MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μια εικαστική περιδιάβαση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργανώνεται την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, από την Κοσμητεία της Σχολής, στο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου, με την ευκαιρία της λήξης του ακαδημαϊκού έτους.

Το «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», έργο του street artist Simple G
Monopoli Team

Μετά την πανδημία και τα λοκντάουν, η Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ αποφάσισε να υποδεχτεί τους φοιτητές της σε ένα περισσότερο όμορφο και καλαίσθητο κτίριο απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει: το λειτουργικό αλλά αρκετά «βαρύ» και κάποτε καταθλιπτικό κτίριο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου προικίστηκε με τοιχογραφίες και εικαστικά έργα, κάθε όροφος κι από διαφορετικό καλλιτέχνη, ενώ και ολόκληρος ο εξωτερικός τοίχος του εννιαώροφου κτιρίου φιλοξενεί το «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», έργο του street artist Simple G, εμπνευσμένο από την ομώνυμη ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη.

Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο του εικονογραφικού προγράμματος, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιουνίου μια εικαστική περιδιάβαση στο κτίριο της Σχολής, με ξεναγό τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλο.

Η περιδιάβαση θα εκκινήσει στις 11.30 από τον 9ο όροφο, έξω από την αίθουσα 917, όπου έχει ήδη φιλοτεχνηθεί η αφαιρετική σύνθεση του Γιάννη Παπαγιάννη με αφορμή το μουσικό έργο «Εόντα» του Ιάννη Ξενάκη.

Η ξενάγηση θα συνεχιστεί με σταθμούς:
  • Στον 8ο όροφο, στο graffiti της Κατερίνας Ζαφειροπούλου (2012).
  • Στον 7ο όροφο, στους δύο πίνακες της ζωγράφου Ειρήνης Κόκκορη, μπροστά από το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας.
  • Στον 6ο όροφο, στην προτομή του Γεωργίου Ν. Χατζιδάκι, έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη (1981).
  • Στον 5ο όροφο, στην «Έναστρη νύχτα» του Vincent van Gogh (1853-1890), μεταφερμένη σε μνημειακή κλίμακα από τη φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαριλένα Ρουμελιώτη, αλλά και στη διαρκούσα έκθεση ζωγραφικής του Γεράσιμου Δανάλη «Ζωγραφικές αποτυπώσεις του φυσικού περιβάλλοντος».
  • Στον 4ο όροφο, στο αμφιθέατρο 433, που πρόσφατα καλλιτεχνουργήθηκε από τις φοιτήτριες του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα και Κέλλυ Κουμαριανού, αλλά και στα διάσπαρτα φιλοτεχνημένα εκεί, από φοιτήτριες/φοιτητές της Σχολής, graffiti.
  • Στον 3ο όροφο, στην «Περσέπολι του Ιάννη Ξενάκη», εμπνευσμένα φιλοτεχνημένη από τον Γιάννη Παπαγιάννη, αλλά και στην περιώνυμη «Οδύσσεια» του Γιώργου Κόρδη.
  • Στον 2ο όροφο, στα «Ηρακλείτου αποσπάσματα», ευρηματικό έργο του αν. καθηγητή Τέχνης και Τεχνικής της Τοιχογραφίας και των Φορητών Εικόνων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Δημοσθένη Αβραμίδη, αλλά και στον πίνακα του Κωνσταντίνου Μακρόπουλου «Σύνθεση με έξι μορφές» (1996, από τη Συλλογή Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης), καθώς και στο άγαλμα «Αθηνά», του Βαγγέλη Μουστάκα (1988).
  • Τέλος, εξερχόμενοι, οι επισκέπτες θα σταθούν για λίγο στο «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», έργο του εικαστικού καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο Simple G, που απεικονίζει μια κοπέλα, καθισμένη σε εσωτερικό χώρο, να διαβάζει την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996), ενώ θα καταλήξουν στο κτίριο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, στον προαύλιο χώρο του οποίου δεσπόζουν πλέον η «Νίκη» του Νεκτάριου Κοντοβράκη και η εικαστική ερμηνεία από τον Γιώργο Κόρδη του καβαφικού ποιήματος «Επιτύμβιον Αντιόχου βασιλέως Κομμαγηνής».
  • Εκεί, στην είσοδο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, όπου μας υποδέχονται οι υπό τον τίτλο «Κρατήρες» καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του Βασίλη Παπαγεωργίου, αλλά και ο πίνακας του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα «Βαρέλι σε πέτρες», η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, με επικεφαλής τον κοσμήτορα Αχιλλέα Χαλδαιάκη,θα προσφέρει ένα κέρασμα σε όλα τα μέλη της Σχολής, ώστε με ένα ποτήρι κρασί να ευχηθούν «καλό καλοκαίρι»!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Προκηρύσσει πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για την «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση»12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου.
Η περιδιάβαση θα ξεκινήσει στις 11:30 από τον 9ο όροφο της Σχολής, έξω από την αίθουσα 917.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b