MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σκηνική σύνθεση

Θα γίνει Ανταλλαγή;: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται στη Μονή Δαφνίου

Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας έρχονται αντιμέτωποι με το ανοιχτό προσωπικό και συλλογικό τραύμα της αδιανόητης καταστροφής μέσα από την παράσταση, «Θα γίνει Ανταλλαγή;», σε σκηνοθεσία-κείμενο Ρούλας Πατεράκη, που παρουσιάζεται στη Μονή Δαφνίου.

Monopoli Team

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων στην Αρχαία Ολυμπία, η Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει το έργο «Θα γίνει Ανταλλαγή;» στις 14, 15, 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21:15 (Ώρα προσέλευσης: 20:45) στη Μονή Δαφνίου (Ιερά Οδός, Χαϊδάρι 12461) με ελεύθερη είσοδο.

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 8 και 9 Αυγούστου στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων στη Μικρασιατική Καταστροφή του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Κοσμά Φοντούκη, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ευανθία Κουρμούλη, Μαρία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη.

Θα γίνει Ανταλλαγή;: Η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη παρουσιάζεται στη Μονή Δαφνίου

Λίγα λόγια για την παράσταση

Λάμνοντας στον χρόνο οι οχτώ πρωταγωνιστές της παράστασης, αναδύονται από τον ζόφο της Ιστορίας και συναντιούνται εδώ και τώρα. Μονή Δαφνίου, Αθήνα! Φθινόπωρο του 2022! Εφτά γυναίκες και ένας άνδρας, διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής, έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το ανοιχτό προσωπικό και συλλογικό τραύμα της αδιανόητης καταστροφής. Οι μνημονικές αφηγήσεις τους στρέφονται ενάντια στην ψυχαναγκαστική λήθη της τραυματικής μνήμης, φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένες μνήμες και μεγάλες επιθυμίες. Οι οπτικές του τότε και του τώρα συμφύρονται. Τραγικές προσωπικότητες, σπουδαίοι χαρακτήρες όλοι τους, ανθρώπινα αντιφατικοί και απάνθρωπα σκληροί, οδηγούνται συχνά σε επικές αντιπαραθέσεις μεγάλης κλίμακας και κάποτε, ακόμα και στην άρνηση της πραγματικότητας: «Θα γίνει Ανταλλαγή;» ή «Έγινε η Ανταλλαγή;».

Αν οι μονόλογοι διηγούνται αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας, τα διαλογικά «επεισόδια» δραματοποιούν τον μεγάλο Διχασμό στην αφετηρία των δεινών μας, τη φρίκη του πολέμου και την Ανταλλαγή των πληθυσμών, εντέλει την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, που ίσως είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης.

Οι performers, ανώνυμα μέλη όλοι τους ενός τραγικού χορού, που θα ενώσουν τις φωνές στους κωμούς, στις μονωδίες και στα εμβόλιμα τραγούδια (βασισμένα σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη), αναδεικνύουν τη θεατρικότητα της «μαρτυρικής» αφήγησης και προκαλούν τη συγκινησιακή διέγερση του θεατή, που αντικρίζει κατάματα τη βία αλλά και τις τυχαίες -κάποιες φορές- τροπές της Ιστορίας.

Η χαρακτηριστική προσφυγική μνημονική αφήγηση, όπως την ξέρουμε από τις συλλογές μαρτυριών, αποδομείται στα συστατικά της, και τα δραματικά της στοιχεία ενσωματώνονται σε ένα διαλογικό ιστορικό δράμα δωματίου, που άλλοτε μοιάζει με αρχαία τραγωδία και άλλοτε με μουσικό Ρέκβιεμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι παραστάσεις που επιστρέφουν στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής12.09.2018

Το έργο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας και αφού ολοκλήρωσε αυτό τον πρώτο κύκλο παραστάσεων, έρχεται στην Αθήνα για 3 μοναδικές βραδιές στις 14, 15, 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21:15 (Ώρα προσέλευσης: 20:45) στη Μονή Δαφνίου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνικά: Ρούλα Πατεράκη, Ευανθία Κουρμούλη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Νίκη Καραγεώργου, Μαρία Κουρμούλη
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καράγιαννη, Ευανθία Κουρμούλη, Μαρία Κουρμούλη, Ρούλα Πατεράκη | Τραγουδούν: Ειρήνη Καράγιαννη, Μαρία Κουρμούλη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Άρης Ζέρβας (τσέλο), Νίκη Καραγεώργου (πλήκτρα), Άλεξ Μπόλπασης (κιθάρα), Μελίνα Ντελίκου (βιολί), Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα).

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια Παραστάσεων: 14-16 Σεπτεμβρίου 2022
Πληροφορίες: Προκράτηση θέσεων: viva.gr
Παραστάσεις: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21:15 (Ώρα προσέλευσης: 20:45).
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/tha-ginei-antallagi/
Πληροφορίες Χώρου: Μονή Δαφνίου, Ιερά Οδός, Χαϊδάρι. Τηλέφωνο: 21 0581 1558.
Φωτογραφίες: Νίκος Μαυράκης | Φωτογραφίες παράστασης: Ελπίδα Μουμουλίδου
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα