MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι παραστάσεις που επιστρέφουν στα ανοιχτά θέατρα της Αττικής

Σιγά, σιγά αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, υποδεχόμαστε το φθινόπωρο και μαζί του και 11 (+5) παραστάσεις που επιστρέφουν μετά την καλοκαιρινή τους περιοδεία στα αθηναϊκά θέατρα.

Ευδοκία Βαζούκη | 30.08.2022

Τον Σεπτέμβριο πολλές από τις παραστάσεις που «ταξίδεψαν» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάνοντας στάσεις σε διάφορα θέατρα της περιφέρειας, παρουσιάζονται σε αθηναϊκές θεατρικές πιάτσες.

Ακολουθεί, λοιπόν, ένας χρήσιμος οδηγός με όλες τις παραγωγές που ολοκληρώνουν τον κύκλο των περιοδειών τους.

“Προμηθέας Δεσμώτης” του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη

Tο Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσίασαν φέτος, για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο, τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. H μεγάλη αυτή θεατρική παραγωγή, αφού έδωσε sold out παραστάσεις σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην περιφέρεια και την Κύπρο, επιστρέφει τώρα στην Αττική προκειμένου να κλείσει τον διετή πολύ επιτυχημένο της κύκλο.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος Θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το
τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Tον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, τον ρόλο της Ιούς η Νάνσυ Μπούκλη, τον ρόλο του Ηφαίστου ο Δαυίδ Μαλτέζε, τον ρόλο του Κράτους ο Άρης Μπινιάρης και τον ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Σάββατο 3/9, Αμφιθέατρο Νέας Μάκρης
  • Δευτέρα 12/9, Θέατρο Δ. Κιντής, Ηλιούπολη
  • Τρίτη 13/9, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
  • Τετάρτη 14/9, Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
  • Παρασκευή 16/9, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
  • Σάββατο 17/9 & 18/9, Κηποθέατρο Παπάγου
  • Δευτέρα 19/9, Θέατρο Βράχων, Βύρωνας
    Εισιτήρια εδώ.

“Φιλοκτήτης” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκυ

Μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου, η παράσταση βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή, «Φιλοκτήτης» επιστρέφει στην Αθήνα.

Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο «Φιλοκτήτης» είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.

Η Μαρλέν Καμίνσκυ σκηνοθετεί το έργο σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, ενώ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο Constantine Skourlis. Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2/9, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
  • Δευτέρα 5/9, Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
  • Τρίτη 6 και Τετάρτη 7/9, Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
  • Πέμπτη 8/9, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
  • Παρασκευή 9/9, Δημοτικό θέατρο Αλέξης Μινωτής, Αιγάλεω
  • Δευτέρα 12/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός 

Εισιτήρια εδώ.

“Ηλέκτρα” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

Μετά το ταξίδι της ανά την Ελλάδα, η ανατρεπτική «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα και με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα, επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε.

Ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο. Στον ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Τρίτη 30/8, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
  • Τετάρτη 31/8, Αμφιθέατρο Αχαρνών «Mίκης Θεοδωράκης»
  • Σάββατο 3/9, Faliro Summer Theater, Φάληρο
  • Κυριακή 4/9, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας
    Εισιτήρια εδώ.

“Μήδεια” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια

Η παράσταση της εμβληματικής «Μήδειας» του Ευριπίδη επιστρέφει στην Αττική μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής της περιοδείας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας σκηνοθετούν ένα από τα πιο σπαρακτικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, με την Αθηνά Μαξίμου στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση ακολουθεί το πρότυπο της αρχαίας τραγωδίας που θέλει τρεις υποκριτές να υποδύονται όλα τα πρόσωπα του δράματος. Η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Αναστάσης Ροϊλός αναλαμβάνουν τους ρόλους του έργου (Μήδεια, Ιάσων, Κρέων,  Παιδαγωγός, Αιγέας, Τροφός, Άγγελος), ενώ στον Χορό συναντάμε δύο κορυφαίες, τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Δευτέρα 5 & Τρίτη 6/9, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
  • Πέμπτη 8/9, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
  • Παρασκευή 9/9, Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» 
  • Τρίτη 13 & Τετάρτη 14/9, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, Βύρωνας
  • Πέμπτη 15/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
  • Παρασκευή 16/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Κυριακή 18/9, Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Αιγάλεω
    Εισιτήρια εδώ.

“Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου

Η πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας και επανέρχεται σε επιλεγμένους σταθμούς της Αττικής.

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» αποτελούν ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις «Εκκλησιάζουσες» και τη «Λυσιστράτη» και είναι μια προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια.

Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Τρίτη 30 Αυγούστου, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
  • Τετάρτη 31/8, Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Αιγάλεω
  • Σάββατο 3/9, Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
  • Κυριακή 4/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Κυριακή 11/9, Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη», Βριλήσσια
    Εισιτήρια εδώ.

“Το όνειρο ενός γελοίου” του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Έφης Μπίρμπα

Το πιο αισιόδοξο και διορατικό κείμενο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «Το Όνειρο ενός Γελοίου» παρουσίασαν όλο το καλοκαίρι η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης και επιστρέφουν με αυτό στα αθηναϊκά θέατρα.

Μία ιδιότυπη ιλαροτραγωδία, ένα φανταστικό αφήγημα – αριστούργημα του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας, που μάς ξεναγεί στην ιστορία της ανθρωπότητας, από την προπτωτική κατάσταση της αθωότητας στον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης φύσης. Ο γελοίος άνθρωπος μάς κάνει μετόχους της ιστορίας και πρόσωπα του διηγήματος, γινόμαστε θεατές και χαρακτήρες του έργου ταυτόχρονα. Ένα όνειρο γίνεται αιτία να αλλάξει ένας άνθρωπος για πάντα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Σάββατο 3/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Κυριακή 11/9, Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» 
  • Δευτέρα 19/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
    Εισιτήρια εδώ.

“Ματωμένος Γάμος” του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη

Η θεατρική εταιρεία Μυθωδία παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη σε επιλεγμένους σταθμούς της Αττικής, αυτό το φθινόπωρο.

Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και φέρει την υπογραφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου και η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής από τους ηθοποιούς. Ένα έργο – πρόκληση με έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς-μουσικούς.

Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σαίξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Τετάρτη 31/8, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Τρίτη 6/9, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
  • Δευτέρα 12/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
  • Παρασκευή 16/9, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου 
  • Τρίτη 20/9, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
    Εισιτήρια εδώ.

“Η μεγάλη πλεκτάνη”, του Jordi Galceran σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου

Η ανατρεπτική κωμωδία με τίτλο «Η μεγάλη πλεκτάνη», του Jordi Galceran, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, αφού περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει στην Αττική.

Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Jordi Galceran έγραψε αυτή την έξυπνη κωμωδία, που είναι γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις αλλά και γεμάτο νόημα: για τους εγνωσμένους και μη απατεώνες και για τις σκευωρίες του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Και ποιοι είναι αυτοί; Οι Λεωνίδας Κακούρης, Δήμητρα Ματσούκα, Θανάσης Πατριαρχέας, Χάρης Γρηγορόπουλος και Κατερίνα Νικολοπούλου. Σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη κωμωδία, τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται… Όλα ξεκινούν από ένα πολιτικό σκάνδαλο αλλά βαίνουν αλλιώς! Ποιος είναι τελικά ο απατεώνας και ποιος κινεί τα νήματα της υπόθεσης, που είναι τόσο αστεία αλλά και τόσο πανούργα ανατρεπτική;

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Τρίτη 30/8, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
  • Τετάρτη 31/8, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης 
  • Σάββατο 10/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
  • Κυριακή 11/9, Faliro Summer Theater, Φάληρο
  • Τρίτη 13/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Πέμπτη 15/9, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
  • Σάββατο 17/9, Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
  • Πέμπτη 22/9, Κηποθέατρο Νίκαιας
    Εισιτήρια εδώ.

“Συμπέθεροι από τα Τίρανα”, των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου

Η πιο επιτυχημένη παράσταση των τελευταίων ετών, οι «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγιάννη, που φέτος προβλήθηκε και στη μικρή οθόνη, συνεχίζει την περιοδεία της σε επιλεγμένους σταθμούς της Αττικής.

Η προσπάθεια των μεταναστών να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία μέσω μεικτών γάμων γίνεται το κεντρικό θέμα στην κωμωδία του συγγραφικού διδύμου των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, οι οποίοι καυτηριάζουν μοναδικά τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά πρότυπα των σύγχρονων Ελλήνων.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Σάββατο 3/9, Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Αιγάλεω
  • Δευτέρα 5/9, Αμφιθέατρο Αχαρνών «Mίκης Θεοδωράκης», Αχαρνές
  • Τρίτη 6/9, Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος», Κορυδαλλός
  • Τετάρτη 7/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
    Εισιτήρια εδώ.

“Έλα μες στην αγκαλιά μου”, του Τάκη Ζαχαράτου

O showman με τα χίλια πρόσωπα, που με την ερμηνευτική του άνεση περνάει με ευκολία από τις μιμήσεις στο μιούζικαλ κι από τις κινηματογραφικές επιτυχίες στα λαϊκά, αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα με την παράσταση «Έλα μες στην αγκαλιά μου», έρχεται για μία τελευταία βραδιά στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου. Μετά από ένα καλοκαίρι διαφορετικό, ο Τάκης Ζαχαράτος, θα ανοίξει για ακόμη μια φορά την αγκαλιά του και θα προσφέρει με τον ξεχωριστό, δικό του τρόπο, ανεμελιά και διασκέδαση σε ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από υπέροχα τραγούδια και ανεπανάληπτες μεταμφιέσεις!

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Παρασκευή 23/9, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
    Εισιτήρια εδώ.

“Η Πόρνη Από Πάνω” του Αντώνη Τσιπιανίτη, του Σταμάτη Πατρώνη

Έντεκα χρόνια τώρα, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη, «Η Πόρνη Από Πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό με τα σημαντικά του μηνύματα, το χιούμορ και τη συγκίνηση μέσα από το βαθιά ανθρώπινο κείμενο. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της.

Έχοντας στο διάστημα των περασμένων ετών φιλοξενηθεί σε πολλές σκηνές στην Αθήνα, την επαρχία και το εξωτερικό, η παράσταση ολοκληρώνει σιγά σιγά, για μια ακόμη φορά το ταξίδι της στην Ελλάδα και επιστρέφει για λίγο ακόμη στην πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:
  • Πέμπτη 15/9, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου
  • Κυριακή 18/9, Θέατρο Νταμάρι «Αλίκη Βουγιουκλάκη, Βριλήσσια
    Εισιτήρια εδώ.

Οι παραστάσεις της Επιδαύρου

Πέντε από τις παραστάσεις που είδαμε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου επιστρέφουν, επίσης, στα αθηναϊκά θέατρα το φθινόπωρο:

  • Μήδεια του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού
  • Αίας του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη
  • Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Cezaris Graužinis
  • Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά
  • Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου
  • Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣε ποια θέατρα της Αττικής θα δούμε τις παραστάσεις της Επιδαύρου;12.09.2018

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b