MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Jake Bugg: Το παιδί θαύμα από τη Βρετανία που έρχεται να μας μάθει το νέο κύμα της brit pop

Ο Jake Bugg έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στην ζωή του καλλιτέχνη, που κάποτε αποκαλούσαν “επόμενου Bob Dylan” και πλέον έρχεται να αποδείξει ότι η βρετανική pop δεν έχει πεθάνει.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 08.04.2022

Έχουν περάσει ακριβώς 10 χρόνια από τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά το “Two Fingers” και ακόμα θυμάμαι τη στιγμή που με έκπληξη συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν κάποιο ακυκλοφόρητο κομμάτι κάποιου Βρετανού indie rocker από τα 90s, αλλά… το ντεμπούτο ενός 18χρονου αγοριού, ονόματι Jake Bugg.

Και αν δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε εύκολα εμείς, τότε ακόμα πιο δύσκολο θα είναι για εκείνον, αφού λίγους μήνες πριν ενηλικιωθεί και με μόλις έναν δίσκο στο ενεργητικό του, κατάφερε να τον αποκαλούν όλοι “επόμενο Bob Dylan”.

Βαρύς τίτλος για έναν 18χρονο, ο Bugg όμως δεν κόμπλαρε. Η τεράστια επιτυχία του “Two Fingers” συνεχίστηκε με το ντεμπούτο άλμπουμ του, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε τις επιτυχίες “Ligthning Bolt” και “Broke” -επίσης δύο κομμάτια που μάλλον δύσκολα θα περίμενες να ακούσεις από έναν 18χρονο. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 600 χιλιάδες αντίγραφα μόνο στην Βρετανία και μπήκε στη λίστα με τα πιο εμπορικά άλμπουμ της δεκαετίας!

Σειρά είχε ακόμα ένα κομμάτι βγαλμένο από τα 90s, το (πιο βρετανικό rock δεν γίνεται) What Doesn’t Kill You”, ενώ το 2017 συνεργάστηκε με την αδερφή της Miley Cyrus, Noah, στο “Waiting”, ένα κομμάτι με country pop καταβολές. Και εκεί που νομίζαμε ότι στα 24 του είχε πλέον ασχοληθεί με κάθε είδος μουσικής, τότε το progressive house χιτάκι Be Someone μάς διέψευσε πανηγυρικά.

Τότε, στα 24 του ήταν που αποφάσισε να κάνει ένα διάλλειμα από τη μουσική, για να “βρει τον εαυτό του”. Τέσσερα χρόνια πέρασαν μέχρι να κυκλοφορήσει επιτέλους τον νέο του δίσκο, να κάνει το μεγάλο “come back”, που τόσο περιμέναμε. Με τίτλο, Saturday Night, Sunday Morning αυτός έμελλε να γίνει ο πιο επιτυχημένος δίσκος του, αλλά και ο δίσκος που μας εξέπληξε περισσότερο.

Ο μουσικός που κάποτε αποκαλούσε τα (“περισσότερα”) pop τραγούδια “αντιγραφές”, αποφάσισε να κυκλοφορήσει έναν από τους πιο φρέσκους ποπ δίσκους του 2021 -να δείξει στους Βρετανούς pop stars πώς γίνεται.

Η τεράστια επιρροή των Beatles στη μουσική του παραμένει πιο δυνατή από ποτέ (χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Scene”), αυτή τη φορά όμως εξίσου ξεκάθαρες ήταν οι επιρροές από ABBA, Bee Gees και Beach Boys.

Με μία ισχυρή δόση pop και τη χαρακτηριστική φωνή του Bugg, τραγούδια όπως το “Lost“, το “All I Need” και το “About Last Night” έγιναν αμέσως επιτυχίες. Αυτή ήταν η επίσημη “επανεφεύρεση του Jake Bugg”.

Από συνεχιστής της βρετανικής rock σκηνής -και για πολλούς “απόγονος” των Oasis- ο Bugg έφτασε να πειραματίζεται με κάθε είδος μουσικής, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ο επόμενος Gallagher, ούτε ο επόμενος Bob Dylan. Είναι ο Jake Bugg, ένας μουσικός που δεν θέλει με τίποτα να περιοριστεί από “ταμπέλες” όσο ελκυστικές και αν ακούγονται.

Αυτή τη στιγμή, ο 28χρονος πλέον Jake Bugg απολαμβάνει την επιτυχία του “Saturday Night, Sunday Morning” και περιοδεύει σε όλη την Βρετανία. Σειρά έχει η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα στις 16 Απριλίου.

Με αφορμή την πρώτη συναυλία του στη χώρα μας, εμείς ρίχνουμε μια ματιά στην ζωή του και μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά πράγματα που ίσως να μην ξέρατε για τον Βρετανό μουσικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑO Jake Bugg έρχεται στην Αθήνα, για μία συναυλία στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ12.09.2018

Ποιος είναι, αλήθεια, ο Jake Bugg;

Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, το 1994, στο Νότινγκχαμ

Το πραγματικό του όνομα είναι Jake Edwin Charles Kennedy -όχι δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή οικογένεια, αποφάσισε όμως να χρησιμοποιήσει το όνομα του πατέρα του ως ψευδώνυμο -για προφανείς λόγους.

Στα 12 του άρχισε να παίζει κιθάρα

μετά από παρότρυνση ενός θείου του. Η πιο καθοριστική μουσική στιγμή της εφηβείας του; Όταν άκουσε για πρώτη φορά ένα κομμάτι του Don McLean σε ένα επεισόδιο των… Simpsons. Τότε ήταν που ήξερε ότι θα γίνει μουσικός.

Στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, επιλέχθηκε από το BBC

και έπαιξε στη σκηνή “BBC Introducing” στο Glastonbury του 2011! Η ερμηνεία του δεν έμεινε απαρατήρητη και μετά από λίγους μήνες υπέγραψε με την αμερικανική δισκογραφική εταιρία Mercury Records.

Η μουσική του έχει ακουστεί και στον κινηματογράφο.

Στην ταινία “Το Λάθος Αστέρι”  (The Fault in Our Stars) ακούσαμε το “As Simple as This“.

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη φορά που ακούσαμε μουσική του στο σινεμά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown του ζητήθηκε να γράψει το soundtrack για το “The Happiest Man In The World”, ντοκιμαντέρ για τον Ροναλντίνιο. Ως φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου, φυσικά δέχτηκε. “Αυτό είναι το δεύτερο κεφάλαιο στην καριέρα μου. Είναι ένας νέος ήχος που άλλαξε για πάντα τη στάση μου απέναντι στα πράγματα” είπε.

Μιας και μιλάμε για κινηματογραφική μουσική,

ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες του Bugg είναι ο ελληνικής καταγωγής Vangelis!

Από την αρχή της καριέρας του, συνδέθηκε με τον κόσμο της μόδας,

χάρη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Burberry, Christopher Bailey. Έχει παίξει σε πολλά fashion shows του σχεδιαστή, με κοινό την Kate Moss, τη Naomi Campbell και τον Harry Styles, ενώ και ο ίδιος βρισκόταν στη πρώτη σειρά των shows του Givenchy και του London Fashion Week.

Όταν λέμε ότι έχει εμμονή με τη μόδα το εννοούμε.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο βρετανικό GQ είχε αποκαλύψει ότι ο χώρος που θα ερμηνεύσει θα επηρεάσει και το τι θα φορέσει. “Σε φεστιβάλ blues θα βάλω κάτι άλλο απ’ ότι σε ροκ φεστιβάλ στη Γερμανία. Περισσότερα σκισμένα τζιν και δερμάτινα στο ροκ, και πιο φαρδιά πουλόβερ σε country φεστιβάλ”. Άραγε τι θα φορέσει στην Ελλάδα;

Αν και οι πιο επιτυχημένοι δίσκοι του

είναι αναμφισβήτητα το ντεμπούτο του και το “Saturday Night, Sunday Morning” και οι 5 δίσκοι έχουν καταφέρει να μπουν στο top10 των βρετανικών charts!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του,

έχει κερδίσει μερικά πολύ σημαντικά βραβεία, όπως NME Award και Q Award, αλλά και πολλές υποψηφιότητες στα Brit Awards.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

To Jameson Connects Athens παρουσιάζει τον Jake Bugg στις 16 Απριλίου στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b