MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μοναδική ανακάλυψη: Ψηφιδωτό ηλικίας 2.300 ετών ήταν θαμμένο κάτω από τη Ρώμη

Η σπάνια ανακάλυψη και το μυστήριο γύρω από τον επιφανή ιδιοκτήτη του.

Σπάνιο ψηφιδωτό 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη | Parco archeologico del Colosseo
Σπάνιο ψηφιδωτό 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στη Ρώμη | Parco archeologico del Colosseo
Monopoli Team

Μια πενταετής ανασκαφή στην πλευρά του Παλατινού λόφου της Ρώμης οδήγησε στην ανακάλυψη ενός θησαυρού.

Την περασμένη εβδομάδα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια πολυτελή αίθουσα δεξιώσεων που χρονολογείται, περίπου, από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ., με ένα μεγάλο, άθικτο και πολύχρωμο ψηφιδωτό τοίχου. Εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.300 ετών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αριστοκρατική έπαυλη που έχει εντοπιστεί από το 2018. Με μήκος σχεδόν πέντε μέτρα και απεικονίσεις από αμπέλια, φύλλα λωτού, τρίαινες, σάλπιγγες, κράνη και μυθολογικά θαλάσσια πλάσματα, η ψηφιδωτή σκηνή δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας φίλντισι, κοχύλια, κοράλλια, θραύσματα πολύτιμου γυαλιού και κομμάτια μαρμάρου.

Η αρχαιολόγος Alfonsina Russo, επικεφαλής του Colosseum Archaeological Park, που έχει αναλάβει την έρευνα, εξήγησε πως το ψηφιδωτό δεν είναι «μοναδικό» μόνο γιατί είναι τόσο καλοδιατηρημένο, αλλά και λόγω της διακόσμησής του. Περιλαμβάνονται εορταστικές σκηνές ναυτικών και χερσαίων μαχών που πιθανότατα χρηματοδοτήθηκαν – και κερδήθηκαν – από έναν εξαιρετικά πλούσιο αριστοκράτη, ο οποίος φρόντισε να τις μνημονεύει στους τοίχους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστούγεννα στο Netflix: Smash or Pass στις νέες κυκλοφορίες της πλατφόρμας12.09.2018

Παρουσιάζονται, επίσης, σκηνές ιστιοφόρων με υψωμένα πανιά, μαζί με απεικονίσεις μυθικών θαλάσσιων τεράτων που καταπίνουν εχθρικούς στόλους.Οι ειδικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν αν τα ευαίσθητα – και ακριβά για την εποχή – κοράλλια προήλθαν από τη Μεσόγειο ή την Ερυθρά Θάλασσα (τους πλησιέστερους και πιο συνηθισμένους ωκεανούς που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για την εξόρυξη υλικών).

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧριστούγεννα στις μουσικές σκηνές της Αθήνας: Kαλλιτέχνες και σχήματα που θα απολαύσουμε στις γιορτές12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b