MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Der Wij / Βίι: Με την αντιπολεμική παράσταση του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ «ανοίγει» φέτος η Πειραιώς 260

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ έρχεται, στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με το «Der Wij / Βίι», ένα έργο-καταγγελία για το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου, σε μια διεθνή συμπαραγωγή με το Thalia Theater του Αμβούργου.

Φωτογραφίες: @Fabian_Hammerl
Φωτογραφίες: @Fabian_Hammerl
Monopoli Team

Με την πολυαναμενόμενη παράσταση «Der Wij / Βίι» του βραβευμένου Ρώσου σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ανοίγει στις 7 και 8 Ιουνίου το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260. Εμπνευσμένο από μια ιστορία του Νικολάι Γκόγκολ.

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι» τον Απρίλιο στην Ελλάδα, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022 και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα, ο ανατρεπτικός Σερεμπρένικοφ θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια διεθνή παραγωγή σε συνεργασία με το Thalia Theater του Αμβούργου.

Der Wij / Βίι: Με την αντιπολεμική παράσταση του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ «ανοίγει» φέτος η Πειραιώς 260

Ένα έργο-καταγγελία για το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου

Πρωτοποριακός δημιουργός του θεάτρου και του κινηματογράφου ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ θα παρουσιάσει ένα έργο-καταγγελία για το ωμό και απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής (2012-2021) του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας, ο Σερεμπρένικοφ υπήρξε ο μόνος καλεσμένος Ρώσος σκηνοθέτης σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ (Κάννες) παρά το μποϊκοτάζ των Ρώσων καλλιτεχνών το 2022.

Ο Σερεμπρένικοφ γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και για τη στήριξή του στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για χρόνια βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρωσία, ενώ εξαιτίας της κριτικής του στάσης απέναντι στην κυβέρνηση του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βερολίνο, απ’ όπου δηλώνει ελεύθερος να δημιουργεί χωρίς περιορισμούς.

Στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο Σερεμπρένικοφ θα παρουσιάσει το έργο του Der Wij / Βίι, βασισμένο σε μια νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, πατέρα του ρωσικού ρεαλισμού.

«Der Wij / Βίι»: Λίγα λόγια για την παράσταση

Το Βίι, μια παράσταση με τη συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και Γερμανών ηθοποιών που μιλούν ο καθένας στη γλώσσα του, συμπυκνώνει την εναντίωση και τον αποτροπιασμό του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ για τον πόλεμο.

Σε μια φανταστική νουβέλα τρόμου που έγραψε το 1835, ο ουκρανικής καταγωγής Νικολάι Γκόγκολ, εμπνευσμένος από έναν λαϊκό σλαβικό θρύλο, επινόησε ένα τρομακτικό πλάσμα που το έλεγαν Βίι. Τα βλέφαρά του ήταν τόσο μακριά που άγγιζαν το έδαφος, ήταν σχεδόν τυφλό· όταν όμως κατάφερνε να τα ανοίξει, μια μόνη ματιά του ήταν ικανή να σκοτώσει όσους αντίκριζε.

Με αφετηρία τον μύθο του Βίι, ο Σερεμπρένικοφ δημιουργεί μια αφόρητης σκληρότητας όσο και ποιητικά ισχυρή παράσταση. Έχοντας ξεκινήσει να γράφει το έργο μαζί με έναν νέο Ουκρανό συγγραφέα, τον Μπόνταν Πανκρουχίν το 2022, επεξεργάστηκαν, όπως γράφει στο σκηνοθετικό του σημείωμα, «χιλιάδες αναφορές, ντοκιμαντέρ και βίντεο για τον πόλεμο από την Μπούτσα, τη Μαριούπολη, το Ιρπίν. Αθώα θύματα. Αδιανόητα εγκλήματα, αδιάσειστες αποδείξεις βαρβαρότητας. Στο έργο, το Βίι είναι ο Πόλεμος – ένα άψυχο τέρας με κλειστά μάτια. Κλέβει από τους ανθρώπους την ταυτότητα και το μέλλον τους. Άνθρωποι δολοφονούν και δολοφονούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2023: Πληθωρικό και εξωστρεφές12.09.2018

Ο θεατής συνειδητοποιεί τον κυνισμό του πολέμου ανεξαρτήτως πλευράς· γίνεται μάρτυρας μιας κόλασης που με ωμή γλώσσα αφηγείται την πλήρη απογύμνωση της ανθρώπινης ζωής. To έργο έκανε πρεμιέρα στο Αμβούργο τον Δεκέμβρη του 2022.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Εμπνευσμένο από μια νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ
Μετάφραση: Kyra Heye
Σκηνοθεσία: Kirill Serebrennikov

Σκηνικά: Kirill Serebrennikov
Κοστούμια: Kirill Serebrennikov
Μουσική: Daniel Freitag
Φωτισμοί: Sergei Kuchar
Χορογραφία: Ivan Estegneev, Evgeny Kulagin

Παίζουν: Filipp Avdeev, Bernd Grawert, Johannes Hegemann, Pascal Houdus, Viktoria Miroshnichenko, Falk Rockstroh, Rosa Thormeyer, Oleksandr Yatsenko

Τιμές Εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη 35€ | ΖΩΝΗ Α΄30 € - Φοιτητικό / 65+ / Καλλ. Σωματείων 24€-Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€ | ΖΩΝΗ Β΄ 25€ - Φοιτητικό / 65+ / Καλλ. Σωματείων 20€ • Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: 7-8 Ιουνίου 2023
Πληροφορίες: Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr
Παραστάσεις: Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/vii-der-wij/
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 260 - Χώρος Δ, Καλλιθέα, Πειραιώς, 260, Τηλ. 21 0928 2900. http://aefestival.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b