MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου: Στην Ελλάδα δεν υστερούμε ούτε σε ταλέντα ούτε σε δυνατότητες

Με αφορμή το ολοκαίνουργιο και ανατρεπτικό πρόγραμμα συναυλίας της ‘‘Between J.S Bach, Bill Evans and beyond…’, η διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτις Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μάς μιλά για το νέο της αυτό μουσικό μυθιστόρημα και όχι μόνο!

KEIMENO: Ανδρομάχη Αρβανίτη | 18.12.2022

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, η γνωστή διεθνώς πιανίστρια και συνθέτρια, έρχεται να μας παρουσιάσει το νέο και ανατρεπτικό συναυλιακό της πρόγραμμα ‘Between J.S Bach, Bill Evans and beyond…’. Πρόκειται, πραγματικά, για ένα μουσικό συνονθύλευμα, στο οποίο συνυπάρχουν πρωτότυπα έργα του Ι. Σ. Μπαχ αλλά και πρόσφατες μεταγραφές έργων του που έκανε η ίδια.

Μία γυναίκα που προέρχεται από ένα πλούσιο μουσικό περιβάλλον και που στην πορεία της ζωής της έχτισε μία λαμπρή καριέρα τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, μας μιλά για την ίδια, το έργο της και παραθέτει σκέψεις της, σχετικά με το μουσικό μέλλον των παιδιών στη χώρα μας.

Πριν προχωρήσουμε σε ερωτήσεις για την κυκλοφορία του νέου σας έργου, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς προσωπικά!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα, σ ένα μουσικό περιβάλλον. Η μητέρα μου, Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, υπήρξε ιδρύτρια της ιστορικής Χορωδίας Τρικάλων και διευθύντρια του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στα Τρίκαλα που της είχε αναθέσει ο Μανώλης Καλομοίρης. Έτσι, τα μουσικά μου ακούσματα και εμπειρίες υπήρξαν πολλές και πρώιμες.

Έχετε κάνει μία μακρά και σπουδαία καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ξεχωρίζετε μία στιγμή που σας έφερε πολλή χαρά και ικανοποίηση;

Όχι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Όταν αλιεύει κανείς από το καλλιτεχνικό παρελθόν και τη μνήμη του στιγμές, τις επεξεργάζεται ανάλογα με το δικό τους ειδικό βάρος, ανάλογα όχι μόνο με την επιτυχία, αλλά και με τους ανθρώπους που συνεργάζεται, όταν φυσικά δεν είναι τραυματικές! Σίγουρα πάντως, η συστηματική ενασχόλησή μου με το έργο του Μπαχ και η δισκογραφία των έργων του με την δισκογραφική Εταιρεία First Hand Records, τα τελευταία 4 χρόνια στην Βρετανία είναι καθοριστική.

Θα θέλαμε τώρα μας δώσετε μια πρώτη γεύση σχετικά με το πρόγραμμα συναυλίας σας ‘‘Between J.S Bach, Bill Evans and beyond…’!

Είναι ένα πολύ τολμηρό πρόγραμμα! Η συναυλία ξεκινά με πρωτότυπα έργα του Bach για σόλο πιάνο, φυσικά. Στη συνέχεια, μπαίνουν στο προσκήνιο κάποιες μεγαλοφυείς συνθέσεις της τζαζ μουσικής: ο Bill Evans, o Thelonius Monk , οι Beatles συνομιλούν και μεταμορφώνονται ο ένας στον άλλον σε ένα συνεχή διάλογο, με το σόλο πιάνο η τζαζ κουαρτέτο. Εξαιρετικοί μουσικοί συμπράττουν σ’ αυτό το project: Ο Δ. Παπαλάμπρου στις κιθάρες, ο Απ. Καλτσάς στο μπάσο, ο Γ. Μανιάτης στα drums.

Στο Β’ Μέρος της συναυλίας σας μελοποιείτε ποιήματα του μεγάλου ποιητή μας Μίλτου Σαχτούρη. Μιλήστε μας για αυτήν σας την επιλογή.

To Β’ Μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει αποσπάσματα από την Πασιφάη, έναν κύκλο μελοποιημένων ποιημάτων του Μίλτου Σαχτούρη, που πρόσφατα κυκλοφόρησε σε CD απο την Polyphonic Records. Ο απόλυτος πρωτοπόρος Σαχτούρης, μεγάλος Έλληνας σουρεαλιστής ποιητής, εκφράζει όλη τη μαγεία αλλά και την ανατροπή που μας ενδυναμώνει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η Πασιφάη, είναι μια εκκωφαντική διαμαρτυρία, η ενορχήστρωση της είναι με ηλεκτρικά όργανα και την ερμηνεύουν, μαζί με τους μουσικούς που προανέφερα, ο Θ. Χατζηλάμπρου και οι τραγουδιστές, Δάφνη Πανουργιά, Διονύσης, Κωστής και Βασιλική Κωνσταντέλλου.

Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα σε σχέση με αυτή του εξωτερικού. Πώς βλέπετε το μέλλον για τα νέα παιδιά στη μουσική;

Έχουμε πολλά προικισμένα νέα παιδιά στη χώρα μας. Δεν υστερούμε ούτε σε ταλέντα ούτε σε δυνατότητες. Το internet πια έχει ανοίξει τις πόρτες, αρκεί να ξέρει κανείς ποια να σπρώξει και που να ψάξει. Το τοπίο είναι πολύ θολό και η σύγχυση γύρω μας πολύ καλά επεξεργασμένη! Τα νέα παιδιά προτείνω να ακονίσουν την κριτική τους σκέψη, να εμβαθύνουν και να αναρωτιούνται συχνότερα για το περιεχόμενο όχι μόνο των μουσικών τους επιλογών αλλά και της στάσης ζωής που θα τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με την αλήθεια στη μουσική αλλά και στη ζωή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, Ώρα έναρξης: 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ)
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/alexandra-papastefanou-between-js-bach-bill-evans-and-beyond/

Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Δημήτρης Παπαλάμπρου στις κιθάρες, Απόστολος Καλτσάς στο μπάσο, Τάσος Πέππας στα τύμπανα και ο Θοδωρής Χατζηλάμπρου στα πλήκτρα.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b