MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
WELLNESS

O Γιώργος Αδάμος του “Exis” μάς εντάσσει στην κουλτούρα των wellness retreats

Ο Γιώργος Αδάμος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και δημιουργός του “Exis”, μιας δραστήριας ομάδας που διοργανώνει θεματικά retreats, μάς μιλά για τη φιλοσοφία πίσω από το όραμά του, εντάσσοντάς μας στη νέα κουλτούρα των wellness retreats.

KEIMENO: Ευδοκία Βαζούκη | 04.04.2023

Μετά τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, η ανάγκη για ευεξία, εσωτερική γαλήνη και απόδραση από την πιεστική ρουτίνα της σύγχρονης ζωής, βρίσκεται αρκετά ψηλά στην λίστα των αναγκών μας. Διατροφή, άσκηση, διαλογισμός, ένας πιο “πράσινος” τρόπος ζωής, πιο βιώσιμες διακοπές, αρχίζουν και γίνονται περισσότερο συνήθεια σήμερα, στο πλαίσιο ενός πιο εναλλακτικού μοντέλου ζωής.

Και πώς γίνεται στην πράξη η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου; Με την κατάλληλη προετοιμασία και το “χτίσιμο” ενός νέου, διαφορετικού mindset, δηλαδή τρόπου σκέψης, βάσει του οποίου αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και αλληλεπιδρούμε με όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Προετοιµασία πνευµατική, σωµατική και ηθική. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Γκάντι «γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσµο»!

Όπως σε κάθε αλλαγή, το πιο βασικό είναι η παρατήρηση, καθώς μέσω αυτής και στη συνέχεια της αποδοχής και της γνώσης έρχεται η αλλαγή, που στη συνέχεια μετεξελίσσεται σε συνήθεια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της προετοιμασίας για την αλλαγή, η σημερινή πραγματικότητα μπορεί να σε καταβάλει, γι’ αυτό και οι “συνοδοιπόροι” σε αυτό το “ταξίδι” προς την αυτοβελτίωση μπορεί να αποδειχθούν σωτήριοι. Και αυτοί οι συνοδοιπόροι μπορεί να είναι άνθρωποι ειδικοί σε αυτό, “οπλισμένοι” με χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις που θα σε καθοδηγήσουν. Μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον δρόμο, να εστιάσεις εκεί που θέλεις, να επενδύσεις εκεί που είναι καλύτερο για εσένα.

Ένας τέτοιος “συνοδοιπόρος” είναι το Exis και η ομάδα του. Εμπνευστής του Exis ο Γιώργος Αδάμος, ένας καθηγητής Φυσικής Αγωγής που σκέφτηκε να εφαρμόσει με τον δικό του τρόπο όλα όσα τού έμαθε η εμπειρία του ως Sports & Fitness Manager σε resort της Ελλάδας, δίνοντας του την ευκαιρία να συνδυάσει τη γυμναστική με την εμπειρία ενός ταξιδιού. «H ιδέα αυτή αποτελεί ένα απόσταγμα των βιωμάτων μου ως αθλητής και ταξιδευτής», μου είπε στο πλαίσιο της συζήτησής μας. «Ήθελα με τον δικό μου τρόπο να προσφέρω ουσιαστικές αναμνήσεις καθώς και δια βίου εργαλεία ζωής στους επισκέπτες μας. Εξ ου και η ονομασία ‘’Έξις’’ αφού όλα είναι… συνήθειες!».

Η φιλοσοφία πίσω από το Exis

Ουσιαστικά η φιλοσοφία του Exis εστιάζει σε θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες, τις οποίες οφείλουμε να φροντίσουμε για την προσωπική μας ανάπτυξη. Έτσι, με βασικό άξονα τη φυσική δραστηριότητα και οδηγό τη βιωματική μέθοδο προσεγγίζεται η αυτογνωσία μέσα από την φροντίδα του σώματος, της διατροφής, της ψυχής αλλά και του νου.

Σε όλη αυτή την ιδέα, που τελικά πήρε σάρκα και οστά από τον Γιώργο Αδάμο, διαδραματίζει, φυσικά, θεμελιώδη ρόλο η ιδιότητά του ίδιου ως γυμναστή. Ξεκίνησε ως αθλητής μπάσκετ, ενώ απολάμβανε ιδιαίτερα την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, «από άποψη κι όχι ως… trend», όπως μου ανέφερε, κάνοντάς μου ξεκάθαρο για ακόμη μια φορά πως η γυμναστική είναι τρόπος ζωής. Κι ενώ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζουν τα οφέλη της σωματικής άσκησης και έχουν προσπαθήσει έστω για μία φορά στην ζωή τους να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους, λίγοι έχουν καταφέρει να κάνουν τη γυμναστική τρόπο ζωής τους!

«Σε ό,τι μεταδώσουμε στον κόσμο είμαστε πρώτα το παράδειγμα, στην πράξη κι όχι στη θεωρία», ανέφερε στη συζήτησή μας ο Γιώργος Αδάμος και συνέχισε λέγοντας πως «η γυμναστική, η κίνηση και άρα η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά ‘’εκεί έξω’’. Έτσι κι εμείς πρέπει να ακολουθούμε το παράδειγμα της φύσης για να επιτύχουμε την αρμονία με τον εαυτό μας και το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε ευπροσάρμοστοι στην αλλαγή ή ακόμη να την επιζητούμε κιόλας στα στάδια της εξέλιξης και ολοκλήρωσης της προσωπικότητάς μας. Όταν, λοιπόν, βάλεις την άσκηση στο ταξίδι σου τα αποτελέσματα είναι μαγικά!». 

@unsplash

Ένα πραγματικά χρήσιμο “reminder” για όσους τα παρατούν στην πρώτη δυσκολία, ενδεχομένως γιατί δεν βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον χρόνο που τα περιμένουν κι έτσι απογοητεύονται, εγκαταλείποντας σύντομα την όποια φιλότιμη προσπάθειά τους.

Με τη γυμναστική και τον αθλητισμό μαθαίνεις το σώμα σου και ανακαλύπτεις όλες τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που σου χρειάζονται.

Από το “πήγα και είδα” στο “είδα και βίωσα”

Ποιος είναι στόχος του Exis; Η έμπνευση, η παρακίνηση στην απόκτηση καλών συνηθειών, οι οποίες μέσα από τη συνειδητή επανάληψη μπορούν να γίνουν ‘’Έξις’’. «Να μπορέσουμε να δούμε τον τόπο υπό μια βαθύτερη ματιά και μέσα από αυτό να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, με το να είμαστε παρόντες στη στιγμή και απολύτως συνειδητά, μεταβαίνοντας τρόπον τινά από το ‘’πήγα και είδα’’ στο ‘’είδα και βίωσα’’!».

Νωρίτερα μιλήσαμε γι’ αυτό το εναλλακτικό μοντέλο που πολλοί αποζητούν σήμερα να υιοθετήσουν στη ζωή τους και σύμφωνα με τον Γιώργο Αδάμο αυτό το «εναλλακτικό» στόχος είναι να γίνει απολύτως φυσικό. «Οι δράσεις μας αποσκοπούν στην παρακίνηση σε ένα τρόπο ζωής κατά φύσιν και δια βίου, όπως θα έπρεπε να είναι η καθημερινότητά μας κι όχι μόνο σε συνθήκες διακοπών όπως είναι τα retreats».

Wellness Retreats: Η νέα τάση στον τουρισμό που κερδίζει έδαφος

Τι είναι τα retreats που όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε γι’ αυτά; Πρόκειται για ένα εναλλακτικό είδος “τουρισμού ευεξίας” που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας, αποτελώντας έναν νέο τρόπο διαφυγής από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, με απώτερο σκοπό την ευεξία και τη φροντίδα του εαυτού. Είναι με λίγα λόγια τα ταξίδια για τη φροντίδα του εαυτού μας και ακούμε συχνά γι΄αυτά εξαιτίας της γενικότερης τάσης του κόσμου να ενδιαφέρεται πια για το wellness.

Τα θεματικά retreats αποτελούν τη βασική δράση του Exis και θέλησα ο κ. Αδάμος να μου μιλήσει λίγο γι΄αυτά. «Εξετάζουμε μία θεματική τη φορά έχοντας ως βάση τη φυσική δραστηριότητα, καθώς με την κίνηση / σωματική άσκηση γίνονται όλα πιο εύπεπτα, πιο ευχάριστα, πιο κατανοητά. Γνωρίζουμε το σώμα μας μέσω της ‘’Σωματικής Επίγνωσης’’, χτίζουμε μια διατροφική κουλτούρα εμβαθύνοντας στα οφέλη της ‘’Φυσικής Διατροφής’’, επικοινωνούμε εντός μας με την ‘’Αυτοπαρατήρηση’’ και πυροδοτούμε τον νου με την αρωγή της ‘’Φιλοσοφίας & Ετυμολογίας’’».

Όλα αυτά, με τρόπο απλό όπως μου εξήγησε ο κ. Αδάμος, τονίζοντας πως τα retreats απευθύνονται σε ενήλικες «με διάθεση προς εξερεύνηση τόπων και επιμέλειας εαυτού!». Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη μεσαίου προς καλού επιπέδου φυσικής κατάστασης «για λόγους άρτιας ροής των δραστηριοτήτων». Η καλή διάθεση και το χιούμορ είναι επίσης σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία, όπως μου είπε, για να φορτίσουμε ουσιαστικά τις μπαταρίες μας!

@unsplash

Τα οφέλη των retreats & 5 λόγοι για να συμμετάσχει κανείς

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει γεμίσει με άγχος τον σημερινό άνθρωπο στενεύοντας τα χρονικά του περιθώρια για προσωπική ανάπτυξη. Εδώ όμως έρχονται τα retreats! Για ένα “pause” από τις υποχρεώσεις και μια σύντομη απόδραση που μπορεί να μάς φέρει σε επαφή με τη φύση και να μάς οδηγήσει σε σωματική, πνευματική και ψυχική αναγέννηση.

Τα οφέλη ξεκινούν από την αποφυγή του στρεσογόνου τρόπου ζωής για τις 4 ημέρες που θα βρίσκεται ο επισκέπτης και συμμετέχων στην απόδραση έως και τον κύριο στόχο που είναι η αποκόμιση έστω μίας καλής συνήθειας κάθε φορά, που ο επισκέπτης θα την εντάξει μετά στην καθημερινότητά του. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δε φεύγει κανείς από το retreat ‘’μεταμορφωμένος’’ ή ως ‘’άλλος άνθρωπος’’. Η αλλαγή και προσωπική μας ανάπτυξη είναι αλληλένδετη με αφοσίωση, δέσμευση, συνέπεια σε βάθος χρόνου», τονίζει σε αυτό το σημείο ο κ. Αδάμος.

Γιατί να συμμετάσχει κανείς σε ένα retreat του Exis;

Ο ιδρυτής του Exis μου έδωσε 5 βασικούς λόγους: «Αρχικά ο τρόπος μας. Απλός, κατανοητός, διαδραστικός και μακριά από βαρύγδουπες υποσχέσεις. Έπειτα οι θεματικές ενότητες. Ουσία και στόχευση. Τρίτον, η βιωματική μέθοδος. Η καλύτερη και πιο αποδοτική μέθοδος μάθησης. Ακόμη, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας που δίνει μια ολιστική διάσταση στην ‘’εμπειρία’’ και τέλος η προσφορά. Προσφέρουμε εθελοντικά στον τόπο επίσκεψης ως μία ευγενική πράξη ανταπόδοσης».

@unsplash

Η “ενεργειακή” συνεισφορά του μέρους σε ένα retreat

Η αναζήτηση της ηρεμίας και χαλάρωσης για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή αποτελούν τη βάση του “τουρισμού ευεξίας” ή αλλιώς των retreats και σε αυτόν τον σκοπό το μέρος που λαμβάνουν χώρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ενεργειακά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά στη λίστα με τις περιοχές για τουρισμό ευεξίας και αποτελεί παγκοσμίως ένα δημοφιλές place to be, αφού πολλά μέρη λόγω της θέσης τους αποτελούν ιδανικές επιλογές για retreats.

«Στην υπέροχη Ελλάδα υπάρχει πλούτος φυσιολατρικού και πολιτισμικού κάλλους, κάτι το οποίο αναδεικνύουμε επί της ουσίας στα θεματικά μας retreats και αντλούμε έμπνευση από αυτό. Επιλέγουμε, λοιπόν, τους προορισμούς επίσκεψης με τρόπο κατά τον οποίο ενσωματώνονται άρρηκτα οι θεματικές μας σε απόλυτο συν-τονισμό και συν-χρονισμό με τον τόπο ή την εποχή επίσκεψης!», μου εξήγησε ο κ. Αδάμος, αναφέροντας πως οι βάσεις των retreats του Exis είναι η Νάξος, η Λακωνία, το Πήλιο και η Αίγινα.

Σε κάθε επίσκεψη σε αυτά τα τόσο όμορφα και διαφορετικά μέρη της χώρας μας, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να «δει» τον τόπο μέσα από μια νέα οπτική που του προσφέρεται μέσα από την εναλλαγή της θεματικής κάθε σεζόν – κι αυτό είναι μαγικό! «Τελικός μας στόχος είναι οι 8 προορισμοί ανά σεζόν, από το 2024. Μιλώντας για συν-χρονισμό να αναφέρω ότι το 2024 αποτελεί Ολυμπιακή χρονιά και άρα σχεδιάζουμε την απόδρασή μας στην Αρχαία Ολυμπία!».

@unsplash

Υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό τον δρόμο προς την εσωτερική αναζήτηση και αυτογνωσία;

Ο κ. Αδάμος δυσκολεύτηκε να βρει μια απάντηση σε αυτό που όμως για πολλούς φαντάζει κάτι το δύσκολο. «Είναι μια απόφαση θεωρώ και αν σκεφτώ κάτι δύσκολο είναι το κατά πόσο είναι εφικτό για τον καθένα να δημιουργήσει τις συνθήκες, το περιβάλλον γύρω του ώστε να μπει στον κόσμο της αυτογνωσίας με συνέπεια και διάρκεια. Απαιτούμενη η απουσία φόβου όπως απαιτούμενη και η διάθεση να είμαστε έτοιμοι να ξε-μάθουμε (παγιωμένες αντιλήψεις) για να μάθουμε (νέα και αληθινά δεδομένα)! Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επιμελούμαστε πράγματα και καταστάσεις που οφείλονται σε δικούς μας χειρισμούς κι έτσι με υπομονή και σύνεση όλα μπαίνουν σε καλύτερη και προς όφελός μας ροή».

Κι αν έπρεπε να κρατήσει μία συμβουλή κάποιος που τώρα ξεκινά αυτό το “ταξίδι” τότε ο Γιώργος Αδάμος του λέει να έχει «πάντοτε μαζί του την… ‘’παρατήρηση’’» καθώς αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος και οδηγός. «Να ακούει, να αφουγκράζεται τον εαυτό του και να πράττει ανάλογα. Πάντα να εστιάζει στα βασικά και θεμελιώδη».

Θέτει, μάλιστα, κι ένα παράδειγμα παραλληλισμό από τον αθλητικό χώρο: «Όπως στα ομαδικά αθλήματα επιζητούμε το καλύτερο ‘’σύστημα’’ που θα μάς οδηγήσει στην επιτυχία (γκολ, καλάθια, τίτλοι) έτσι κι εμείς οι άνθρωποι αναζητούμε την ‘’ευτυχία’’. Για το καλύτερο αθλητικό ‘’σύστημα’’, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εφαρμοστούν οι βασικές αρχές του αθλήματος που θα οδηγήσουν στην άρτια εφαρμογή του κι επιτυχία μετέπειτα. Αντίστοιχα, δίνουμε έμφαση στο εν λόγω εγχείρημα στις δικές μας (ανθρώπινες) Βασικές Αρχές που δεν είναι άλλες από την επιμέλεια σώματος-διατροφής-ψυχής-νου. Επιμελώντας τις βασικές μας ανάγκες θα οδηγηθούμε στο δικό μας δρόμο και θα μας δοθούν οι απαντήσεις ακόμη και σε ερωτήσεις που δεν έχουν τεθεί! Ευγενική παρότρυνση: Να θέτουμε στόχους ‘’μικρούς’’ κι επιτεύξιμους κάθε φορά. Ευγενική υπενθύμιση: Το ταξίδι στη γνώση έχει μόνο… αρχή! Κάθε φορά που μαθαίνουμε άλλες τόσες απορίες γεννώνται, σε αυτό το καταπληκτικό ταξίδι και κάθε φορά ξεκινάμε με περισσότερη ορμή και θάρρος!».

Οι επόμενοι προορισμοί-στάσεις για τα retreats του Exis
  • Μυστράς, 02 – 05 Ιουνίου | Αυτοπαρατήρηση
  • Αίγινα, 16 – 19 Ιουνίου | Φιλοσοφία & Ετυμολογία
  • Νάξος, 07 – 10 Ιουλίου | Σωματική Επίγνωση
  • Πήλιο, 08 – 11 Σεπτεμβρίου | Φυσική Διατροφή

Η ομάδα του Exis
  • Αλίκη Ζωγράφου, Δασκάλα Γιόγκα – Πιλάτες | Σωματική Επίγνωση
  • Κορίνα Καραδήμου, Διατροφοπαθητικός | Φυσική Διατροφή
  • Τόνια Γαλάτη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας | Αυτοπαρατήρηση
  • Ελένη Ωρείθυια Κουλιζάκη, Φιλόλογος – Συγγραφέας | Φιλοσοφία & Ετυμολογία

«Μία ομάδα που χρωματίζει με τον καλύτερο τρόπο το όραμά μου», όπως μου ανέφερε με χαρά κλείνοντας ο κ. Αδάμος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.green-exis.com
[email protected]
+30 6940019335

Η κράτηση για τα wellness retreats μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Exis έως και έναν μήνα πριν την έναρξή τους. Εύρος συμμετεχόντων από 8 – 14 άτομα. Εφάπαξ εξόφληση: Έκπτωση 5%

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b