MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Κάρολος Ντίκενς: Τα κλασικά έργα που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη

Σαν σήμερα, 210 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, ένας από τους πιο επιτυχημένους μυθιστοριογράφους, οι ιστορίες του οποίου θεωρούνται κλασικό και αναγκαίο κομμάτι κάθε βιβλιοθήκης και κάθε ηλικίας.

Κάρολος Ντίκενς
Κάρολος Ντίκενς
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς όλων των εποχών. Από μικρός ήξερε πως η πένα του ήταν αρκετά δυνατή και θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τα εμπόδια που του είχε αφήσει ο σπάταλος και οικονομικά χρεωμένος πατέρας του. Ο Κάρολος Ντίκενς είχε βρει το καταφύγιο του στη συγγραφή και σύντομα θα γινόταν ένας από τους πιο γνωστούς και παραγωγικούς συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής.

Με τη σύζυγό του, Κάθριν Χόγκαρθ, θα παντρευτεί το 1836 και μαζί θα αποκτήσουν 10 παιδιά. Ένα χρόνο μετά τον γάμο του, θα γράψει και θα δημοσιεύσει το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε στη λίστα με τους κορυφαίους συγγραφείς της βικτωριανής εποχής, τον Όλιβερ Τουίστ.

Το 1844 γράφει τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, μία από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ιστορίες του, την οποία ακολουθεί σχεδόν μία δεκαετία αργότερα ένα ακόμα πιο σπουδαίο μυθιστόρημά του, Ο ζοφερός οίκος. Η έμπνευση του ήταν όπως φαίνεται ανεξάντλητη, καθώς λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα το 1859, δημοσιεύει την Ιστορία των Δύο πόλεων, ένα από τα πιο κλασικά μυθιστορήματα της βικτοριανής λογοτεχνίας.

Το 1860 δημοσιεύει το κορυφαίο έργο Μεγάλες Προσδοκίες, το οποίο είναι και το τελευταίο μυθιστόρημά του Ντίκενς που βρίσκουμε μεταφρασμένο στα ελληνικά. Την περίοδο εκείνη προβλήματα υγείας εμφανίζονται στη ζωή του συγγραφέα, τα οποία γρήγορα θα επιδεινωθούν. Ακόμα και άρρωστος, ο Ντίκενς θα δημιουργήσει ένα ακόμα λογοτεχνικό αριστούργημα, το Our Mutual Friend (1865), θεωρούμενο ως το κύκνειο άσμα του, καθώς το τελευταίο του εγχείρημα, Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ, δεν κατάφερε ποτέ να το ολοκληρώσει.

Στις 9 Ιουνίου του 1870, τα προβλήματα υγείας του τον είχαν νικήσει. Ο θάνατος του άγγιξε έντονα τους λογοτεχνικούς κύκλους, και όχι μόνο, ενώ ο ίδιος θάφτηκε με τιμές στη Γωνιά των Ποιητών στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ12 συναρπαστικά βιβλία που θα απολαύσουμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη μέσα στο 202212.09.2018

Τα διαχρονικά έργα του Κάρολου Ντίκενς

Η επιτυχία και το μεγαλείο του συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς διαφαίνεται έντονα καθώς έχουμε ήδη χαρακτηρίσει όλα του τα μυθιστορήματα γνωστά και αγαπημένα. Στα ελληνικά δυστυχώς δεν έχουμε όλα του τα βιβλία μεταφρασμένα, όμως έχουμε τα πιο σπουδαία. Κάθε μυθιστόρημα του Ντίκενς αφηγείται μία ξεχωριστή ιστορία και σίγουρα αξίζει μία θέση στην βιβλιοθήκη μας.

Τα μυθιστορήματα του Κάρολου Ντίκενς εξερευνούν κοινωνικές ανησυχίες όπως οι συνθήκες εργασίας, η φτώχεια και η παιδική εκμετάλλευση, διατηρώντας παράλληλα την αγάπη, τη φιλία και την αισιοδοξία. Ας γνωρίσουμε όμως πιο διεξοδικά το έργο του, ξεκινώντας από την κλασική του πεζογραφία.

Μεγάλες προσδοκίες
Μεγάλες Προσδοκίες, του Κάρολου Ντίκενς από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Μεγάλες Προσδοκίες, του Κάρολου Ντίκενς από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Μεγάλες προσδοκίες, όπου ο ορφανός Πιτ και η γοητευτική Εστέλα μας κρατούν την καλύτερη συντροφιά με τις περιπέτειές τους και επιβεβαιώνουν τη δεινή πένα του Ντίκενς και ταυτόχρονα να μας εισάγουν ομαλά στον λογοτεχνικό κόσμο του. Είναι το κατάλληλο βιβλίο για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην λογοτεχνία του Ντίκενς και ένα από τα πιο όμορφα ρομαντικά βιβλία για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει.

Στις Μεγάλες προσδοκίες παρακολουθούμε την ιστορία του ορφανού νεαρού Πιτ, ο οποίος ερωτεύεται την Εστέλα, μία όμορφη κοπέλα που ανήκει στην ανώτερη τάξη. Και εκεί που πιστεύουμε πως οι κοινωνικές ανισότητες θα μπουν ανάμεσά τους, τα plot twist του Ντίκενς δεν θα αφήσουν να χαθεί ούτε το ενδιαφέρον μας, αλλά ούτε και ο ρομαντισμός της ιστορίας. Οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι τόσο καθημερινοί και αληθινοί, που μας κάνουν εύκολα να ταυτιστούμε μαζί τους και να επενδύσουμε συναισθηματικά στην ιστορία τους.

Ιστορία δύο πόλεων
Ιστορία δύο πόλεων, του Κάρολου Ντίκενς από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Ιστορία δύο πόλεων, του Κάρολου Ντίκενς από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ κυκλοφορεί και το Ιστορία δύο πόλεων, ένα από τα κορυφαία πολιτικά μυθιστορήματα που διαδραματίζεται στην εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Ο δόκτωρ Μανέτ καταφέρνει να δει την κόρη του Λούσι μετά από 18 χρόνια άδικης φυλάκισής του στη Βαστίλη. Όσο αυτό συμβαίνει στο Λονδίνο, το Παρίσι φλέγεται στους φρικιαστικούς ρυθμούς του πολέμου. Όταν η Λούσι ερωτευτεί τον, επίσης άδικα κατηγορούμενο για προδοσία κατά του βρετανικού στέμματος Γάλλο αριστοκράτη, Τσαρλς Ντάρνι, οι πρωταγωνιστές θα χρειαστεί να ταξιδέψουν στο Παρίσι και να γνωρίσουν από κοντά το μένος του πολέμου.

Καθώς οι ήρωες της ιστορίας παλεύουν να γλιτώσουν από τα δίχτυα του θανάτου, στα δικά μας μάτια ξετυλίγεται μία ιστορία τόλμης και αυτοθυσίας. Τελικά, καταλαβαίνουμε πως σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, η μόνη σωτηρία έγκειται στην πίστη για ζωή και στην ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο θα βοηθήσουμε όλοι να φτιαχτεί.

Δύσκολοι Καιροί
Δύσκολοι καιροί, Κάρολος Ντίκενς. Φωτογραφία: Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Δύσκολοι καιροί, Κάρολος Ντίκενς. Φωτογραφία: Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Όταν αναφερόμαστε στα διαχρονικά και κλασικά μυθιστορήματα του Ντίκενς, δεν γίνεται να λείπει το βιβλίο Δύσκολοι Καιροί, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Τοποθετημένο στο Κόουκταουν, μία φανταστική πόλη εμπνευσμένη από το Πρέστον, το βιβλίο θίγει με χαρακτηριστική δεξιοτεχνία κοινωνικά και ηθικά θέματα και πραγματεύεται τις κακουχίες και την ανισότητα που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η εξαθλίωση των πολιτών μετά από τα οικονομικά παιχνίδια των ισχυρών αποτυπώνεται άψογα και ο Κάρολος Ντίκενς δεν φοβάται να εξερευνήσει ζητήματα γύρω από τα συνδικάτα, τις συνθήκες των εργαζομένων και τον αντίκτυπο της Βιομηχανικής Επανάστασης, που άφησε πίσω της αρκετά προβλήματα. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι από τα ευχάριστα και εύκολα μυθιστορήματά του, αποτελεί όμως βασικό μέρος του έργου και της φιλοσοφίας του Ντίκενς και σίγουρα αξίζει μία ανάγνωση.

Ο Ζοφερός Οίκος

Ο Ζοφερός Οίκος

Συχνά αναφέρεται ως το αριστούργημά του Ντίκενς, και πράγματι ο Ζοφερός Οίκος από τις εκδόσεις Gutenberg,  είναι από τα πιο απαιτητικά μυθιστορήματά του συγγραφέα. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από μια νομική υπόθεση και το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τις κυρίως κυνικές εμπειρίες που είχε ο συγγραφέας στο επάγγελμα της δικηγορίας. Εκτός από κυνικό και γεμάτο σάτιρα στο δικαστικό σύστημα, το μυθιστόρημα αυτό είναι αρκετά μυστήριο και σκοτεινό, όπως και ο Ζοφερός Οίκος που γνωρίζουμε στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα ακολουθεί την μακροχρόνια δικαστική υπόθεση κληρονομιάς των Τζάρνταϊς και Τζάρνταϊς, και πρωταγωνιστούν χαρακτήρες από διάφορα κοινωνικά στρώματα, οι οποίοι προσπαθούν είτε να ανακαλύψουν είτε να… καλύψουν το μυστήριο. Η Έσθερ, μας διηγείται την ιστορία της ζωής της και του Ζοφερού Οίκου, μία ιστορία που στην πραγματικότητα κατάφερε να κινητοποιήσει τους Βρετανούς και οδήγησε στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Αγγλίας, με τη θέσπιση μιας σειράς σχετικών μεταρρυθμίσεων στη δεκαετία του 1870. Αν λοιπόν σας αρέσουν οι φόνοι, τα μυστικά, οι κατάσκοποι αλλά και η κοινωνική κριτική, τότε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Ντίκενς είναι το κατάλληλο για σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγκάθα Κρίστι: Τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας12.09.2018

Οι ιστορίες του Ντίκενς γίνονται νεανική λογοτεχνία

Οι ιστορίες του Ντίκενς προσφέρονται για όλες τις ηλικίες, από ενήλικες μέχρι και μικρά παιδιά! Για αυτό έχουν φροντίσει οι εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, οι οποίες έχουν διασκευάσει 3 από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ιστορίες του Ντίκενς, έτσι ώστε να είναι κατανοητές από ηλικίες 9 ετών. Έτσι, καταφέρνουν να φέρουν τα παιδιά, ένα βήμα πιο κοντά στην κλασική λογοτεχνία αλλά και στους μεγάλους συγγραφείς, που έχουν πολλά να διδάξουν.

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η πολυαγαπημένη χριστουγεννιάτικη νουβέλα που δημοσίευσε ο Κάρολος Ντίκενς το 1843 με τίτλο Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, είναι ένα από τα πιο βασικά αναγνώσματα των Χριστουγέννων αλλά και της συγγραφικής δουλειάς του Ντίκενς. Διαθέτει μία ιστορία γνωστή σε όλους, αυτή του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο οποίος στην θέση της καρδιάς του είχε τα… λεφτά. Και όμως, μετά από μία δυνατή περιπέτεια το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων, όλη η κοσμοθεωρία του θα αλλάξει και θα θυμηθεί ξανά την αγάπη και τη χαρά που έκρυβε μέσα του. Μία ιστορία κατάλληλη για τα παιδιά, καθώς μας υπενθυμίζει πως η μιζέρια, η τσιγκουνιά και η αρνητική στάση στα πάντα, δεν βγαίνουν ποτέ σε καλό, ενώ η αγάπη και η καλοσύνη μπορούν μόνο θετικά να μας προσφέρουν.

Όλιβερ Τουίστ
Όλιβερ Τουίστ του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Όλιβερ Τουίστ του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνα με κάποιους, η μοίρα του ορφανού και φτωχού Όλιβερ Τουίστ είχε γραφτεί σε μελανές σελίδες από τη γέννησή του. Όμως ο ίδιος δεν το έβαλε ποτέ κάτω και συνέχισε να παλεύει τις αντιξοότητες που συναντούσε στην ζωή του. Η ιστορία αυτή καταγράφει τα δεινά της ζωής στο Λονδίνο, με τη διαφθορά, την εκμετάλλευση, την εγκληματικότητα αλλά τελικά και την απρόσμενη καλοσύνη να πρωταγωνιστούν δίπλα στον ορφανό Όλιβερ, ο οποίος παλεύει σθεναρά να επιβιώσει.

Αν κάτι μπορεί να μας διδάξει το μυθιστόρημα αυτό του Ντίκενς είναι να μην απογοητευόμαστε και να μην τα παρατάμε ποτέ, ένα μάθημα διαχρονικό, χωρίς ηλικία ή φύλο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το Όλιβερ Τουίστ είναι το ιδανικό βιβλίο για να συστήσουμε στα παιδιά τον Ντίκενς. Και η αλήθεια είναι πως, όσες φορές και σε όποια ηλικία και αν διαβάσουμε τέτοια κλασικά μυθιστορήματα, δεν χάνεται ποτέ η συναρπαστική αξία τους.

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ
Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Κάρολου Ντίκενς, από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είναι μυθιστόρημα, ο Κάρολος Ντίκενς το βάσισε εν μέρει στη ζωή του. O νεαρός ακόμα Ντίκενς, είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο βερνικιών. Εκείνη η περίοδος της ζωής του ήταν εξαθλιωτική και οι συνθήκες στις οποίες έπρεπε να εργαστεί εξαιρετικά δύσκολες. Όλα αυτά τα βιώματα τα μετουσίωσε στο σχεδόν αυτοβιογραφικό αυτό έργο του, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ως το αγαπημένο του.

Συγκεκριμένα, ο Ντίκενς αφηγείται την ιστορία της ζωής του ήρωα Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, από τη γέννησή του στο Σάφολκ, μέσα από τους δύσκολους αγώνες της παιδικής του ηλικίας, μέχρι την ανέλιξή του σε επιτυχημένο μυθιστοριογράφο. Οι εμβληματικοί χαρακτήρες αλλά και η πλοκή είναι αυτά που κάνουν την ανάγνωση της συγκεκριμένης ιστορίας αρκετά διασκεδαστική και προσιτή σε μικρότερες ηλικίες. Πάνω από όλα όμως, το Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είναι μία ιστορία που μας δείχνει πως, ακόμα και αν στον δρόμο μας συναντήσουμε δύσκολες καταστάσεις, πάντα θα υπάρχει τρόπος να τις ξεπεράσουμε, αρκεί να τον βρούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10+1 νέοι τίτλοι βιβλίων που αξίζει να μπουν στην λίστα σας για το 202212.09.2018

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b