MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

Σταματούν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Τι αποφάσισαν οι Σύλλογοι Σπουδαστών των Δραματικών Σχολών και πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 20.03.2023

Μετά από έναν τρίμηνο κύκλο καταλήψεων που ξεκίνησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού, οι δραματικές σχολές ανοίγουν ξανά. Με κοινή ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης ενημερώνουν πως προχωρούν σε λήξη των καταλήψεων των σπουδαστικών ιδρυμάτων, αλλά μετασχηματίζουν τον αγώνα τους για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022.

Μετασχηματισμός των κινητοποιήσεων

Στην κοινή τους τοποθέτηση διευκρινίζουν πως «η αναστολή των σπουδαστικών καλλιτεχνικών καταλήψεων ως μορφή αγώνα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αποδοχή της υποβάθμισης που επιφέρει το ΠΔ85/22 και τη μη απαίτηση της τροποποίησής του, αλλά επίγνωση της δεδομένης πολιτικής συνθήκης. Οι διαπραγματεύσεις των αιτημάτων μας με την κυβέρνηση απέβησαν στην πραγματικότητα άκαρπες. Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική στάση δείχνει απουσία πολιτικής βούλησης· η στοχευμένη υποβάθμιση στην οποία υποβαλλόμαστε τόσο εκπαιδευτικά όσο και εργασιακά σε συνδυασμό με τις πολιτικές που οδηγούν στον θάνατο και την εξαθλίωση δεν μας αφήνουν περιθώρια συνομιλίας με τους προσωρινούς και ανάλγητους εξουσιαστές».

Το σπουδαστικό σώμα των καλλιτεχνικών σχολών τονίζει πως θα διεκδικήσει την ουσιαστική συνδιαμόρφωση του προγράμματος και της λειτουργίας των σχολών τους. «Συνεπώς, ο αγώνας σε καμία περίπτωση δεν σταματά, απλώς αλλάζει μορφή με τις σχολές μας ανοιχτές, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις μας. Πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα και στην δυναμική του ακομμάτιστου και πηγαίου κινήματος που έχει δημιουργηθεί. Η απάντηση προς τους εξουσιαστές είναι πως δεν καταφέρατε να μας νικήσετε, καθώς οι ζωές μας δεν θα γίνουν “θυσία” ερήμην μας, όπως το απαιτείτε. Θα είμαστε στον δρόμο, στις Καταλήψεις των Θεάτρων, ανάμεσα στους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια σε δολοφονικές πολιτικές πάσης φύσεως, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και ενάντια στη βίαιη φτωχοποίηση του λαού» υπογραμμίζουν.

Τα πάγια αιτήματα

Οι φοιτητές αναγγέλλουν γενικές συνελεύσεις σε εβδομαδιαία διάταξη, αίτημα επαναφοράς όλων των παραιτηθέντων καθηγητών και επιείκεια κατά την βαθμολόγηση τους στην επικείμενες εξεταστικές περιόδους που ανεστάλησαν από τις καταλήψεις.

Επανέρχονται επίσης, στα πάγια αιτήματα τους που συνοψίζουν στα εξής:
• Την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003) ή τη δημιουργία αποδεδειγμένης ισότιμης βαθμίδας με το ΤΕ. Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων.
• Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.
• Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.
• Την άμεση ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου και νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών σε όλη την Ελλάδα. Διαδικασίες εξομοίωσης για τους απόφοιτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών. (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών).

Με τα, υπό κατάληψη, θέατρα τι;

Το κλίμα προς τη λήξη των καταλήψεων στις δραματικές σχολές είχε αρχίσει να ωριμάζει τις τελευταίες εβδομάδες με κεντρική ανησυχία όλων τον κίνδυνο να χαθεί το σπουδαστικό έτος. Παρόλα αυτά, η επάνοδος των σχολών σε σχετική κανονικότητα δεν σημαίνει και την λήξη των καταλήψεων στα θέατρα· συγκεκριμένα στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Ολύμπια και του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων Πατρών που τελούν σε κατάληψη. Ειδικά για το Εθνικό Θέατρο, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Μόσχος και το Σωματείο Εργαζομένων του οργανισμού έχουν ζητήσει από τα συντονιστικά των καταλήψεων Τσίλερ και Rex την λήξη των κινητοποιήσεων και την συμπερίληψη των δράσεων και ενημερώσεων τους με τις σκηνές ανοιχτές.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b