MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ψυχρή Λίμνη: Τι είναι το φαινόμενο που προκάλεσε τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Το φαινόμενο που ονομάζεται “Ψυχρή Λίμνη” προκαλεί πλημμύρες στη Θεσσαλία ήδη από τον 19ο αιώνα

Photo by Paxson Woelber on Unsplash
Photo by Paxson Woelber on Unsplash
Monopoli Team

Στο φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” οφείλονται οι πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία από τον 19ο αιώνα (πχ. Οκτώβριος 1883) μέχρι σήμερα.

Αυτός ο όρος της “δυναμικής μετεωρολογίας” χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος πέντε με έξι χλμ πάνω από την επιφάνεια. Αυτό το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην επιφάνεια, ευνοώντας τις ανοδικές κινήσεις, τη δημιουργία νεφών, και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔύσκολες ώρες για τη Μαίρη Χρονοπούλου: Νοσηλεύεται στην εντατική με αιμάτωμα στο κεφάλι12.09.2018

Όταν η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη ευνοεί τη δημιουργία μιας Ψυχρής Λίμνης πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού. Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από Μεσόγειο Θάλασσα πάνω από τη χώρα μας, και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων. Όταν μια Ψυχρή Λίμνη εντοπίζεται στο Νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι συμβαίνει με τα café των μουσείων;12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b