MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Vegan διατροφή

Vegan και υγιεινό σνακ: 5 βήματα για να το απολαύσουμε

Τα σνακ είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος είτε απλά επιθυμούμε να έχουμε σταθερή ενέργεια μέσα στη μέρα. Τα παρακάτω «βήματα» συνθέτουν καλές ιδέες για vegan σνακ κάθε μέρα.

Vegan σνακ
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μία vegan διατροφή, ή να προσθέσουμε περισσότερες χορτοφαγικές επιλογές στη διατροφή μας, ίσως είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζουμε. Η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Ζερβού μοιράζεται μαζί μας τα 4 βασικά βήματα για να απολαύσουμε vegan σνακ στο σπίτι ή στη δουλειά.

Σνακ, τα απαραίτητα

Η κατανάλωση θρεπτικών και ισορροπημένων σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί μία συνήθεια με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Κάνοντας σωστές επιλογές και συνδυασμούς, η κατανάλωση σνακ σε τροφοδοτεί με ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, ρυθμίζει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει σχετιστεί και με την αποτελεσματικότερη μείωση του σωματικού βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤα αγαπημένα μας μέρη για vegeterian/vegan φαγητό στην Αθήνα12.09.2018

Πώς θα συνθέσουμε ένα θρεπτικό και υγιεινό vegan μικρό γεύμα

Παρακάτω ακολουθούν τα βήματα για να δημιουργήσουμε ένα απολαυστικό και θρεπτικό χορτοφαγικό σνακ που θα ενισχύσουν τον κορεσμό και θα μας δώσουν ενέργεια να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Βήμα 1: Επιλογή πηγής υδατανθράκων- η βάση του σνακ

Επιλέγουμε πηγές υδατανθράκων πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά, βρώμη κ.ά.

Βήμα 2: Ενσωμάτωση πηγής πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντική για καλύτερο κορεσμό που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Για ένα υγιεινό vegan σνακ, επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες όπως tofu, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρα ξηρών καρπών, χούμους και γιαούρτι σόγιας.

Vegan σνακ, φρούτα και ξηροί καρποί

Βήμα 3: Προσθήκη εποχιακών φρούτων ή λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες και αποτελούν βασικό συστατικό ενός καλοσχεδιασμένου vegan σνακ. Επιπρόσθετα, η προσθήκη τους στα σνακ μας βοηθά να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVegan γαλατόπιτα από το food blog Semina’s Home Recipes12.09.2018

Βήμα 4: Επιλογή καλών λιπαρών

Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού. Μια καλή ιδέα η προσθήκη αβοκάντο, ελαιολάδου ή ξηρών καρπών και σπόρων στα vegan σνακ μας. Έτσι, απογειώνουμε τη θρεπτική τους αξία!

Βήμα 5: Η ενυδάτωση έχει σημασία

Μπορεί να μην είναι σνακ, αλλά μιλώντας για υγιεινή διατροφή δεν θα πρέπει να παραλείπουμε την ενυδάτωσή μας παράλληλα με την κατανάλωση του σνακ. Ιδανικά, δίνουμε προτεραιότητα στο νερό και στη συνέχεια στα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το τσάι και τα αφεψήματα.

Ιδέες για υγιεινά χορτοφαγικά σνακ:
  • Μπισκότο τύπου κρημ κράκερ χωρίς ζάχαρη με ταχίνι ή άλλο βούτυρο καρπών και μπανάνα
  • Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, tofu, λίγο ελαιόλαδο και ψητά λαχανικά
  • Γιαούρτι σόγιας με δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτο και τριμμένους ξηρούς καρπούς
  • Φρυγανιά ή μπισκότο τύπου κρημ κράκερ χωρίς ζάχαρη με avocado, ντομάτα και σπόρους
  • Smoothie με γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό υποκατάστατο γάλακτος, βρώμη φρούτο και βούτυρο ξηρών καρπών.

Σημαντικό: Θυμόμαστε ότι οι ποσότητες που μπορούμε να καταναλώσουμε καθορίζονται από τις ενεργειακές μας ανάγκες και τους στόχους που έχουμε θέσει για το σωματικό μας βάρος.

Ένας διαιτολόγος- διατροφολόγος με άδεια άσκησης επαγγέλματος μπορεί να μας δώσει εξατομικευμένες οδηγίες.

Πηγή: medNutrition.gr

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b