MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τσε Γκεβάρα: Η συνέντευξη που αποκάλυψε τον μυστικό τάφο του

Εκεί που όλοι πίστευαν πως ο τάφος του Τσε Γκεβάρα δε θα βρισκόταν ποτέ, ένας αξιωματικός της Βολιβίας το αποκάλυψε και προκάλεσε σάλο.

Το μνημείο που έχει στηθεί στο Βαλεγκράντε | YouTube
Monopoli Team

«Και αν σ’ έκαψαν, και αν σ’ έχωσαν βαθιά κάτω απ’ το χώμα, και αν έκρυψαν τη στάχτη σου, σε κοιμητήρια, σε δάση και τυρφώνες, δε θα μας εμποδίσουν να σε βρούμε, Τσε Κομαντάντε, φίλε», έγραφε ο εθνικός ποιητής της Κούβας Νικολάς Γκιγιέν, για να δείξει πόσο πολύ ήθελε ο λαός του νησιού να βρεθεί η σορός του Τσε Γκεβάρα. Και όταν τελικά, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία του, βρέθηκε και επέστρεψε στη Σάντα Κλάρα ήταν μια ημέρα ιστορική όσο και συγκλονιστική.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν ένας επαναστάτης και ως τέτοιος δε βολεύτηκε στα υπουργικά κοστούμια όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Κούβας. Ο Αργεντίνος έβαλε τα στρατιωτικά του, πήρε το όπλο του και έφυγε για τη Βολιβία προκειμένου να στήσει εκεί ένα νέο αντάρτικο με ένα και μοναδικό σκοπό: Την επανάσταση.

Τελικά, στη Βολιβία όλα πήγαν στραβά για τον Κομαντάντε και στις 8 Οκτωβρίου 1967 συλλαμβάνεται μετά από σύντομη μάχη. Ήταν τραυματισμένος και εξαντλημένος αλλά με το ντουφέκι στο χέρι. Την επόμενη ημέρα ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα εκτελέστηκε με εντολή του πράκτορα της CIA Φέλιξ Ροντρίγκεζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Σκηνές από ένα γάμο» στο Σύγχρονο Θέατρο12.09.2018

Αυτός που πάτησε τη σκανδάλη ήταν ο λοχίας Μάριο Τεράν που «πάλεψε» για να έχει την «τιμή» να πατήσει τη σκανδάλη. Όταν μπήκε μέσα, ωστόσο, και είδε τον Τσε, κατέβασε το βλέμμα του. «Ρίξε δειλέ, θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο» του είπε εκείνος για να του δώσει «θάρρος». Στη συνέχεια το άψυχο σώμα του Γκεβάρα επιδείχθηκε σαν τρόπαιο. Ένας στρατιωτικός γιατρός τού ακρωτηρίασε τα δύο χέρια ως αποδεικτικό στοιχείο και στη συνέχεια το υπόλοιπο της σορού του τάφηκε σε άγνωστο σημείο.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε στην TV αυτή την εβδομάδα12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b