MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: Κανένα σχέδιο επιστροφής τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Πιο συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα μόνιμα στην Ελλάδα.

Levi Meir Clancy/Unsplash
Monopoli Team

Ο Rishi Sunak έχει δεσμευτεί για την παραμονή και διαφύλαξη των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και αποκλείει κάθε ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι τα Γλυπτά αποτελούν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών στην Αθήνα και τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια να τροποποιηθεί η νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το μουσείο μπορεί να διαθέτει αντικείμενα των συλλογών του μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.

Μιλώντας, μάλιστα, στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο με το οποίο μεταβαίνει στις ΗΠΑ, ξεκαθάρισε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει εδώ και γενιές τα Γλυπτά του Έλγιν. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογουμένους επειδή είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο γι’ αυτή τη χώρα. Μοιραζόμαστε αυτούς τους θησαυρούς με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό». 

Κι ενώ οι αποφάσεις για τη φροντίδα και τη διαχείριση συγκεκριμένων συλλογών αντιμετωπίζονται ως υπόθεση αποκλειστικά του Βρετανικού Μουσείου, η Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύει ότι ένα μακροπρόθεσμο δάνειο δεν θα ήταν στο πνεύμα της θέσης της κυβέρνησης. Να σημειωθεί πως τα Γλυπτά εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓλυπτά Παρθενώνα: Ετοιμάζεται συμφωνία win – win για Ελλάδα και Βρετανία12.09.2018

Αν και η Ελλάδα από την πλευρά της επιθυμεί τα Γλυπτά να επιστραφούν οριστικά στη χώρα, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα συνεπαγόταν με επιστροφή τους μόνο μέσω δανεισμού. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, George Osborne, πρόεδρος σήμερα του Βρετανικού Μουσείου, εργάζεται πάνω σε μια νέα ρύθμιση με την Ελλάδα, μέσω της οποίας θα μπορεί κάποιος να δει τα γλυπτά τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τροποποιηθεί ο νόμος που εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από Guardian. 

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b