνυμα αυτό, καλείται η παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην κατάλληλη  θεραπεία και την απαιτούμενη περίθαλψη.

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει. Ευθύνεται για πάνω από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee). Ταυτόχρονα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Η νεφρική νόσος κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου, και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της καλής υγείας των νεφρών ώστε να αναγνωριστεί  ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ, δηλαδή 1.000.000  Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα. Επίσης 12.000 ασθενείς βρίσκονται σε εξωνεφρική κάθαρση και 3.000 είναι μεταμοσχευμένοι.     

Ελένη Σαμιωτάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Βασίλειος K. Λιακόπουλος, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (www.ene.gr), Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο

Ανάγκη για ενημέρωση, διάγνωση, θεραπείες

Ο κ. Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (www.ene.gr), Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο αναφερόμενος στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας τόνισε: «Η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς.  Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Η ΧΝΝ είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη λοιπόν διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Επιπλέον θα πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι στην πρωτοεμφανιζόμενη υπέρταση ή/και νυχτουρία γιατί μπορεί να συνδέονται άμεσα με νεφρική νόσο. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που προσεγγίζει το 50% με σακχαρώδη διαβήτη θα εμφανίσει νεφρική νόσο και η έγκαιρη ανίχνευση τους είναι σημαντική. Σήμερα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σταθεροποιήσουν την νεφρική λειτουργία και να καθυστερήσουν, όπως προαναφέρθηκε, την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης. Το μήνυμα για το 2024 είναι υγεία των νεφρών για όλους με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένα νεφρολογικά κέντρα και ιατρεία σε όλη την επικράτεια και έτσι υπάρχει η δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση σε ειδικούς νεφρολόγους».

 Ο κ. Βασίλειος K. Λιακόπουλος Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «το μήνυμα  της Παγκόσμιας Ημέρας  Νεφρού εστιάζει στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και ξεπεράσουμε τα εμπόδια στην εφαρμογή των βέλτιστων, σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπευτικών και φαρμακευτικών θεραπειών για τους ανθρώπους που ζουν με νεφρική νόσο. Τα εμπόδια αυτά μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με συστήματα και πολιτικές υγείας, με ζητήματα οικονομίας, αλλά και διάχυσης της σχετικής γνώσης, τόσο σε επαγγελματίες υγείας όσο και σε ασθενείς. Κατάλληλες πολιτικές διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας των νεφρικών νόσων πρέπει να εφαρμοσθούν σε όλον τον κόσμο, με σκοπό την καλύτερη υγεία των νεφρών για όλους».

Η κα. Ελένη Σαμιωτάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) τόνισε:  «Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εστιάζει στην ενημέρωση και πρόληψη της κοινωνίας, της ιατρικής κοινότητας και της πολιτείας για την υγεία των νεφρών και  για να μειωθεί η  αυξητική πορεία μιας νόσου ύπουλης και σιωπηλής που κατά κανόνα διαγιγνώσκεται στο τελευταίο της στάδιο με ότι σημαίνει αυτό για τη ζωή των ασθενών.  ‘Ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα και στην φαρμακευτική πρακτική’ απαιτεί πρώτα και κύρια ισχυρή πολιτική βούληση για την ενίσχυση των δημόσιων  συστημάτων υγείας  καθώς και τη διασφάλιση και ενδυνάμωση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος παροχών. Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή αναζήτηση μοσχεύματος για να την πολυπόθητη μεταμόσχευση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και αυξάνει την αυτονομία και λειτουργικότητα του ασθενή. Καθημερινά όλοι εμείς βιώνουμε τις ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή μας από μία νόσο που οδηγεί σε βαρύτατες αναπηρίες. Η ενημέρωση και η πρόληψη μέσω ενός δυνατού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, η ισότιμη πρόσβασή μας στη φροντίδα για την υγεία μας και η καθολική πρόσβαση στη φαρμακευτική πρακτική βρίσκεται στην κορωνίδα των διεκδικήσεων μας και θα παραμείνει έως ότου δούμε συγκεκριμένες δράσεις που θα εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τους νεφροπαθείς και μείωση της αυξητικής τάσης εμφάνισης της νεφρικής νόσου».

H κα. Μαντώ Τζανετάκου Business Unit Director Astellas Eλλάδας, τόνισε μεταξύ άλλων: «το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2024 έρχεται να αναδείξει το δικαίωμα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία. Για τους ασθενείς με ΧΝΝ, η καινοτομία δημιουργεί νέες προοπτικές σχετικά με την πρόληψη ή  καθυστέρηση της νόσου, καθώς και τη μείωση των επιπλοκών της (όπως τα καρδιαγγειακά συμβάματα και η νεφρική ανεπάρκεια), παρέχοντας ποιότητα και διάρκεια ζωής. H βιοφαρμακευτική εταιρεία Astellas, με διεθνή παρουσία και ασθενοκεντρική προσέγγιση, πάντα στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, πρωτοστατεί και στον τομέα της Νεφρολογίας μετουσιώνοντας την καινοτόμο επιστήμη σε αξία για τους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα. Το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της επικεντρώνεται στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στον συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς, στις οικογένειες και στους φροντιστές τους. Παράλληλα, στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας για ευαισθητοποίηση του κοινού σε σημαντικά θέματα όπως η πρόληψη και η διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών».

Περισσότερα από The Art of Life