MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, η Άννα Φράνκ παίρνει για δώρο γενεθλίων το ημερολόγιο της…

Πριν από 80 χρόνια, η Άννα Φρανκ γιόρταζε τα 13α γενέθλιά της και για δώρο πήρε ένα ημερολόγιο, που θα γινόταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα του 20ου αιώνα

Άννα Φρανκ
Monopoli Team

Η Ανελίς «Άνε» Μαρί Φρανκ γεννιέται στη Φραγκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Ήταν η δεύτερη κόρη του επιχειρηματία Ότο Φρανκ (1889-1980) και της Εντίτ Χολέντερ (1900-1945). Η Άννα έμενε με τους γονείς της και την κατά τρία χρόνια μεγαλύτερη αδερφή της σε μια μη-εβραϊκή γειτονιά της Φρανκφούρτης.

Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, η οικογένεια Φρανκ μετακομίζει στο Άμστερνταμ, όπου ο Ότο Φρανκ πιάνει δουλειά σε μία εταιρεία παραγωγής πηκτίνης. Το 1938 ξεκινάει τη δική του επιχείρηση, ασχολούμενος με το χονδρεμπόριο φρούτων.

Φοβούμενοι την απειλή της εκτόπισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, η οικογένεια Φρανκ κρύβεται στην αποθήκη της επιχείρησης. Το κρησφύγετο τους ανακάλυψε η Γκεστάπο στις 4 Αυγούστου 1944, ενώ η τελευταία μέρα που η Άννα έγραψε στο ημερολόγιο ήταν τρεις μέρες νωρίτερα.

Η οικογένεια Φρανκ οδηγείται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου η μητέρα της Άννα πεθαίνει στις 6 Ιανουαρίου του 1945.

Η Άννα και η αδελφή της Μαργκότ μεταφέρονται τότε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί πεθαίνουν από τύφο, η μεν Μαργκότ στις 9 Μαρτίου 1945, η δε Άννα τρεις ημέρες αργότερα. Ο Ότο Φρανκ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επέζησε. Βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς και απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό.

Το ημερολόγιο της Άννα βρέθηκε στο κρησφύγετο, από φίλους της οικογένειας, λίγο μετά την σύλληψη τους. Μετά τον γυρισμό του, το ημερολόγιο έφτασε στα χέρι του πατέρα της Άννα. Ο Ότο Φράνκ εξέδωσε το ημερολόγιο στα Ολλανδικά με τίτλο Het Achterhuis ( Το πίσω σπίτι).

Αφού εξέδωσε το βιβλίο ο πατέρας της είπε, «Ήξερα ότι η Άννα έγραφε ημερολόγιο. Μιλούσε γι’ αυτό και μου το είχε αφήσει να το φυλάω δίπλα στο κρεβάτι μου, αφού της υποσχέθηκα ότι δεν θα το διάβαζα. Ποτέ δεν το έκανα. Όταν επέστρεψα και έμαθα ότι οι κόρες μου είχαν πεθάνει, μου παρέδωσαν το ημερολόγιό της. Μου πήρε πολύ χρόνο για να το διαβάσω. Όταν το έκανα έμεινα έκπληκτος από τις βαθιές σκέψεις που είχε η Άννα. Μιλούσε για πολλά πράγματα, έκανε κριτική αλλά το πώς πραγματικά ένιωθε μπορούσα να το δω στο ημερολόγιο. Και το συμπέρασμά μου είναι, καθώς είχα πολύ καλές σχέσεις με την Άννα, ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν πραγματικά τα παιδιά τους.»

Το ημερολόγιο γράφτηκε, στην οδό Πρίσενγκρατς 263, το οποίο σήμερα αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος που φέρει το όνομά της.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b