MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
12
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φορολογικές δηλώσεις: 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα ή όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από μισθώσεις;

Monopoli Team

Προσυμπληρωμένα θα δουν για πρώτη φορά φέτος στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023 από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb πάνω από 100.000 φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ αφού συγκέντρωσε τα στοιχεία από τις διεθνείς πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com κλπ) προχώρησε στην προσυμπλήρωση των σχετικών κωδικών οι οποίοι ωστόσο δεν είναι «κλειδωμένοι» για τους φορολογούμενους που θέλουν να παρέμβουν για να διορθώσουν τα ποσά.

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα ή όσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από μισθώσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 καθώς τυχόν λάθη ή παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν το φορο-λογαριασμό.

Φόρος από το πρώτο ευρώ

Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45% ενώ η εφορία αναγνωρίζει και αφαιρεί ένα ποσοστό 5% από το εισόδημα από ενοίκια ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάσχα στα ελληνικά νησιά: Ποιες είναι οι τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς;12.09.2018

«Μυστικά» και παγίδες

1. Βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων (κωδικοί 60 και 61 της στήλης 17) θα είναι προσυμπληρωμένα βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, κλπ) με δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο. Επιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Αirbnb, Βooking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Αirbnb, Βooking κλ.π.) κατά το φορολογικό έτος 2023, σύμφωνα με το άρθρο 39Α ΚΦΕ, όπως ισχύει. Τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτων (κωδικοί 60 και 61 της στήλης 17) θα προσυμπληρώνονται βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ με δυνατότητα μεταβολής από τον φορολογούμενο.

Διαβάστε περισσότερα στο Insider.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b