MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
18
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Ιστορικό

Μαντώ: La Bella Greca σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Μέγαρο

Η παράσταση «Μαντώ, La Bella Greca: Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Monopoli Team

Η παράσταση «Μαντώ, La Bella Greca: Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από 21 έως 23 Μαρτίου.

Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το έργο Μαντώ, La Bella Greca: Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί, επιχειρεί να αναδείξει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Μαντώς Μαυρογένους, σπουδαίας μορφής του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία οφείλουμε τόσα πολλά, αλλά για την οποία γνωρίζουμε τόσο λίγα.

Η παράσταση “Mαντώ: La bella Greca” φιλοδοξεί να αναδείξει –μέσα από την παράθεση μυθιστορηματικών προσωπικών καταθέσεων, ιστορικών και μη προσώπων– την πολύπλευρη προσωπικότητα μιας γυναίκας για την οποία γνωρίζουμε τόσα λίγα και στην οποία χρωστάμε τόσα πολλά, όχι μόνο ως Έλληνες, όχι μόνο ως γυναίκες αλλά ως σημερινοί πολίτες αυτού του κόσμου.

Η Μαντώ, La Bella Greca  ανεβαίνει για τρείς παραστάσεις   στο Μέγαρο και βασίζεται σε πρωτότυπο κείμενο της Θεοδώρας Καπράλου, το οποίο αποτελεί «ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που στέκεται δίπλα στην Ιστορία», όπως αναφέρει συγγραφέας, και «δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει «ιστορική καταγραφή». 

Συγγραφικό σημείωμα

«Στην παράσταση θα δούμε τις προσωπικές μαρτυρίες διαφορετικών προσώπων που “γνώρισαν” τη Μαντώ Μαυρογένους και μας μιλούν για εκείνη σε έναν οικείο, προσωπικό τόνο ξετυλίγοντας όλο το νήμα της ζωής και της προσωπικότητάς της. […] Τα περισσότερα πρόσωπα που μιλούν είναι φανταστικά. Η παιδική της φίλη Lucia Duranti, ο υπηρέτης της οικογένειας Αντώνης Στεργιανός, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης και η στερνή της συντροφιά Ελένη Γιαννακούρα δεν υπήρξαν ποτέ. Είναι χαρακτήρες που “γεννήθηκαν”, μέσα από πολύμηνη έρευνα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες αυτού του έργου, από υλικά ιστορικά αλλά και αμιγώς φαντασιακά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αληθινά πρόσωπα, όπως η μητέρα και η αδελφή της, ο παπα-Μαύρος, ο Υάκινθος Μπλάκαρης, ο αξιωματικός Μπλακιέρ, ο Δημήτριος Υψηλάντης ακόμα και η ίδια η Μαντώ: ξεπερνούν την ακαμψία και το βάρος του Παρελθόντος και ενσαρκώνονται σε ένα προσιτό και ανθρώπινο Παρόν. Η Μαγδαληνή Μαυρογένη αποτελεί ένα διαχρονικό παράδειγμα φωτισμένου ανθρώπου. Δεν είναι ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς μόνο για τους Έλληνες, μόνο για τις γυναίκες. Είναι μια φυσιογνωμία της οποίας τα έργα της μπορούν και θα μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες του κόσμου. “Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Που ψάχνουν μέχρι τέλους. Που πιστεύουν μέχρι τέλους. Τυχαίο ήταν. Που γεννήθηκε Ελληνίδα. Που πήρε μέρος στην επανάσταση. Τυχαίο ήταν. Όπου και να είχε γεννηθεί το ίδιο θα γινόταν. Μπορεί να ελευθέρωνε άλλη πατρίδα, να πίστευε άλλο Θεό αλλά την ίδια ρότα θα είχε. Ήταν από αυτούς τους ανθρώπους. Από αυτούς που… πώς να το πω; Από αυτούς που ζουν τολμηρά.” 3 Αυτό μας εξομολογείται μεταξύ άλλων η αδερφή της Ειρήνη Μαυρογένη και συμπυκνώνει στα λόγια αυτά όλα όσα κάνουν τη Μαντώ μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, στην οποία το πνεύμα, η ομορφιά, η γενναιοδωρία και η επαναστατικότητα, μοιραία, γίνονται αναπόσπαστα στοιχεία της Ιστορίας».

Αθήνα, Μάρτιος 2022 Θεοδώρα Καπράλου

Η παράσταση «Μαντώ La Bella Greca-Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί» εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Θέατρο@Megaron Underground.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τα τάνγκο στα φάντο: Η Σόνια Θεοδωρίδου στο Μέγαρο12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Γιάννης Μετζικώφ
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Γιοβανίδης
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Παίζουν: Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ιωάννα Πιατά, Γιώργης Τσαμπουράκης

Τιμές Εισιτηρίων: 14 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 20 € (γενική είσοδος)
Διάρκεια Παραστάσεων: Aπό 21 έως 23 Μαρτίου
Πληροφορίες: www.megaron.gr
Παραστάσεις: Δευτέρα,Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Διασκευή: Λευτέρης Γιοβανίδης
Βοηθός Σκηνοθετη: Βασιλική Σουρή
Link Εισιτηρίων: https://www.megaron.gr/event/manto-la-bella-greca/
Πληροφορίες Χώρου: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα τηλέφωνο: 210 7282000
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ