MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΣΚΗΣΗ

Άσκηση για αδυνάτισμα ή ως τρόπος καλής ζωής;

Ως δημοσιογράφος Υγείας και Wellness, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής, είναι το μέσο για να ζούμε καλύτερα και για να μεγαλώνουμε με υγεία και ευεξία.

άσκηση
author-image Ελένη Δασκαλάκη

Για να μιλήσω προσωπικά, σιγά μην δεν το έκανα!!!, η άσκηση είναι εδώ και πολλές δεκαετίες μέρος της ζωής μου. Όταν νιώθω πιεσμένη, περπατάω. Όταν είμαι προβληματισμένη, κολυμπάω. Όταν θέλω να νιώσω καλύτερα, χορεύω μόνη μου. Όταν θέλω να νιώσω περήφανη για το σώμα μου, να το επικροτήσω για όλα αυτά που κάνει, κάνω Pilates.

Η άσκηση είναι τρόπος ζωής, είναι τρόπος καλής ζωής και ένα από τα «μυστικά» για να μεγαλώνουμε με υγεία. Και όταν κάνουμε το switch μέσα στο μυαλό μας, όταν σταματήσει να είναι μέρος μία to do list αλλά εντάσσεται στην καθημερινότητά μας χωρίς ζόρι, τότε η άσκηση θα είναι πραγματικά συνώνυμη με το wellness, με την ευεξία που μας χαρίζει η κίνηση του σώματος και οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά της.

Όλα αυτά ανέφερα σε μια χαλαρή κουβέντα με την Pilates trainer Μάντη Περσάκη, founder and owner of @pilatesbymandy® BSc/MSc, PhD holder, NKUA και η κατάληξη της συζήτησης ήταν οι παρακάτω σκέψεις της, μεταφερμένες στο χαρτί. Στην οθόνη του υπολογιστή, για να ακριβολογούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιατί ταυτίστηκα -ως γυναίκα και επαγγελματίας- με τις ρυτίδες της Ιζαμπέλα Ροσελίνι12.09.2018

Ναι, η άσκηση και ένας υγιεινός τρόπος ζωής μας βοηθούν να μεγαλώνουμε με υγεία

«Από πολύ παλιά οι άνθρωποι, είχαν την τάση να δίνουν σημασία στο σώμα και την εξωτερική τους εμφάνιση, επιδιώκοντας μέσα από την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης να το διατηρήσουν υγιές. Σήμερα, παρότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχώς βελτιώνονται, η σύγχρονη καθημερινότητα οδηγεί σταδιακά στην υιοθέτηση ενός μη υγειούς τρόπου ζωής που σχετίζεται με την καθιστική ζωή και την μη ισορροπημένη και ποιοτική διατροφή. Ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19, η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής έγινε πιο επιτακτική, καθώς ολόκληρη η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε ότι το ποιο σημαντικό αγαθό είναι η υγεία μας, τόσο η σωματική όσο και η πνευματική», σχολιάζει η Μάντη Περσάκη και δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.

Μάντη Περσάκη

Η Pilaters instructor Μάντη Περσάκη.

Άσκηση = πρόληψη καλής υγείας

Πέρα όμως από τις γενικότητες, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα, όπως η Μάντη, έχουν να μας  δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς επιδρά η άσκηση στην υγεία μας: «Η συστηματική άθληση μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας πρόληψης ασθενειών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο οργανισμός μας παράγει ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι αλυσίδες πρωτεϊνών μικρού μήκους οι οποίες παράγονται στην υπόφυση και στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος. Παράγονται κάθε φορά που ασχολείται κανείς με μια δραστηριότητα η οποία του είναι ευχάριστη ή ακόμα και με το να σκεφτεί ή να θυμηθεί μια ευχάριστη δραστηριότητα ή εμπειρία. Παράλληλα, οι ενδορφίνες μας ηρεμούν, γεννούν ένα αίσθημα ευδαιμονίας, συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες. Ταυτόχρονα, λειτουργούν και ως φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Μάντυ Περσάκη: Η συστηματική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, καθώς και στην καλύτερη ψυχολογία με αποτέλεσμα τη βελτίωση του τρόπου ζωής του

Ακόμη και η συστηματική ενασχόληση με ήπιας μορφής αθλητικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι που περιγράφεις, Ελένη, έχει ευεργετικές επιδράσεις βάσει πρόσφατων διεθνών μελετών, στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, σκλήρυνση κατά πλάκας και βοηθά σημαντικά τους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα. Επιπλέον, η συστηματική φυσική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, καθώς και στην καλύτερη ψυχολογία με αποτέλεσμα τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓαλάζιες Ζώνες: Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής και οι καλές συνήθειες για να μεγαλώνουμε με υγεία12.09.2018

Η άσκηση ως τρόπος ζωής

Πέρα από τη θεωρία, η Μάντη Περσάκη είναι η ίδια παράδειγμα του πώς λειτουργεί η άσκηση ως τρόπος -καλύτερης- ζωής: «Για μένα προσωπικά, ο αθλητισμός, η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή, αποτελούν τρόπο ζωής. Ξεκίνησα τον αθλητισμό και συγκεκριμένα την κολύμβηση, σε ηλικία 2,5 ετών και έκτοτε δεν έχω σταματήσει να ακολουθώ και να πρεσβεύω έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνδυάζοντας σωστή διατροφή και άσκηση. Με την εισαγωγή του Pilates από πολύ νωρίς στη ζωή μου, και συγκεκριμένα από το ξεκίνημα της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο, μπορώ να πω με βεβαιότητα, επικαλούμενη ταυτόχρονα πληθώρα επιστημονικών μελετών, μέσα από τη μέθοδο Pilates μπορεί να βελτιώσει όλες τις παραμέτρους της φυσικής του κατάστασης χωρίς καθόλου αντενδείξεις. H μέθοδος Pilates είναι κατάλληλη για όλους ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, φυσικής κατάστασης κτλ., ενώ δεν έχει καθόλου αντενδείξεις καθώς έχει να προσφέρει μόνο οφέλη στους ασκούμενους. Ανεξάρτητα, λοιπόν από το αν κάποιος ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο άθλημα ή όχι, αν είναι επαγγελματίας αθλητής ή όχι, η συμβουλή μου είναι να εντάξουν το Pilates στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, καθώς μόνο όφελος μπορούν να αποκομίσουν από αυτό.

Όσο πιο πολύ και πιο συχνά εντάσσει ένας άνθρωπος ήπια αλλά αποτελεσματική άσκηση στη ζωή του, τόσο εμφανέστατα βελτιώνεται με γεωμετρική πρόοδο η καθημερινότητά του και εγκαθίσταται μια μόνιμη ισορροπία σωματικής και ψυχικής υγείας. Και, φυσικά, εξυπακούεται πως αυτό είναι και το σημαντικότερο όχημα στην ενίσχυσή του να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Η ευεξία και η υγεία του σώματος παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμη και στην ψυχολογία μας. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ένα γερό και δυνατό σώμα συνδυαστικά με ένα γερό νου, κάνοντας εφαρμογή το αρχαίο ρητό «νους υγειή, εν σώματι υγειή». Παροτρύνω όλο τον κόσμο να έρθει σε επαφή με τον αθλητισμό και τη γυμναστική, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διαβίωσης. Ακόμα και αν κάποιος έχει ελάχιστο χρόνο να διαθέσει για άσκηση, ακόμα και 10’ περπάτημα σε καθημερινή βάση μπορεί εύκολα να αποτελέσει μια ευχάριστη συνήθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέλεις να χάσεις βάρος; Ε, φάε περισσότερο!12.09.2018

Περισσότερα από Fitness
VIMA_WEB3b