MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CANCER AWARENESS

Συμβουλές «αντικαρκινικής» διατροφής από τη διατροφολόγο

Η διατροφή δεν είναι ούτε φάρμακο ούτε προληπτική αγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες καλές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Αν και ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια που δεν μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε, υπάρχουν κάποιες καλές διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού και τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Αυτές είναι οι γενικές συμβουλές διατροφής για καλή υγεία από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Kλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο MSc, MBA, SRD.

Τρώτε πολλά λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών σας χορταίνει με αποτέλεσμα να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα ή ζαχαρούχα τρόφιμα για σνακ. Συγκεκριμένα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών βήτα-καροτίνης και λουτεΐνης. Όσον αφορά, τα σταυρανθή λαχανικά, η ομάδα που περιέχει μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συστατικά αυτών των λαχανικών μπορούν να σας προστατεύσουν από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτες, κάποιες από τις χημικές ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω συμβάλλουν στην διαχείριση του καρκίνου και μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη ορισμένων ειδών καρκινικών κυττάρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓαλάζιες Ζώνες: Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής και οι καλές συνήθειες για να μεγαλώνουμε με υγεία12.09.2018

Πίνετε πράσινο τσάι

Τα φύλλα του φυτού του τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των ελεύθερων ριζών από την καταστροφή των κυττάρων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορούν να συρρικνώσουν τους όγκους και να μειώσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επίσης, έρευνες αναφέρουν ότι μια μη τοξική χημική ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, η επιγαλλοκατεχίνη-3 γαλάτη, δρα κατά της ουροκινάσης (ένα ένζυμο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του καρκίνου). Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει μεταξύ 100 και 200 ​​χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του αντικαρκινικού συστατικού.

Τρώτε περισσότερες ντομάτες

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που υπάρχει στις ντομάτες, μπορεί να είναι πιο ισχυρό από το β-καροτένιο, το άλφα-καροτένιο και τη βιταμίνη Ε. Το λυκοπένιο είναι μια τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο που σχετίζεται με την προστασία από ορισμένους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη και του πνεύμονα. Φροντίστε να μαγειρέψετε τις ντομάτες, καθώς αυτή η μέθοδος απελευθερώνει το λυκοπένιο και το κάνει διαθέσιμο στον οργανισμό σας.

Προτιμήστε σταφύλια για σνακ

Η φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Ο χυμός σταφυλιού και το κόκκινο κρασί περιέχουν επίσης αυτό το αντιοξειδωτικό. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη για να κρατήσει τον καρκίνο από την αρχή ή την εξάπλωση.

Χρησιμοποιήστε άφθονα σκόρδο και κρεμμύδια

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορούν να εμποδίσουν το σχηματισμό νιτροζαμινών, ισχυρών καρκινογόνων ουσιών που στοχεύουν πολλά σημεία στο σώμα, συνήθως το έντερο, το συκώτι και το στήθος. Πράγματι, όσο πιο πικάντικο είναι το σκόρδο ή το κρεμμύδι, τόσο πιο άφθονες είναι οι χημικά ενεργές ενώσεις θείου που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε περισσότερο σκόρδο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορα είδη καρκίνου. Τα συστατικά των πικάντικων βολβών μπορεί να εμποδίσουν τις καρκινογόνες ουσίες στο σώμα σας να λειτουργήσουν ή μπορεί να εμποδίσουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβής ποσότητα που πρέπει να τρώμε για την πρόληψη του καρκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVegan διατροφή: 7 tips για να αποφύγετε διατροφικές ελλείψεις12.09.2018

Προσθέστε το κάρυ ή κουρκουμά στα φαγητά σας

Το μείγμα του κάρυ είναι πλούσιο σε κουρκουμά, ένα πορτοκαλί μπαχαρικό που περιέχει κουρκουμίνη, ουσία που έχει βρεθεί χρήσιμη στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει ορισμένα είδη καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές μελέτες και να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου ή να συρρικνώσει τους όγκους σε ορισμένα ζώα. Αυτό το τρόφιμο που καταπολεμά τον καρκίνο είναι εύκολο να το βρείτε στα παντοπωλεία και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές στην αντικαρκινική σας δίαιτα.

Εντάξτε τα ψάρια στην διατροφή σας

Τα λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα – περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρού οξέος που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Εάν δεν τρώτε επί του παρόντος ψάρι, ίσως σκεφτείτε να το προσθέσετε στην διατροφή σας. Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε ωμέγα-3 στη διατροφή σας είναι να τρώτε λιναρόσπορο.

Επίσης:

  • Μειώστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε.
  • Μειώστε την κατανάλωση λίπους και αλατιού.
  • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης.

Σημαντική επισήμανση: 

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, αλλά εάν ζείτε με καρκίνο, μια υγιεινή διατροφή μπορεί:

  1. Βοηθήσει το σώμα σας να επανορθωθεί και να αναρρώσει από τη θεραπεία.
  2. Ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  3. Προστατέψει τα υγιή κύτταρα σας από περιβαλλοντικές βλάβες.

Εάν ζείτε με καρκίνο, ο γιατρός σας θα σας προτείνει το καλύτερο διατροφικό πρότυπο για εσάς και την κατάστασή σας, καθώς και το πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον καρκίνο σας. Το να είστε ευέλικτοι με το τι τρώτε και το πόσο τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των παρενεργειών!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b