MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός: Για τρίτο καλοκαίρι σε 66 μνημεία

Τι περιλαμβάνει φέτος, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού που συνεχίζεται, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας και με 70 παραγωγές.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 06.07.2022

Σε 66 αρχαιολογικούς χώρους – τόπους όπου κατέλυσαν πρόσφυγες κατά την άφιξη τους στη Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές συγκυρίες – θα διοργανωθεί το φετινό τρίτο φεστιβάλ του «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός». Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού (που ξεκίνησε το πανδημικό καλοκαίρι του 2020) συνεχίζεται ακάθεκτος αφιερώνοντας τη φετινή του θεματική στην συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή· και κατά συνέπεια στις έννοιες του ξεριζωμού, του άπατρη, του ανήκειν, της προσφυγιάς.

Από την συνέντευξη Τύπου για το «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», Γιώργος Κουμεντάκης και Λίνα Μενδώνη.

Δύο μήνες εκδηλώσεων

Με την έναρξη του να τοποθετείται την επόμενη Παρασκευή 15η Ιουλίου και με διάρκεια δύο μηνών, μνημεία, μουσεία και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι σε 12 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας θα ενεργοποιηθούν φιλοξενώντας θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις και δρώμενα. «Βασικός στόχος του ΥΠΠΟ είναι η μίξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με την σύγχρονη δημιουργία. Αν και προσωπικά θεωρώ πως είναι αδιάσπαστα. Γιατί ο σύγχρονος καλλιτέχνης δημιουργεί αντλώντας από την γνώση του πολιτιστικού αποθέματος και την ίδια ώρα τα μνημεία μέσα από τις εκδηλώσεις επιδέχονται μιας διαφορετικής ερμηνείας» τόνιζε νωρίτερα κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος στη Λυρική Σκηνή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ανάμεσα στις 323 προτάσεις που κατατέθηκαν φέτος, επελέγησαν από ειδική επιτροπή αξιολόγησης οι 70 και οι οποίες ερμηνεύονται σε 140 παραστάσεις που θα δοθούν απ’ άκρου εις άκρον της χώρας: Από την αρχαία Άβδηρα της Ξάνθης και το Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά μέχρι το Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στα Χανιά, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλονιά και το Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω. Αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται να προστεθούν στη λίστα των χώρων που θα αξιοποιηθούν και 28 νέοι, απαντώντας στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών να επεκταθεί η διοργάνωση και στη δική τους περιοχή.

Άποψη του ναού του Δία στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και θα φιλοξενηθεί παράσταση.

Με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο θεσμός του «’Ολη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός» χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης με τον φετινό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 2.232.000 εκατομμύρια ευρώ.

Από τους ίδιους πόρους φαίνεται να έχει καλυφθεί η εκτέλεση και παραγωγή του θεσμού και για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως προανήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού – της οποίας εξάλλου αποτελεί και προσωπικό όραμα.

Το εσωτερικό του αρχοντικού Τσιατσιαπά στην Καστοριά.

Απορίες γύρω από τα κόστη

Φέτος, οι θεατρικές παραγωγές συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσό επιδότησης (23 παραγωγές, συνολικού κόστους 799.800,00 ευρώ). Ακολουθούν οι μουσικές εκδηλώσεις με 18 παραγωγές, συνολικού κόστους 595.200,00 ευρώ, οι 14 δράσεις παραστάσεις για παιδιά και εφήβους κόστους 334.800,00, οι έξι χορευτικές παραγωγές κόστους 223.200,00 ευρώ και οι έξι παραγωγές εικαστικού και perfomative ύφους, συνολικού κόστους 186.000,00 ευρώ. Τέλος, το μουσικό θέατρο εκπροσωπείται με τρεις παραγωγές, κόστους 93.000,00 ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση μας, για τα κοστολογικά κριτήρια των παραστάσεων του «΄Ολη Ελλάδα» – που εμφανίζονται δυσανάλογα με τα ποσά των τακτικών επιχορηγήσεων των χειμερινών παραστάσεων όπου οι παραγωγές είναι πολυμελείς και συχνά παίζονται για ολόκληρη σεζόν – η υπουργός Λίνα Μενδώνη ζήτησε «να μην τα μπερδεύουμε. Είναι μια άνιση σύγκριση, σαν να συγκρίνουμε πορτοκάλια με μαρούλια. Κάθε πρόγραμμα έχει τα δικά του κριτήρια» τόνισε.

Από το εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείο της Αρεθούσας στη Χαλκίδα.

Τίποτα το ανταποδοτικό

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης – που είναι και ο διαχειριστής του θεσμού από την ίδρυση του – συμπλήρωσε πως «εκτός από το θέατρο, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους καλλιτεχνικούς χώρους να δημιουργήσουν, όπως στο μουσικό θέατρο ή στο χορό, που δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι. Επίσης, εδώ δεν υπάρχει τίποτα το ανταποδοτικό. Οι παραστάσεις δεν έχουν εισιτήριο, όπως έχουν οι χειμερινές παραγωγές».

Κατά τον ίδιο τρόπο, φαίνεται πως δεν εξαιρούνται και καλλιτέχνες που επιχορηγήθηκαν την προηγούμενη χρονιά από τον ίδιο θεσμό, αφού «τα κριτήρια της επιτροπής αξιολογεί την κάθε πρόταση».

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι ο πρώτος ανάπηρος καλλιτέχνης που συμμετέχει στο θεσμό του«Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός».

Συμπεριληπτικότητα για πρώτη φορά

Η φετινή διοργάνωση συμπεριλαμβάνει και μια παράσταση φτιαγμένη από ανάπηρους καλλιτέχνες, την δραστήρια ομάδα «Δαγίπολη» του Γιώργου Χρηστάκη που θα παρουσιάσει το έργο «Δια πυρός» στην Φορτέτζα του Ρεθύμνου.

Η, για πρώτη φορά, παρουσία αναπήρων καλλιτεχνών στο θεσμό αναζωπύρωσε και την συζήτηση για το έλλειμα προσβασιμότητας αναπήρων καλλιτεχνών και θεατών σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, με την υπουργό Πολιτισμού να δεσμεύεται πως αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι σε νησιά θα γίνουν άμεσα προσβάσιμοι όπως το Κάστρο της Μονεμβασιάς, της Καλαμάτας και της Λίνδου στη Ρόδο.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη στον αρχαιολογικό χώρο Ιερού Καβείρων στη Λήμνο.

Ποιοι συμμετέχουν

Για τις εκδηλώσεις, υπολογίζεται πως θα εργαστούν 2.200 καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα με την κ. Μενδώνη να λέει εμφατικά πως όλοι θα εργαστούν «με τρίμηνες συμβάσεις» και αυτό «είναι ένα μέτρο εξυγίανσης στην χαοτική κατάσταση που κληρονομήσαμε».

Ανάμεσα στους συντελεστές των παραγωγών συναντάμε τους σκηνοθέτες Μαριάννα Κάλμπαρη, Ρούλα Πατεράκη, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, την ομάδα bijoux de kant του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, Νίκο Διαμαντή, Γιάννη Αναστασάκη, Κωνσταντίνο Χατζή, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, και τους ηθοποιούς Φιλαρέτη Κομνηνού, Δήμητρα Χατούπη, Ελένη Ουζουνίδου, Ελένη Κοκκίδου, Γεράσιμο Γεννατά, Θανάση Ευθυμιάδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Κώστα Κουτσολέλο, Νάντια Μουρούζη, Μανώλη Μαυροματάκη.

Από το χώρο του τραγουδιού συμμετέχουν οι Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Σαβίνα Γιαννάτου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου, Μαρίνα Σάττι, Θοδωρής Κοτονιάς, ο συνθέτης και σολίστ κιθάρας Γιώργος Μουλουδάκης, ο συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Η ομάδα της παράστασης «Ανατολή» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Για όλες τις εκδηλώσεις απαιτείται προκράτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (θα ενεργοποιηθεί άμεσα) και καταβάλλεται μόνο το εισιτήριο εισόδου στον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο.

Τα έσοδα διατίθενται υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης των Πολιτιστικών Χώρων.

Δείτε τις εκδηλώσεις αναλυτικά:

Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b