MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

10+1 νέοι τίτλοι βιβλίων που αξίζει να μπουν στην λίστα σας για το 2022

Από τον δικό μας Αύγουστο Κορτώ μέχρι και τον πολυβραβευμένο Σεμπάστιαν Φίτζεκ, αυτά είναι τα 11 νέα βιβλία που αξίζουν μία θέση στην βιβλιοθήκη σας φέτος.

author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Κάθε χρόνο βλέπουμε εκατοντάδες βιβλία που προσπαθούν να κερδίσουν μία θέση στην βιβλιοθήκη μας και φυσικά στην καρδιά μας. Και μέσα σε όλους αυτούς τους τίτλους, ψάχνουμε κάθε φορά αυτούς που πράγματι αξίζουν τον χρόνο μας.

Μιας και κάθε αναγνώστης έχει διαφορετικά προφίλ και λογοτεχνικά γούστα, εμείς συγκεντρώσαμε τα 11 βιβλία που ξεχώρισαν κατά την εκπνοή του 2021 και έρχονται δυναμικά στο 2022 για να μας κρατήσουν μία υψηλής λογοτεχνικής αξίας συντροφιά. Από συγκινητικές ιστορίες μέχρι και ψυχολογικά θρίλερ, αυτές είναι οι 11 νέες λογοτεχνικές κυκλοφορίες που αξίζουν λίγες ώρες από το νέο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ5 ξένα + 5 ελληνικά άλμπουμ που περιμένουμε να ακούσουμε το 202212.09.2018

Στη γη είμαστε όλοι πρόσκαιρα υπέροχοι – Όσιαν Βουόνγκ
Στη γη είμαστε όλοι πρόσκαιρα υπέροχοι, Όσιαν Βουόνγκ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Gutenberg/Facebook

Στη γη είμαστε όλοι πρόσκαιρα υπέροχοι, Όσιαν Βουόνγκ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Gutenberg/Facebook

Το 2021 γνωρίσαμε καλύτερα τον ταλαντούχο νέο συγγραφέα και ποιητή Όσιαν Βουόνγκ με το βιβλίο «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι», το οποίο κατάφερε να μας κάνει να συγκινηθούμε αλλά και ενίοτε να θυμώσουμε με την καταστροφική δύναμη του πολέμου και των διακρίσεων. Ένα γράμμα ενός γιου με παραλήπτη την αναλφάβητη μητέρα του, θα μας κάνει να γνωρίσουμε την ιστορία πίσω από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τις δυσκολίες που συναντά μία οικογένεια για να εγκατασταθεί στην Αμερική και φυσικά τις προσωπικές στιγμές του αποστολέα, με όλες τις γλυκιές αλλά και τρομακτικές αγωνίες του, τον φόβο και έναν έρωτα με πάθος. Ένα βιβλίο που πράγματι αξίζει να βρίσκεται σε όλες τις βιβλιοθήκες.

«Όλη η ελευθερία είναι σχετική και μερικές φορές δεν είναι καθόλου ελευθερία, αλλά απλώς ένα κλουβί που φαρδαίνει, οι μπάρες είναι μεν μακριά σου, αλλά ακόμα εκεί, όπως όταν «ελευθερώνουν» άγρια ζώα στη φύση, μόνο για να τα συγκρατήσουν ξανά με μεγαλύτερα όρια. Αλλά την δέχτηκα έτσι κι αλλιώς, αυτή τη διεύρυνση. Γιατί μερικές φορές, αρκεί να μην βλέπεις τις μπάρες.» – Όσιαν Βουόνγκ, Στη γη είμαστε όλοι πρόσκαιρα υπέροχοι

Neverhome – Λερντ Χαντ
Neverhome, Λερντ Χαντ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Πόλις/Facebook

Neverhome, Λερντ Χαντ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Πόλις/Facebook

Στο εμπνευσμένο από το ομηρικό έπος του Οδυσσέα, “Neverhome“, ο συγγραφέας Λερντ Χαρντ αποφασίζει να αντιστρέψει τους ρόλους. Η Πηνελόπη του, Κόνστανς Τόμπσον, συμμετέχει στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ενώ ο Οδυσσέας της, Βαρθολομαίος, περιμένει καρτερικά φροντίζοντας το σπιτικό τους. Και γιατί όχι, θα πούμε εμείς, καθώς πράγματι στον πόλεμο εκείνο είχαν βρεθεί τουλάχιστον 400 γυναίκες που μεταμφιέστηκαν σε άνδρες, για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Ένα συναισθηματικό μυθιστόρημα που μιλάει για την δύναμη της ψυχής και της θέλησης ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτει εμμέσως τα στενά «κουτάκια» που οριοθετούν τους ρόλους των δύο φύλων.

«Πήγαινε, πήγαινε και δες τι κρύβεις μέσα σου» – Λερντ Χαντ, Neverhome

Utopia Avenue – Ντέιβιντ Μίτσελ
Utopia Avenue, Ντέιβιντ Μίτσελ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μεταίχμιο/Facebook

Utopia Avenue, Ντέιβιντ Μίτσελ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μεταίχμιο/Facebook

Μία νέα μπάντα, που δεν υπήρξε ποτέ, άλλαξε όμως την ιστορία της μουσικής, οι Utopia Avenue. Ένας συγγραφέας που εμπνεύστηκε μία ιστορία, καταφέρνοντας να κάνει τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στο 1967 και να διασκεδάσουν με τις περιπέτειες της μπάντας που δεν υπήρξε, αλλά μας σύστησε το rock n’ roll, ο Ντέιβιντ Μίτσελ. Στην ευχάριστη έκπληξη του 2021, το μουσικό «Utopia Avenue» του Ντέιβιντ Μίτσελ κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο για το κοινό όσο και για τους κριτικούς.

Ένα βιβλίο που θα μας ταξιδέψει στην ψυχεδελική μουσική σκηνή του Λονδίνου της δεκαετίας του ’60, περιγράφοντας την με ζοφερές, και διασκεδαστικές πολλές φορές, λεπτομέρειες. Το ερώτημα όμως είναι πάντα ένα, μπορούμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε τον κόσμο ή ο κόσμος αλλάζει εμάς;

«Αν ένα τραγούδι μπορέσει να φυτέψει μια ιδέα ή ένα συναίσθημα σε ένα μυαλό, έχει ήδη αλλάξει τον κόσμο» – Ντέιβιντ Μίτσελ, Utopia Avenue

Ο Αναλφάβητος – Σεμπάστιαν Φίτζεκ
Αναλφάβητος, Σεμπάστιαν Φίτζεκ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Αναλφάβητος, Σεμπάστιαν Φίτζεκ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Ο καθηλωτικός και με φανατικό πλέον κοινό συγγραφέας Σεμπάστιαν Φίτζεκ, επιστρέφει με τον «Αναλφάβητο», ένα ακόμα ψυχολογικό θρίλερ που συνδυάζει στοιχεία τρόμου με έντονα κοινωνικά μηνύματα αυτή τη φορά.

Ένα κοριτσάκι ζητά απελπισμένο με κάθε τρόπο βοήθεια. Όταν ο Μίλαν Μπεργκ την δει, παρόλο που δεν ξέρει να διαβάσει το τρομακτικό σημείωμα που κρατάει το κορίτσι, θα καταλάβει ότι κάτι πάει πολύ λάθος και θα κάνει τα πάντα για να την βοηθήσει, ακόμα και αν είναι αναλφάβητος σε μία κοινωνία που δεν είναι πάντα υποστηρικτική. Μία πλοκή γρήγορη, με αγωνία και τελικά εξιλέωση, γνωρίσματα που έχουν όλα τα βιβλία του Φίτζεκ και ο λόγος που πάντα βρίσκεται στην κορυφή κάθε λίστας μας.

«Μερικές φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο στη γη.» – Σεμπάστιαν Φίτζεκ, Ο Αναλφάβητος

Η Λίστα – Λούσι Φόλεϊ
Η Λίστα, Λούσι Φόλεϊ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μίνωας/Facebook

Η Λίστα, Λούσι Φόλεϊ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μίνωας/Facebook

Στον τομέα των ψυχολογικών θρίλερ, φέτος ξεχώρισε η Λούσι Φόλεϊ, η νέα Αγκάθα Κρίστι για πολλούς. Στο νέο της πόνημα με τίτλο «Η Λίστα», μεταφερόμαστε σε ένα μικρό και απομακρυσμένο ιρλανδικό νησί. Μία λίστα καλεσμένων με ένοχα μυστικά, άφθονο ποτό και μία δολοφονική διάθεση θα τολμήσουν να διακόψουν τον γάμο της χρονιάς. Και όταν μία θύελλα ξεσπάσει στο νησί, η μανία της δεν θα αφήσει κανέναν δολοφόνο να ξεφύγει. Ακονίστε λοιπόν τα ερευνητικά σας ένστικτα για να λύσετε το μυστήριο και βάλτε την «Λίστα» στην λίστα σας, με τα must-read του 2022.

«Όσοι δείχνουν τον μεγαλύτερο σεβασμό προς τους κανόνες, είναι αυτοί που απολαμβάνουν περισσότερο να τους παραβιάζουν.» – Λούσι Φόλεϊ, Η Λίστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγκάθα Κρίστι: Τα 10 καλύτερα μυθιστορήματα της βασίλισσας της αστυνομικής λογοτεχνίας12.09.2018

Ο καστανάνθρωπος – Søren Sveistrup
Ο Καστανάνθρωπος, Søren Sveistrup. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Ο Καστανάνθρωπος, Søren Sveistrup. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Το 2021 γνωρίσαμε και τον Søren Sveistrup, ο οποίος μας παρουσίασε ένα ακόμα από τα πολλά αστυνομικά διαμάντια της σκανδιναβικής λογοτεχνίας. «Ο Καστανάνθρωπος» του, είναι ένα καλογραμμένο νουάρ, με φρικιαστικά εγκλήματα, εμμονικό κατά συρροή δολοφόνο και αρκετό μυστήριο – όσα ακριβώς αγαπούν οι λάτρεις των αστυνομικών θρίλερ. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2021, στο Netflix είδαμε τη μεταφορά του μυθιστορήματος στην μικρή οθόνη, με μόλις 6 επεισόδια, όπως συνηθίζεται σε όλες τις σκανδιναβικές σειρές.

Προσπαθώντας να μπει στην λίστα των βιβλίων μας για το 2022, «Ο καστανάνθρωπος» μας παρουσιάζει έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος κυκλοφορεί ανενόχλητος στους δρόμους της Κοπεγχάγης. Εκτός από θύματα, αφήνει πίσω και το σημάδι του, μία μικρή φιγούρα από κάστανα και σπίρτα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε σκηνή εγκλήματος φαίνεται να οδηγεί σε ένα άλλο, ήδη εξιχνιασμένο έγκλημα. Η αστυνομία καλείται να βάλει φρένο στον δολοφόνο, ο οποίος όμως βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.

«Θλίψη είναι μία αγάπη που μένει άστεγη» – Søren Sveistrup, Ο καστανάνθρωπος

Φρέντρικ Μπάκμαν, Άνθρωποι με άγχος
Άνθρωποι με άγχος, Φρέντρικ Μπάκμαν. Φωτογραφία: Εκδόσεις Κέδρος/Facebook

Άνθρωποι με άγχος, Φρέντρικ Μπάκμαν. Φωτογραφία: Εκδόσεις Κέδρος/Facebook

Συνεχίζοντας με την σκανδιναβική λογοτεχνία, το «Άνθρωποι με άγχος» του Φρέντρικ Μπάκμαν ξανά ήρθε φέτος στο προσκήνιο μετά την τηλεοπτική μετάφορά του στο Netflix και πρέπει σίγουρα να υπάρχει στην λίστα μας γενικά, και όχι μόνο για το 2022.

Μία ληστής της οποίας το σχέδιο καταλήγει σε μία κατάσταση ομηρίας, με όμηρους πολύ διαφορετικούς και αγχωμένους, και 2 αστυνομικοί που φαίνεται να μην βρίσκουν την άκρη. Ένα βιβλίο που τόσο απλά και με απίστευτη μαεστρία και χιούμορ, μπορεί να φέρει ξανά την αισιοδοξία στην ζωή μας. Και αν κυλίσει ένα δάκρυ στο τέλος, θα είναι από τη συγκίνηση που φέρνει η δύναμη της συγχώρεσης, ακόμα και αν συχνά ξεχνάμε πόσο ισχυρή είναι.

«Όταν γυρίσεις σπίτι σου απόψε, […] χάρισε στον εαυτό σου μία βαθιά ανάσα. Γιατί καταφέραμε και σήμερα να πορευτούμε και να τα βγάλουμε πέρα.» – Φρέντρικ Μπάκμαν, Άνθρωποι με άγχος

Μισό Παιδί – Αύγουστος Κορτώ
Μισό παιδί, Αύγουστος Κορτώ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Πατάκη/Facebook

Μισό παιδί, Αύγουστος Κορτώ. Φωτογραφία: Εκδόσεις Πατάκη/Facebook

Από τις καινούριες ελληνικές κυκλοφορίες ξεχωρίζει όπως πάντα ο Αύγουστος Κορτώ. Όσοι παρακολουθούν την συγγραφική πορεία του κατά κόσμον Πέτρου Χατζόπουλου,  γνωρίζουν και αγαπούν την χροιά και την ευθύτητά του και πάνω από όλα εκτιμούν την ωμή αλήθεια που προσφέρει στα βιβλία του. Για ακόμα μία φορά, το «Μισό Παιδί» του έρχεται να μας αναστατώσει με μία ιστορία τρομακτική, που σίγουρα κανείς δεν θέλει να βιώσει.

Ένα σχολείο στην επαρχεία βιώνει μαύρες μέρες, καθώς ένας μαθητής αποφάσισε μια μέρα να γαζώσει με πολυβόλο τους συμμαθητές του. Ένας μαθητής με κάποιο υπόβαθρο, κάποιοι συμμαθητές του με ένα διαφορετικό υπόβαθρο και ένα χωριό στην δίνη της θλίψης και του θρήνου, που προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του και να φτάσει στο τέλος του μυστηρίου πίσω από το μακελειό αυτό. Γιατί ποτέ τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

«Η αλήθεια ήταν σαν χέρι που κρατάει ένα ποτήρι καθαρό νερό – αν δε βρεθεί ένα άλλο χέρι να την πάρει, αν δεν περάσει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μένει μισή.» – Αύγουστος Κορτώ, Μισό Παιδί

VOR πέρα από τον νόμο – Σοφία Νικολαΐδου
Vor Πέρα από το νόμο, Σοφία Νικολαΐδη. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μεταίχμιο/Facebook

Vor Πέρα από το νόμο, Σοφία Νικολαΐδη. Φωτογραφία: Εκδόσεις Μεταίχμιο/Facebook

Η καταξιωμένη στον χώρο της Σοφία Νικολαΐδου μας προσφέρει για το 2022 το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «VOR πέρα από τον νόμο», ο οποίος σε κάποιους θα φανεί γνωστός. Η ρωσική λέξη «Вор» σημαίνει κλέφτης και το ομώνυμο μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από την όχι και τόσο ευρέως γνωστή «ρωσόφωνη μαφία», Vory V Zakone.

Όταν έρθει η ώρα να επεκταθούν, οι Vory V Zakone θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη, όπου τους περιμένει η ομάδα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε ετοιμότητα, έχοντας στόχο να καταφέρει το σχεδόν ακατόρθωτο. Να συλλάβει κάποιους από τους πιο περιζήτητους εγκληματίες. Ένα μυθιστόρημα που έχει έγκλημα, αγωνία, κοινωνικά μηνύματα και μυστικά, μετά από μία εξονυχιστική έρευνα της συγγραφέως πάνω στην περιβόητη ομάδα κακοποιών.

«Η εκδίκηση είναι παιδί της σιωπής.» – Σοφία Νικολαΐδου, VOR πέρα από τον νόμο

Τα όμορφα τοπία της κόλασης – Αλκυόνη Παπαδάκη
Τα όμορφα τοπία της κόλασης, Αλκυόνη Παπαδάκη. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Τα όμορφα τοπία της κόλασης, Αλκυόνη Παπαδάκη. Φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Η πλέον αγαπημένη Ελληνίδα συγγραφέας με τους χιλιάδες πιστούς αναγνώστες, το 2021 μας παρουσίασε το μυθιστόρημά της «Τα όμορφα τοπία της κόλασης», με το οποίο στοχεύει να μας θυμίσει πως, ακόμα και στην κόλαση υπάρχει ομορφιά. Με την αισιόδοξη πένα της, η Αλκυόνη Παπαδάκη προσπαθεί να μας δείξει πως παντού υπάρχει ομορφιά, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να την δούμε. Ακόμα και αν το σκοτάδι γύρω μας είναι πυκνό και αποπνικτικό, πάντα μέσα στη ψυχή μας θα στεγάζεται ένα φως, που περιμένει να απλωθεί και να κυριαρχήσει.

Σε 240 σελίδες, βλέπουμε πως ότι και να συμβαίνει γύρω μας, δεν αξίζει να μας παρασύρει στα σκοτάδια του, και ειλικρινά είναι ένα μυθιστόρημα αρκετά χρήσιμο για την εποχή που διανύουμε, η οποία μοιάζει να δείχνει μονίμως μόνο την σκοτεινή πλευρά της. Μήπως όμως εμείς επιλέγουμε να στεκόμαστε στα αρνητικά και να παραβλέπουμε τις φωτεινές πλευρές τους; Άλλωστε, κάθε άνθρωπος και κάθε εμπειρία στην ζωή μας, είναι ένα μάθημα που έπρεπε να πάρουμε.

«Κάθε ψυχή διαλέγει μόνη της το μέρος που θέλει να ξαποστάσει. Φτάνει να την αφήσεις να το διαλέξει. Να μην την πνίξεις μέσα στη μαυρίλα και στον χαμό.» – Αλκυόνη Παπαδάκη, Τα όμορφα τοπία της κόλασης

Οι κόρες – Alex Michaelides
Οι κόρες, Alex Michaelides. φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Οι κόρες, Alex Michaelides. φωτογραφία: Εκδόσεις Διόπτρα/Facebook

Ο Kύπριος συγγραφέας Alex Michaelides που κατάφερε πριν δύο χρόνια να συγκλονίσει τους αναγνώστες παγκοσμίως με το θρίλερ «Η σιωπηλή Ασθενής», επιστρέφει για να «στοιχειώσει» με τις ιστορίες του και το 2022. Με την εθιστική αγωνία που μόνο αυτός ξέρει να δημιουργεί, το νέο ψυχολογικό του θρίλερ, «Οι κόρες», φαίνεται πως θα γίνει η νέα μας εμμονή για το 2022.

Ο χαρισματικός καθηγητής αρχαίας τραγωδίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Έντουαρτ Φόσκα, ίσως να κρύβει έναν πιο… δολοφονικό χαρακτήρα. Η Μαριάννα, ψυχολόγος και παλιά απόφοιτη του ίδιου πανεπιστημίου, αυτό το υποπτεύεται και δεν θα σταματήσει να τον ερευνά, μέχρι να ανακαλύψει την αλήθεια. Όταν τα μέλη μία κλειστής ομάδας του πανεπιστημίου, γνωστές ως Κόρες, αρχίζουν να βρίσκονται νεκρά, η εμμονή της θα την οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στον θάνατο. Και όσο η πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο, εμείς θα τυλιγόμαστε όλο και πιο έντονα στο μυστηριώδες σκηνικό της ιστορίας που διαβάζουμε.

«Αυτός ο άντρας, αυτό το τέρας που είχε σκοτώσει τουλάχιστον δύο ανθρώπους, ήταν πολύ πιθανό να κατέληγε ελεύθερος.» – Alex Michaelides, Οι κόρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε μέσα στο 202212.09.2018

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b