MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΟΜΟΡΦΙΑ/ΥΓΕΙΑ

7 προφίλ στα social media “παραδίδουν μαθήματα” body positivity

Πάμε να σας συστήσουμε αγαπημένους λογαριασμούς σε TikTok και Instagram, που προωθούν το body positivity και μάς βοηθούν να αγαπήσουμε το σώμα μας λίγο παραπάνω.

Μαριαλενα Μάλλιου | 18.10.2023

Την τρίτη Τετάρτη του Οκτωβρίου γιορτάζεται μία πολύ σημαντική ημέρα για τον σύγχρονο κόσμο και τον τρόπο που έχουμε κληθεί -από πολύ μικρή ηλικία- να υπάρξουμε σε αυτόν. Μιλάμε για την Ημέρα Αγάπης και Αποδοχής του Σώματός μας, η οποία ξεκίνησε αναφερόμενη κυρίως στις γυναίκες, που με τη σεξουαλικοποίησή τους και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, έχουν, ανά τα χρόνια, υποστεί βαριά κριτική ως προς την εμφάνισή τους (και όχι μόνο). Πλέον, ωστόσο, εν έτει 2023, γνωρίζουμε πως το body positivity -και όλα τα προβλήματα που δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης μίας τέτοιας ημέρας- δεν έχει φύλο.

Body Positivity, πηγή: unsplash

Body Positivity, πηγή: unsplash

Η ευρεία χρήση της τηλεόρασης και, αργότερα, των social media, πέρα από τα διάφορα θετικά, έφερε και ορισμένες αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων η διάδοση εσφαλμένων ή μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς, η σύγκριση ανθρώπων με βάση την εμφάνισή τους και η παροχή βήματος σε άτομα με αναχρονιστικές και ρατσιστικές απόψεις. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση των διατροφικών διαταραχών κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου. Φυσικά, το θέμα της αποδοχής του σώματός μας αφορά, όχι μόνο το βάρος μας, αλλά και όσες “ιδιαιτερότητες” μας διαφοροποιούν από το διαδεδομένο και “καθολικά αποδεκτό” πρότυπο.

Body Positivity, πηγή: unsplash

Body Positivity, πηγή: unsplash

Όλα αυτά, βέβαια, έφεραν στον αντίποδα και μία εκτεταμένη ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Κομμάτι αυτής της ευαισθητοποίησης είναι και η εν λόγω ημέρα. Το πιο ενδιαφέρον -και πολύ ευχάριστο- είναι πως τα social media, ένα πλαίσιο, που αρχικά -και, δυστυχώς, ακόμα σε ένα μέρος του- είχε την τάση να υποθάλπει τη δημιουργία μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς και την προώθηση της εντύπωσης ύπαρξης μίας “τέλειας” εικόνας του ανθρώπου και της πραγματικότητας, πλέον, έχει δημιουργήσει από μόνο τον έναν αντίλογο στον εαυτό του και σε αυτά τα πρότυπα. Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε μαζί ορισμένους λογαριασμούς σε TikTok και Instagram, που προωθούν τη σωματική και ψυχική υγεία και το body positivity και μας κάνουν να αγαπάμε το σώμα μας!

May Ridts
@mayridts Posed, not posed, sitting, standing, rolls, no rolls, chubby, skinny, muscular.. YOU ARE BEAUTIFUL, ALWAYS. ✨🧚‍♂️💕🌸🎀 #bodyacceptance #selflove #selfimage #loveyourself #confidence ♬ suono originale – -text._.song-

Η May είναι μία 25χρονη κοπέλα, η οποία χρησιμοποιεί το βήμα που της έχει δοθεί μέσα από τα social media για να μιλήσει για τη δική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και το πώς κατάφερε να τις ξεπεράσει σε έναν μεγάλο βαθμό, έχοντας, πλέον, αγαπήσει το σώμα της. Στα βίντεό της, των οποίων το περιεχόμενο ποικίλει (από travel vlogs, story times, outfit inspo, what I eat in a day κλπ.), η αναφορά σε θέματα που αφορούν στην εικόνα του εαυτού μας, τα εσφαλμένα πρότυπα και τα ρατσιστικά σχόλια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εμπνέοντας καθημερινά και άλλες γυναίκες και βοηθώντας τες να αγαπήσουν τους εαυτούς τους, όπως ακριβώς είναι.

The Birds Papaya
@the.birds.papaya 9 months postpartum #bounceforward #postparty #9monthsin9monthsout ♬ Colors – Stella Jang

Με την Sarah Nicole Landy περνάμε σε ένα άλλο κομμάτι της γυναικείας φύσης και την αλλαγή του γυναικείου σώματος μετά τη μητρότητα. H Sarah Nicole, μέσα από τα βίντεό της, μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία γύρω από το ζήτημα της μητρότητας και το πώς αυτή επηρέασε την εικόνα του εαυτού της εσωτερικά και εξωτερικά, αγγίζοντας εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Αναφέρεται στο δύσκολο κομμάτι της μητρότητας, την αίσθηση απώλειας του προηγούμενου εαυτού της και την προσπάθεια να  αγαπήσει ξανά τον εαυτό της στα νέα δεδομένα του.

Meg Boggs
@meg.boggs 💗 #bodyliberation #selflove #confidenceboost #thankyoubody ♬ ghost town voice memo (full version out now) – chloe george

Και πάμε σε μία γυναίκα που ασχολείται ενεργά με τη γυμναστική και το powerlifting και το μοιράζεται μέσω των socials της. H Meg Boggs καταρρίπτει το “καλούπι” που μας έχει πλασαριστεί για το πώς είναι ένα σώμα που γυμνάζεται καθημερινά και μας δείχνει μία άλλη όψη της δυνατής γυναίκας, που προσέχει τον εαυτό της και είναι ευγνώμων για το σώμα στο οποίο ζει, φροντίζοντάς το, όχι για την εικόνα την οποία θα δουν οι άλλοι, αλλά για να νιώθει η ίδια καλά και ελεύθερη in her own skin (που λένε και οι Αμερικάνοι).

Brian Batesy
@brianbatesy Male Body Positivity for the summer ✨ #bodypositivity #malebodypositivity #mentalhealth #summer #body #lgbt #fitness ♬ Unlock it (Lock It) [Jeff Prior Mix] – Charli XCX

Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τα λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς με το γυναικείο σώμα, αλλά όλα τα φύλα, και κατ’ επέκταση όλοι οι άνθρωποι, έχουν, μετά από ένα σημείο, υποφέρει από αυτά τα πρότυπα και το μοντέλο του “ιδανικού σώματος”. Ο Brian Batesy χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα για να θίξει την πίεση που ασκείται στους άντρες για την εικόνα του ιδανικού σώματος, αλλά και για την αυστηρότητα με την οποία ορίζεται (εμφανισιακά, αλλά και γενικά) το αντρικό φύλο.

Sarah Todd Hammer
@sarahtoddhammer Replying to @zach.mwanza_08 This is what happened! [Video Description: ST, a young white woman with blonde hair in two braids, is speaking on screen.] #DisabilityTikTok #DisabilityAwareness #AcuteFlaccidMyelitis ♬ original sound – ST Hammer

Όλα τα σώματα είναι όμορφα, και το να τα αγαπάμε ομορφαίνει τη ζωή μας μέσα σε αυτά. Αυτό είναι το μήνυμα που επικοινωνεί μέσα από το προφίλ της η Sarah Todd Hammer, η οποία διαγνώστηκε με παράλυση στα χέρια. Ενώ στην αρχή πίστευε πως αυτό ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να κρύβει, πλέον, έχει μάθει να αγαπάει τον εαυτό της ακριβώς όπως είναι και μοιράζεται τις σκέψεις της γύρω από το θέμα, αλλά και στιγμές της ζωής της, με το κοινό της στα social, προωθώντας την αποδοχή του εαυτού μας και το self love.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαστογραφία: 2 μύθοι και ένα ψήγμα αλήθειας που δεν πρέπει να μας εμποδίζει να την κάνουμε12.09.2018

By Brook Lindsay
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Brooke ​​Lindsay (@bybrookelindsay)

Πέρα από την αλλαγή του σώματος μέσα στα χρόνια, το σώμα μας αλλάζει και μέσα στη μέρα. H Brooke, μέσα από το προφίλ της, μιλάει για το πώς το “τέλειο” γυναικείο σώμα δεν υπάρχει. Κάθε σώμα είναι τέλειο και όλα εκείνα που θεωρούνται, με βάση τα πρότυπα, ως ψεγάδια, είναι φυσιολογικά, λειτουργικά και απόλυτα όμορφα. Σκοπός της είναι να “ξεμάθουμε” πως το φούσκωμα, οι “δίπλες” της κοιλιάς και όλα αυτά, που έχουν “δαιμονοποιηθεί” στο σώμα κατά τα προηγούμενα χρόνια είναι αρνητικά του χαρακτηριστικά. Είναι, απλώς, χαρακτηριστικά του.

Spencer Barbosa
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη spencer e barbosa✨🦋💕🧸 (@spencer.barbosa)

Η Spencer, από όταν τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε να μιλάει στο TikTok για την κακή σχέση που είχε με το σώμα της και τον εαυτό της, μπαίνοντας σε σύγκριση με τα πρότυπα ομορφιάς και τους άλλους ανθρώπους γύρω της. Πλέον, έχοντας αγαπήσει τον εαυτό της, έστρεψε το ενδιαφέρον της στο να κάνει περιεχόμενο, το οποίο θα “υποστηρίζει” όλα εκείνα, που θα ήθελε κι η ίδια να είχε ακούσει νωρίτερα από κάποιον. Το φαγητό δεν είναι κακό και το σώμα μας δεν είναι ένα “before”, που περιμένει να γίνει “after” για να βγει έξω και να ζήσει.

Κλείνοντας…

Κλείνοντας, καλώς ή κακώς, στα social media περνάμε έναν μεγάλο χρόνο της καθημερινότητάς μας και αποτελούν βασικό κομμάτι της. Καλό είναι, οι επιλογές που κάνουμε, ως προς το ποιους ακολουθούμε και παρακολουθούμε, να έχουν ένα θετικό πρόσημο για εμάς και την ψυχική (και κατ’ επέκταση και τη σωματική) μας υγεία. Ας βρούμε εκείνα τα προφίλ, τα οποία μάς ταιριάζουν και επιδρούν θετικά πάνω μας!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b