MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τι θα δούμε τον Μάιο στη θεατρική Αθήνα

Το θεατρικό ημερολόγιο του Μαΐου μέσα από μετακλήσεις, χειμερινές επιτυχίες σε παράταση και κυρίως καινούργια έργα.

Στέλλα Χαραμή | 29.04.2024

Θα περίμενε κανείς πως, με την ημερολογιακή συγκυρία του Πάσχα στις αρχές Μαΐου, η θεατρική κίνηση θα ήταν περιορισμένη μέχρι το καλοκαίρι. Κι όμως. Η μικρή σεζόν του Μαΐου καλά κρατεί, παρόλα αυτά. Κι έχει να επιδείξει από σπουδαίες μετακλήσεις και επιτυχίες του χειμώνα που παίρνουν παράταση μέχρι πρεμιέρες νεόκοπων ελληνικών δραματουργιών σε μικρότερες σκηνές.

Κάνουν πρεμιέρα:

«Μαρίκες» στο Θέατρο Ελέρ

@Μάριος Παραδείσης

Η ιστορία μιας γυναίκας που έζησε στην ελληνική επαρχία, ερωτεύτηκε έναν αντάρτη στην περίοδο του Εμφυλίου και ακολούθησε γάμος από προξενιό˙ για να ξεπλύνει την «ντροπή». Με αφορμή αυτή την ιστορία, ακολουθεί μια καταγραφή προσωπικών μαρτυριών γυναικών από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και με διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο. Θέατρο ντοκουμέντο με ιστορίες γυναικών, που στην πλειονότητά τους υπήρξαν σε βίαια περιβάλλοντα Σκηνοθετούν οι Κατερίνα Αδαμάρα και Γιώλικα Πουλοπούλου. Με τις Ιωάννα Ζέρβα, Μαίρη Λογοθέτη, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Μαρία Ελένη Παπατριανταφύλλου.
Από 8 Μαΐου

«Ένας εχθρός του λαού» στο θέατρο Ρεκτιφιέ

@Νίκη Δουλγεράκη

Μετά την σκηνοθεσία της στο «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ στο Εθνικό Θέατρο η Γεωργία Μαυραγάνη καταπιάνεται με ένα ακόμα κλασικό έργο, αυτή τη φορά με τον υπογραφή του Χένρικ Ίψεν. Έργο πολιτικό, που αποτυπώνει τα ηθικά́ διλήμματα και τις αποφάσεις που κάθε πολίτης καλείται να αντιμετωπίσει. Στην παράσταση, έξι ηθοποιοί – Ειρήνη Αδάμου, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Ζυγούρης, Γιάννης Κατσιμίχας, Στέφανος Λώλος, Σταύρος Τσιτσόπουλος – θα αφηγηθούν και θα αναπαραστήσουν την ιστορία της μικρής παραλιακής πόλης Skien σαν δραματοποιημένο ντοκουμέντο μιας συνέλευσης, όπου όλο το παρασκήνιο και οι πολιτικοί και προσωπικοί χειρισμοί έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια.
Από 9 Μαΐου

«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» στο Μεταξουργείο

@Θανάσης Καρατζάς

Η Γιασεμή Κηλαηδόνη, τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, ανεβάζει το έργο που «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», που βασίζεται στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημά της συγγραφέως. Ένα μυθιστόρημα που συμπυκνώνει την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Σκηνοθετεί ο Φώτης Μακρής
Από 9 Μαΐου

«Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου» στο Θέατρο Πορεία

@Χρήστος Συμεωνίδης

Ένα ακόμη δείγμα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέο Αίμα» εγκαινιάζεται στη σκηνή του «Πορεία». Πρόκειται για το έργο της Αργυρώς Βώβου που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής. Σύμφωνα με αυτό, σε μια σύγχρονη δυστοπία ο θάνατος απεργεί και η γη έχει γεμίσει με νεκρούς σε αναμονή. Όμως ένα κορίτσι επιθυμεί να πεθάνει έχοντας αποδειχθεί η πιο γκαφατζού αυτόχειρας που θα μπορούσε να υπάρξει. Μαύρη σουρεαλιστική κωμωδία με υπαρξιακούς προβληματισμούς που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη, υπότροφου του GITIS της Μόσχας. Παίζουν: Χριστίνα Μπρέκου, Φανή Παναγιωτίδου, Διονύσης Πιφέας, Αλέξανδρος Σιάτρας.
Από 10 Μαΐου έως 4 Ιουνίου

«Αίμα στη σκηνή» στο Σύγχρονο Θέατρο

@Κωνσταντίνος Λέπουρης

H τρελή κωμωδία του Τσαρλς Λάντλαμ – μιας αξιοσημείωτης περίπτωσης της νεοϋορκέζικης αντι-κουλτούρας της δεκαετίας του ’70 – πατάει πάνω στον «Άμλετ» (και όχι μόνο) για να σατιρίσει τη ζωή στο θέατρο μέσα από τα μάτια ενός οικογενειακού θιάσου τρίτης κατηγορίας. Ένα, εν πολλοίς, άγνωστο κείμενο που ανεβαίνει για πρώτη στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη με τους σταθερούς συνεργάτες του Θάνο Λέκκα, Αλέξανδρο Βάρθη, Ρένα Κυπριώτη, Χρήστο Σταθούση, Φοίβο Μαρκιανό, Μαριλένα Μόσχου και Μάκη Νάνο.
Από 10 Μαΐου

«Άτλας της δεκαετίας του 2000» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

@Σταύρος Χαμπάκης

Ξεκινώντας από το ιστορικό σημείο-τομή μετά το Millenium, την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ο Παντελής Φλατσούσης καταγράφει τα γεγονότα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας εν είδει show, με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, live video, ζωντανής μουσικής και με πρωταγωνιστές τους Λένα Δροσάκη, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιώργο Γλάστρα, Γιώργο Κριθάρα, Στεφανία Ζώρα, Αναστάση Γεωργούλα. Επί σκηνής οι μουσικοί Παιδί Τραύμα και Emi Path.
Από 10 Μαΐου

«Κάτι διαφορετικό 2» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

@Δομνίκη Μητροπούλου

Μετά την επιτυχία του «Και ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον», η ομάδα των C for Circus, επιστρέφει στο θεατρικό της ντεμπούτο δέκα χρόνια μετά, αναθεωρώντας το. Το χαρακτηρίζουν ως ένα πάρτι για τη διαφορετικότητα και μια χειρονομία εμπιστοσύνης στην πολυφωνία της ζωής μέσα από τη φόρμα ενός σατιρικού βαριετέ. Σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Γαβρέλας και παίζει μαζί με τους Βαλέρια Δημητριάδου, Μαρία – Ελισάβετ Κοτίνη, Ειρήνη Μακρή, Νικόλα Παπαδομιχελάκη, Παύλο Παυλίδη και Σπύρο Χατζηαγγελάκη.
Από 10 Μαΐου

«Μάθε με να φεύγω» στο bijoux de kant HOOD art space

@Εβίτα Σκουρλέτη

Στη νέα του συνεργασία με το συγγραφέα Άκη Δήμου, ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί μια ερωτική Οδύσσεια. Για χάρη της βουτάει πότε στον κόσμο του μπουλβάρ και του μυστηρίου και πότε το ψυχολογικό θέατρο δωματίου και το ρομάντζο. Ήρωες του άπαιχτου έργου του Δήμου, η ιδιοκτήτρια ενός παλιού ξενοδοχείου, ο ιδιόρρυθμος αδερφός της κι ένας παλιός μυστηριώδης πελάτης. Παίζουν οι Στέλιος Δημόπουλος, Θανάσης Δήμου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης.
Από 10 Μαΐου

«Άλλες εποχές» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

@Κική Παπαδοπούλου

Το έργο του Χάρολντ Πίντερ, γνωστότερο με τον τίτλο «Παλιοί καιροί» (πρόσφατα το είχαμε δει σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Τέχνης) κινητοποιεί σκηνοθετικά τον Άρη Τρουπάκη. Το πιντερικό μοτίβο του «εισβολέα» που διαταράσσει δραματικά τις ισορροπίες μιας συνθήκης επαναλαμβάνεται κι εδώ: Ένα ζευγάρι έχει επιλέξει να ζει απομονωμένο σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, μέχρι την εμφάνιση μιας παλιάς φίλης. Οι ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το καλειδοσκόπιο του μυστηρίου και του χιούμορ με πρωταγωνιστές τους Δέσποινα Κούρτη, Δημήτρη Αλεξανδρή, Ερατώ Πίσση.
Από 10 Μαΐου

«Γράμμα στον πατέρα» στο H.ug


Ο Φραντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή, ωστόσο, δεν φτάνει ποτέ στον παραλήπτη. Μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν ο νεαρός Φραντς του Φοίβου Παπακώστα θα εξομολογηθεί το υπαρξιακό του αδιέξοδο στον πατέρα του Δημήτρη Καταλειφού – ο οποίος εμφανίζεται στην παράσταση μόνο μέσα από τη χρήση βίντεο. Σκηνοθετεί η Πηνελόπη Φλουρή ενώ το μουσικό τοπίο της παράστασης υπογράφει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης -The boy.
Από τις 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου

«Πόθεν έσχες» στο Βεάκη

@Ελίνα Γιουνανλή

Η νέα παράσταση της ομάδας 4Frontal, σε πρωτότυπο κείμενο της Νεφέλης Μαϊστράλη, αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία ενός απατεώνα που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας κι έγινε το σύμβολο μια ολόκληρης εποχής στα 1980, η οποία συναντιέται με το σήμερα. Ο νεαρός Φώντας Κουτελάνος που είναι γεμάτος όνειρα για εύκολο πλουτισμό και καταφέρνει να σαρώσει στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα όλο και κάποιον μας θυμίζει! Αυτή τη φορά την ομάδα σκηνοθετούν οι Γιώτα Σερεμέτη και Κώστας Φιλίππογλου ενώ παίζουν οι Αλέξης Βιδαλάκης, Τάσος Δημητρόπουλος, Θανάσης Ζερίτης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Πάνος Τοψίδης.
Από τις 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου

«Σ’ εσάς που με ακούτε» στο Αμφιθέατρο

@under That long black cloud

Μετά από δυο σεζόν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η προσέγγιση του Χρήστου Θεοδωρίδη πάνω στο εμβληματικό πολιτικό κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται στην Αθήνα. Παραμονή μιας ειρηνικής συγκέντρωσης στο Βερολίνο, εν μέσω πολιτικής αναταραχής, μια ομάδα νέων ψηλαφίζουν τις ήττες τους. Με τους Πάρη Αλεξανδρόπουλο, Σεμιράμις Αμπατζόλου, Νικόλα Δροσόπουλο, Ελένη Θυμιοπούλου, Γιώργο Κολοβό, Νίκο Μήλια, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Δημήτρη Ναζίρη, Μπέττυ Νικολέση.
Από 11-26 Μαΐου

«Περιμένοντας τον Γκοντό» στη Στέγη

@ Johanna Weber

Έχοντας λάβει ήδη διθυραμβικές κριτικές στην Ιταλία όπου και έκανε πρεμιέρα αλλά και σε σταθμούς της παγκόσμιας περιοδείας της, η σκηνοθεσία του Θεόδωρου Τερζόπουλου πάνω στο μνημειώδες έργο του Σάμιουελ Μπέκετ ανεβαίνει στη σκηνή της Στέγης. Είναι η πρώτη παράσταση του Τερζόπουλου (σε συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro) που έρχεται ως μετάκληση στη Στέγη, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στα μεγάλα ελληνικά θέατρα, εκτός του ‘Αττις, της προσωπικής του στέγης. Μελετώντας τον Μπέκετ ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης εξηγεί πως η ματιά του «τοποθετείται στα ερείπια του κόσμου», σε ένα μέλλον, λίγο πολύ, κοντινό μας, όπου όλες οι πληγές του παρόντος και του παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Στους ρόλους του Βλαντιμίρ και Εστραγκόν οι σημαντικοί Ιταλοί ηθοποιοί Stefano Randisi και Enzo Vetrano.
Από 15 έως 19 Μαΐου

«Και λέγε-λέγε» στο Θέατρο Τέχνης

@Εύη Καλογηροπούλου

Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου είναι ένα έργο για τον έρωτα και, όπως διευκρινίζει η ίδια, ένα συνολικό έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών: Κείμενα της δημιουργού, φωτογραφίες του Γιώργου Καπλανίδη και του Τάκη Διαμαντόπουλου, ένα video clip σε τραγούδι του Νίκου Κυπουργού, μια ταινία μικρού μήκους της Λένας Κιτσοπούλου σε κινηματογράφηση της Εύης Καλογηροπούλου. Κι όλα αυτά κάτω από την εκρηκτική, αθυρόστομη και ιδιοσυγκρασιακή ματιά της. Την ιστορία θα αφηγηθούν σταθεροί της συνεργάτες, οι ηθοποιοί Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης.
Πρεμιέρα 15 Μαΐου

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

@Ελίνα Γιουνανλή.

Μετά την πρεμιέρα στην Άγκυρα και το πέρασμα από την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θέατρο της Τουρκίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως», πάνω στη σαιξπηρική τραγωδία έρχεται στην Αθήνα. Μια θεατρική χειρονομία συμπόρευσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών, καθώς ο θίασος – όπως και η παράσταση – είναι δίγλωσση. Από την πλευρά της ελληνικής διανομής, θα δούμε τους Ρούλα Πατεράκη, Νίκο Καραθάνο, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Καλλιόπη Χάσκα (στο ρόλο της Ιουλιέτας) σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη και κίνηση Αμάλιας Μπένετ. Στο ρόλο του Ρωμαίου ο Τούρκος ηθοποιός Alp Unsal.
Από 16-20 Μαΐου

«Η γραμμή του ορίζοντος» στο Εθνικό Θέατρο

@Θεόφιλος Τσιμάς

«Μια ιστορία φυγής» χαρακτήριζε ο Χρήστος Βακαλόπουλος, ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας το βιωματικό και ίσως ωριμότερο έργο του – εδώ σε σκηνοθεσία του αριστούχου του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Γιώργου Παύλου. Μια 32χρονη γυναίκα, η Ρέα Φραντζή, βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή στιγμή της ζωής της: Έχει μόλις χωρίσει –χωρίς να ξέρει γιατί– και καταφεύγει στην Πάτμο όπου καταδύεται σε έναν επώδυνο απολογισμό ζωής. Η αναδρομή της δεν είναι μόνο μια καταμέτρηση προσωπικών απωλειών, αλλά και ένας αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε. Παίζουν οι: Νοεμή Βασιλειάδου, Νίκος Γιαλελής, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου
Aπό 16 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο


Τρεις κυπριακές παραγωγές, οι οποίες γνώρισαν επιτυχία την περασμένη σεζόν φιλοξενούνται στη Νέα Σκηνή του κτηρίου Τσίλερ. Πρόκειται για τα έργα «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, τα «Λόγια στο στόμα» του Κίραν Χέρλι σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου και την «Κίτρινη ταπετσαρία» βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν, σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου.
Από 22-26 Μαΐου

Κι άλλες πρεμιέρες

«Αλιγάτορες» στο Γκλόρια. Το βραβευμένο έργο του Άντριου Κίτλι σε πανελλήνια πρώτη με τους Γεράσιμο Γεννατά, Φαίη Ξυλά. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Λασπιάς. Από 9 Μαΐου
«Ριχάρχος ΙΙΙ» στο Σύγχρονο Θέατρο. Ελεύθερη διασκευή της σαιξπηρικής τραγωδίας από τον Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχωρίτη. Με τον Ορέστη Τζιόβα στον επώνυμο ρόλο. Από 9 Μαΐου
• «Στη σκιά του Λούσια» στο Θησείον. Ένα παράξενο θέατρο σκιών φτιαγμένο από τις φιγούρες των έργων του Νίκου Χουλιαρά, βασισμένου στο ομώνυμο μυθιστόρημα του. Σκηνοθετεί και παίζει η Ρηνιώ Κυριαζή. Από 9 Μαΐου
«Το όνειρο της Ιωνίας» στον Χώρο. Τα ιστορικά γεγονότα του 1919-1920 μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Σκηνοθετούν οι Αντώνης Κυριακάκης-Γιώργος Πατεράκης. Από 10 Μαΐου
• «Farewell / Εν τόπω χλοερώ» στο θέατρο 104. Η νέα μάύρη κωμωδία της ομάδας Ντουθ ασχολείται με τους millennials σε κρίση μέσης ηλικίας: μια μαύρη κωμωδία για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες. Σκηνοθεσία: Βάσια Ατταριάν. Από 10 Μαΐου

“Ριχάρδος ΙΙΙ” @Υπατία Κορνάρου

«Χρόνος, χώμα, νερό» στο θέατρο Μπέλλος. Το νέο έργο της Βίλιας Χατζοπούλου (η οποία και το σκηνοθετεί) για τη ζωή ενός ανθρώπου σε τρεις φάσεις του βίου του. Από 11 Μαΐου
• «Ερρίκος στον κύβο» στο Εξκάλιμπορ. Μια κωμικοτραγική προσέγγιση στο σαιξπηρικό έργο του Ερρίκου IV από την ομάδα Επτάρχεια. Σύλληψη – σκηνοθεσία: Μαρία Δαμασιώτη. Από 12 Μαΐου
«oRt I» στο ΠΛΥΦΑ. Η επιρροή ενός καθεστώτος στη ζωή τριών γυναικών σε ένα νέο κείμενο από τον Κωνσταντίνο Αβράμη. Από 13 Μαΐου
«Πινόκιο» στο Bios. Το διάσημο παραμύθι του Κολόντι σε μια σκοτεινή ανάγνωση από το Γρηγόρη Χατζάκη. Παίζουν οι Χρήστος Καπένης, Δώρα Παρδάλη. Από 17 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «O Άσχημος» στο Θέατρο Βασιλάκου12.09.2018

Συνεχίζουν μετά το Πάσχα:

«Ο άσχημος» στο Θέατρο Βασιλάκου

@Χρήστος Συμεωνίδης

Η κωμική αλληγορία του Φον Μάγιενμπεργκ, με ιδεολογικές καταβολές από τον Κάφκα, τον Ιονέσκο, τον Όργουελ δίνει φτερά στο Γιώργο Κουτλή να διερευνήσει ξανά το είδος της σκοτεινής φάρσας. Χάρη στην περιπέτεια ενός άσχημου άνδρα που, με τη βοήθεια της ιατρικής κατακτά την αισθητική τελειότητα και την κοινωνική αποδοχή αλλά χάνει τον εαυτό του, ο Κουτλής παραδίδει μια παράσταση – σχόλιο της κενόδοξης εποχής μας όπου οι άνθρωποι βουλιάζουν στα ΥπερΕγώ, προσπαθώντας σπανίως να απαντήσουν στο μέγα – ερώτημα «ποιος είμαι Εγώ;». Τέσσερις πρωταγωνιστές – Ορφέας Αυγουστίδης, Γιάννης Κλίνης, Μαίρη Μηνά, Ηλίας Μουλάς – σε μεγάλη φόρμα, διαθεσιμότητα και με κωμικό σθένος.
Από 8-19 Μαΐου

«Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο Πορεία

@Μαρίζα Καψαμπέλη

Μια ‘κουνημένη’, παραμυθιακή εκδοχή του προπατορικού αμαρτήματος επιχειρεί επιτυχώς ο Δημήτρης Τάρλοου πάνω στην ερωτική τραγωδία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Οι βασικοί πυλώνες της, υφολογικά ετερόκλητης, γραφής του – η ποίηση, ο χώρος του φανταστικού και το στοιχείο του γκροτέσκου – ισορροπούν εδώ σαν σε οξύμωρο σχήμα. Συνάμα εμπλουτίζονται, τόσο σκηνοθετικά όσο και εικαστικά, (με την υπογραφή του Άγγελου Μέντη) από ευρηματικές ιδέες. Έτερος συνομιλητής της ανανεωτικής αυτής ματιάς – στο, έτσι κι αλλιώς, αναρχικό έργο του Λόρκα – η μουσική του Φοίβου Δεληβοριά. Παίζουν οι Χρήστος Σαπουντζής, Μαριάννα Πουρέγκα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά, Περικλής Σιούντας, Δανάη Σαριδάκη.
Από 9 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Περλιμπλίν και Μπελίσα» στο Θέατρο Πορεία12.09.2018

«Η κασέτα» στο Θέατρο Σταθμός

@Ελίνα Γιουνανλή

Έχοντας δημιουργήσει μια στενή σχέση με την ίδια και το έργο της, ο Μάνος Καρατζογιάννης ανεβάζει το αναρχικό κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη. Ήρωες του οι εσωτερικοί μετανάστες της επαρχίας στην αφιλόξενη, μεγάλη πόλη απορροφούν τα νέα πρότυπα με όποιο κόστος. Είκοσι χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμα του έργου στην Αθήνα, αναβιώνει με την πρωταγωνιστική ομάδα των Γιώργου Δεπάστα, Γιώργου Ζιόβα, Βάσως Καμαράτου, Μάνου Καρατζογιάννη, Αναστασίας Ραφαέλα Κονίδη, Ερμίνας Κυριαζή, Σμαράγδας Σμυρναίου, Γιάννη Τσουμαράκη.
Από 10-26 Μαΐου

«Η Τουρκομερίτισσα» στο Εν Αθήναις

@Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Μετά από την επιτυχημένη της περσινή παρουσία και τη φετινή χειμερινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, το έργο του Δημήτρη Καραντζιά βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Νίνου, ανακάμπτει αθηναϊκά. Η Ελένη Ουζουνίδου στο ρόλο της Νίνου ανεβαίνει ξανά στο πάλκο της θρυλικής ταβέρνας «Τζίμης, ο Χονδρός» και αφηγείται την ταραχώδη ζωή της.
Από 10 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

«Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος» στο Θησείον

@Κική Παπαδοπούλου

Ο βραβευμένος μονόλογος του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μιρό γίνεται αφορμή για μια ρεσιταλική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη. Όλοι οι ήρωες μιας ιστορίας που περιστρέφονται γύρω από έναν ανεξιχνίαστο φόνο, θύτες και θύματα, κάτοικοι μιας σάπιας μικρής κοινωνίας, μεταμορφώνουν μέσα στις αντιφάσεις και τις ενοχές τους τον Αργύρη Ξάφη ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ερμηνευτική διαθεσιμότητα. Σε σκηνοθετική καθοδήγηση της Ζωής Ξανθοπούλου.
Από 12 Μαΐου έως 4 Ιουνίου

«Μια άλλη Θήβα» στο Θέατρο Πόρτα

@Πάτροκλος Σκαφίδας

Βασισμένος στο πρωτοεμφανιζόμενο, στην ελληνική σκηνή, πολυεπίπεδο έργο του Σέρχιο Μπλάνκο, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει μια από τις πιο δυνατές παραστάσεις του στο νεότερο ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Μια, σε βάθος, ανάγνωση στην ψυχολογία των ηρώων που ανατέμνουν τη σχέση πατέρα και γιου, στο φάσμα της κακοποίησης και της δυσλειτουργικής οικογένειας, στις έννοιες του εγκλήματος και της τιμωρίας, του εγκληματία και της κοινωνίας – ακόμα και στη θέση της τέχνης σε ανάλογα κοινωνικά συμβάντα. Στέρεη, λιτή αλλά και ευρηματική σκηνοθεσία που αποσπά αξιοσημείωτες ερμηνείες από τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη.
13-14, 20-21 και 27-28 Μαΐου

«Τζούλια» στο Θέατρο Άλφα

@Κατερίνα Τσατσάνη

Ο Τάσος Ιορδανίδης καταθέτει συγγραφικά και σκηνοθετικά μια αναθεωρημένη ματιά στην «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργκ. Στο νέο του κείμενο με αφορμή το κλασικό έργο, η ηρωίδα του ζει τη σύγχρονη πραγματικότητα και από αυτήν αντιμετωπίζει τα ζητήματα που θέτει το πρωτότυπο: Την πάλη των κοινωνικών τάξεων, την τοξικότητα των εξαρτητικών σχέσεων, τον έρωτα, τον πόθο, τον κοινωνικό ρατσισμό και την εξουσία. Με την Ευσταθία Τσαπαρέλη στο βασικό ρόλο και τους Κυριάκο Σαλή, Δήμητρα Βήττα, Μαρία Καρτσαφλέκη.
13-28 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεατής: «Τζούλια» στο θέατρο Άλφα12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b