MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Γιάννης Μαρκόπουλος και Παύλος Παυλίδης σε μια απρόσμενη μουσική συνάντηση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον σπουδαίο συνθέτη σε ένα ταξίδι “Πέρα από τη Θάλασσα” και εμείς βρεθήκαμε εκεί να το ζήσουμε μαζί τους.

KEIMENO: Ανδρομάχη Αρβανίτη | 18.01.2023 Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

Όσοι βρεθήκαμε την Παρασκευή στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, ζήσαμε τη συνάντηση δύο μουσικών κόσμων: ο κόσμος του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, έρχεται να συμπορευτεί με τον κόσμο του Παύλου Παυλίδη, ενός μουσικού που φέρει πάνω του τη σύγχρονη ελληνική μουσική. Σε ένα ταξίδι “Πέρα από τη Θάλασσα”, μαζί θα δώσουν μία νέα πνοή σε τραγούδια του προηγούμενου αιώνα που έχουν αφήσει ιστορία.

Η ιδέα για αυτήν την απρόσμενη συνεργασία γεννήθηκε το 2019, με αφορμή τα 80α γενέθλια του μουσικού συνθέτη, όταν η κόρη του, Λένγκα Μαρκοπούλου, προσέγγισε τον Παυλίδη και του μετέφερε την επιθυμία του πατέρα της να διασκευάσει τραγούδια του. Για τον ίδιο τον μουσικό “ήταν αιφνιδιαστικό και αναπάντεχο, αλλά τελείως καλοδεχούμενο“, όπως μας είπε.

Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε στα χέρια μας το αποτέλεσμα αυτής της μουσικής συνάντησης, με τον δίσκο ‘Πέρα από τη Θάλασσα’ να κυκλοφορεί στις 20 Ιανουαρίου 2023, ενώ από τη 1 εως τις 5 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ξεκινάνε οι μουσικές παραστάσεις που θα τον ζωντανέψουν.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του δίσκου και πριν ξεκινήσουν οι πέντε παραστάσεις που θα τη συνοδεύσουν, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε το άλμπουμ αλλά και να αποσπάσουμε μερικές πληροφορίες για την παράσταση. Ο ίδιος ο δίσκος περιλαμβάνει 12 κομμάτια του Γιάννη Μαρκόπουλου στη μορφή των ολοκληρωτικών μέτα-διασκευών που τους έκανε ο Παύλος Παυλίδης, ενώ επί σκηνής αναμένονται να παρουσιαστούν περισσότερα.

Τραγούδια-σταθμοί για την ελληνική ιστορία όπως τα ‘Μαλαματένια Λόγια’, ‘Μιλώ για τα παιδιά μου’, ‘Χίλια μύρια κύματα’, ΄Η Ρόζα η ναζιάρα’ και άλλα πολλά τραγούδια του Μαρκόπουλου ζωντανεύουν ξανά, με την εκσυγχρονιστική σφραγίδα του Παυλίδη. Σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή, η παράσταση πρόκειται να αποτελέσει μία οπτικοακουστική φαντασμαγορία, μία “μετάβαση στο μέλλον“, όπως δηλώνει και ο ίδιος.

Ένας δίσκος- “αναγέννηση”

Μαζί με τον Παύλο Παυλίδη, ακούσαμε μερικά από τα τραγούδια του δίσκου και στη συνέχεια, τα συζητήσαμε. “Πρόκειται για έναν δίσκο-αναγέννηση” μαρτυρά ο Παυλίδης. Με ηλεκτρονικούς ήχους, με μία ατμόσφαιρα δυστοπική, επανασυστήνονται τραγούδια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές. Ένας δίσκος που φέρει μέσα του στίχους σημαντικούς, στίχους που συνδέονται με κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις του προηγούμενου αιώνα, στίχους ακόμη επίκαιρους. Αν και περιλαμβάνει τραγούδια που ανήκουν στο παρελθόν, στην πραγματικότητα περιγράφει το μέλλον, συγκεκριμένα το μέλλον του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο μας.

Χρειάστηκε να βγω από τα νερά μου. Πρόκειται για αχανείς εκτάσεις ενός σπουδαίου και πολυποίκιλλου συνθέτη. Αν θέλω να υπάρχω και εγώ μέσα στο έργο, σκέφτηκα πως πρέπει να βρω τα σημεία που μπορώ να ταυτιστώ εγώ, κυρίως ως ερμηνευτής.” δήλωσε ο Παυλίδης, όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργική διαδικασία.

Μαζί μας στην αίθουσα για την παρουσίαση βρισκόταν ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Χρονάς, του οποίου το ‘Όχι δεν πρέπει‘ και το “Μέρα με την ημέρα” θα βρούμε στο ‘Πέρα από τη Θάλασσα’.

Για τη συμμετοχή του Γιώργου Χρονά μίλησε και ο Παύλος Παυλίδης, ο οποίος δήλωσε πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία τους. “Νιώθω τιμή που βρίσκεται μαζί μας ο Γιώργος Χρονάς. Για εμένα οι στίχοι του ήταν σαν αποκάλυψη. Είναι ένας ποιητής πολύ μπροστά από την εποχή του.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τον σχολιασμό μας δεν πρέπει να παραλείψουμε το artwork, το οποίο και επιμελήθηκε ο εικαστικός Στέφανος Ρόκκος. Και αυτό γιατί, το ίδιο το εξώφυλλο του άλμπουμ εξιστορεί αυτό που πρόκειται ο ακροατής να μάθει ακουστικά. Εμείς όσο ακούγαμε τα τραγούδια, το παρατηρούσαμε ταυτόχρονα προσεκτικά, καθώς ήταν σαν να αιχμαλώτισε όλο το κόνσεπτ του άλμπουμ σε μία μόνο εικόνα.

Εικαστικό εξωφύλλου άλμπουμ: Στέφανος Ρόκος

Το ΄Πέρα από τη Θάλασσα’ λέει μία ιστορία και παίρνει θέση. Τα τραγούδια του μεγάλου Γιάννη Μαρκόπουλου μεταμορφώνονται με την υπογραφή του Παύλου Παυλίδη και έρχονται να στιγματίσουν τη νέα γενιά, όπως στιγμάτισαν τις προηγούμενες. Ανυπομονούμε πολύ για την επίσημη έναρξη αυτού του ταξιδιού!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1 – 5 Φεβρουαρίου 2023 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Έναρξη: 20.30. Διάρκεια: 90’.

Εισιτήρια: Κανονικό: 7, 18, 22 € /Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 14, 18 € / Παρέα 10+ άτομα: 13, 16 € /
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € /Ανεργίας, ΑμεΑ:5 € /Συνοδός ΑμεΑ: 10 €

Συντελεστές
φωνή, ηλεκτρική κιθάρα: Παύλος Παυλίδης
ηλεκτρικό μπάσο, bass synth: Δημήτρης Τσεκούρας
πλήκτρα: Γιώργος Θεοδωρόπουλος
τύμπανα, electronicpercussion (pad): Θάνος Μιχαηλίδης
ηλεκτρική κιθάρα, synthesizer: Αλέκος Γεωργουλόπουλος
βιολί, ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Χατζηζήσης
Κουαρτέτο εγχόρδων: Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Νεφέλη Λιούτα (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο)
Φωνητικά: Πολυφωνικό Σχήμα Διώνη: Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση, Ανθή Κύρκου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σαρρής. Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαράγδα Δογάνη. Σκηνικά: Λουκάς Μπάκας. Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Ενδυματολόγος: Ηλέκτρα Σταμπουλού, Κινησιολογία: Σοφία Μαυραγάνη

Το άλμπουμ «Πέρα από τη Θάλασσα» είναι διαθέσιμο από τις 20 Ιανουαρίου 2023 στις φυσικές και ψηφιακές του εκδόσεις στο e-shop και στο bandcamp της UnitedWeFly.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b