MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Άλις Κούπερ: Οι άγνωστες πτυχές της ταραχώδους καριέρας του «νονού της shock rock»

Ο θρύλος της ροκ μουσικής σκηνής, Άλις Κούπερ, έκλεισε χθες τα 74 του χρόνια και εμείς συγκεντρώσαμε 15 πράγματα που ίσως να μην ξέρατε, για τη ζωή και την καριέρα του.

Άλις Κούπερ
Άλις Κούπερ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 4 Φεβρουαρίου του 1948 γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν ο Βίνσεντ Ντέιμον Φουρνιέ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα θα απασχολούσε έντονα την ροκ μουσική σκηνή ως Άλις Κούπερ, τόσο με τις εκκεντρικές εμφανίσεις του όσο και με την εγκαθίδρυση ενός νέου είδους μουσικής, της σοκ ροκ.

Όταν ήταν 12 ετών πήγε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισαν στην Αριζόνα. Εκεί έδειξε από νωρίς το πάθος του για τη μουσική και όσο φοιτούσε ακόμα στο γυμνάσιο, σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα, το οποίο κατάφερε να κυκλοφορήσει αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Συγκεκριμένα, οι Alice Cooper Band, όπως ονομάστηκαν, κυκλοφόρησαν το 1973 τον δίσκο Billion Dollar Babies, ο οποίος έγινε ο πιο επιτυχημένος του συγκροτήματος, καθώς κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή των charts και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα πιο γνωστά τραγούδια του άλμπουμ αυτού ήταν τα Elected, Hello Hurray και No More Mr. Nice Guy, τα οποία έκαναν τους φανς του συγκροτήματος να τρελαίνονται και τον υπόλοιπο κόσμο να αντιδρά έντονα για τη μπάντα-φαινόμενο, Alice Cooper.

Μαζί με την επιτυχία αυτή ήρθαν και οι ρήξεις στις σχέσεις των μελών του συγκροτήματος. Τα προβλήματα δεν φαινόταν να έχουν λύσεις και έτσι οι Alice Cooper διαλύθηκαν το 1974, με τον Κούπερ να ξεκινά τότε την σόλο καριέρα του. Κάτοικος πλέον του Λος Άντζελες, ο Άλις Κούπερ είχε αρχίσει να μονοπωλεί τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κοινού με τον θυμωμένο και σκοτεινό ήχο της μουσικής του, αλλά ταυτόχρονα να μαγνητίζει τις αρνητικές αντιδράσεις των κριτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΛεξικό: Ο Ντέιβιντ Μπόουι μέσα από τα δικά του λόγια12.09.2018

Ο αλκοολισμός και η επιστροφή στο μουσικό προσκήνιο

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Κούπερ πειραματίστηκε με τον ήχο του, γεγονός που άρχισε να πλήττει τη δημοτικότητα του. Εκείνη την περίοδο, και ενώ απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από το φανατικό του κοινό, ο Άλις Κούπερ είχε κυκλοφορήσει τους δίσκους Flush the Fashion, Special Forces, Zipper Catches Skin και DaDa, με τους οποίους εισήγαγαν ποπ στοιχεία στη μουσική τους. Τότε ήταν και η εποχή που ο Κούπερ έδινε την προσωπική του μάχη με τον αλκοολισμό.

Για να βγει νικητής από αυτήν, χρειάστηκε ένα χρόνο διάλειμμα από την καριέρα του, μέσα στον οποίο μάζεψε τα κομμάτια του και επέστρεψε δυναμικά με τον δίσκο Constrictor του 1986, μπαίνοντας στο Billboard Hot 100 για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την Epic Records και κυκλοφόρησε τον πλατινένιο δίσκο Trash ο οποίος φιγούραρε για πολλές μέρες στις πρώτες θέσεις των Βρετανικών charts και περιείχε τις μεγάλες επιτυχίες Poison, Bed of Nails και House of Fire.

Μετά την ομολογουμένως συναρπαστική επιστροφή του, η οποία χάρισε στην μουσική σκηνή της ροκ ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της, το Poison, ο Άλις Κούπερ άρχισε να επικεντρώνεται στις περιοδείες του, οι οποίες έχουν μείνει στην ιστορία. Ο θρύλος γύρω από το όνομά του προέκυψε τυχαία, αλλά δεν ήταν δύσκολο να διατηρηθεί. Σε κάθε του εμφάνιση, προσφέρει μοναδικά μακάβρια θεάματα, τα οποία είναι το σήμα κατατεθέν του και ο λόγος που ονομάζεται νονός της σοκ ροκ. Συγκεκριμένα, πάνω στην σκηνή ο Άλις Κούπερ αποκεφαλίζει κούκλες, έχει ως prop γκιλοτίνες, ηλεκτρικές καρέκλες και ζωντανά φίδια, ενώ όπως δηλώνει, διασκεδάζει με το σοκ του κοινού όταν αντικρίζει αυτά τα θεάματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαντέ: 10 τραγούδια που καθιέρωσαν την πιο ερωτική ερμηνεύτρια των 80s12.09.2018

15 πράγματα που δεν ξέραμε για τον θρυλικό Άλις Κούπερ
  1. Ο Άλις Κούπερ πήρε το κανονικό του όνομα, Βίνσεντ Ντέιμον Φουρνιέ, από τον θείο του, Βίνστεντ Κόλιερ και από τον συγγραφέα Ντέιμον Ράνιον.
  2. Το 1964 και ενώ ήταν μόλις 16 χρονών, ο Βίνσεντ Φουρνιέ ήθελε να συμμετάσχει στο τοπικό ετήσιο σόου ταλέντων του Letterman, έτσι έπεισε κάποιους συμμαθητές του να σχηματίσουν ένα συγκρότημα το οποίο αρχικά ονόμασαν The Earwigs, και έπειτα The Spiders, μέχρι να κατασταλάξουν στο όνομα Alice Cooper.
  3. Το Alice Cooper προέκυψε σύμφωνα με τον τραγουδιστή, μετά από ένα session με πίνακα πνευμάτων Ouija, που είχε πραγματοποιήσει το συγκρότημα. Όπως εξηγεί ο Κούπερ στο βιβλίο του, Golf Monster, το νέο όνομα προήλθε από έναν νεκρό μάγο, με το πνεύμα του οποίου είχε επικοινωνήσει ο τραγουδιστής εκείνη τη μέρα.
Το συγκρότημα Alice Cooper

Το συγκρότημα Alice Cooper

  1. Ο τραγουδιστής άλλαξε νόμιμα το όνομα του σε Άλις Κούπερ το 1975. Αυτό συνέβη στα μέσα της καριέρας του, διότι ήθελε να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις που μπορεί να είχε, σχετικά με την ιδιοκτησία ενός ονόματος, το οποίο διατηρούσε και το συγκρότημα του, καθώς το όνομα αυτό είχε προκύψει μετά από επιλογή όλου του συγκροτήματος και όχι καθαρά δική του. Μετά τη διάλυση των Alice Cooper, ο τραγουδιστής πλήρωσε, και συνεχίζει να πληρώνει, ένα ετήσιο ποσό στην πρώην μπάντα του, για τα δικαιώματα εμπορικής χρήσης του ονόματος.
  2. Σύμφωνα με τον τραγουδιστή, το όνομα αυτό ταίριαξε απόλυτα στην εικόνα του σοκ ροκ, το οποίο πρέσβευε, καθώς σαν όνομα ακούγεται από την μία αβλαβές και από την άλλη δολοφονικό. Σαν «ένα κοριτσάκι που κρατάει, από το ένα χέρι γλειφιτζούρι και από το άλλο μαχαίρι», όπως έχει δηλώσει.

Το 2011 έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame.
  1. Ο Άλις Κούπερ έχει καταγωγή από την Αγγλία, από τους Ουγενότους της Γαλλίας, την Ιρλανδία, τη Σκωτία αλλά και από τους ιθαγενείς Σίου της βόρειας Αμερικής.
  2. Ο πατέρας του Άλις ήταν ιεροκήρυκας στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού, και ο Κούπερ ήταν θρησκευτικά ενεργός κατά τα προεφηβικά του χρόνια. Μάλιστα πρόσφατα, δεν δίστασε να δηλώσει πως ενώ για χρόνια η σχέση του με την θρησκεία είχε αποδυναμωθεί, τα τελευταία χρόνια νιώθει κάπως πιο κοντά στον Θεό και αναγνωρίζει πως η πίστη τον είχε, με κάποιο τρόπο, βοηθήσει όταν πάλευε με τον αλκοολισμό.
  3. Του πιστώνεται συχνά, πως έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του ήχου και της εμφάνισης της heavy metal και χαρακτηρίζεται ως ο καλλιτέχνης που εισήγαγε για πρώτη φορά εικόνες τρόμου στο rock’n’roll. Σύμφωνα με κάποιους μάλιστα, η παρουσία και η περσόνα του Άλις Κούπερ, έχουν μεταμορφώσει οριστικά αυτό το είδος.
Ο Άλις Κούπερ με τον καθιερωμένο βόα στις εμφανίσεις του επί σκηνής.

Ο Άλις Κούπερ με τον καθιερωμένο βόα στις εμφανίσεις του επί σκηνής.

  1. Ο Κούπερ ήξερε πως το συγκρότημα του χρειαζόταν ένα τέχνασμα για να λάβει αναγνωσιμότητα, και είχε πράγματι δίκιο. Έτσι, εκμεταλλεύτηκε ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, το οποίο όμως με τον χειρισμό του κατάφερε να του χαρίσει την «σοκ ροκ» περσόνα του. Ο λόγος για το περιβόητο περιστατικό με κοτόπουλο στη συναυλία του Toronto Rock and Roll Revival, τον Σεπτέμβριο του 1969. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Alice Cooper, κάποιος από το κοινό πέταξε ένα ζωντανό κοτόπουλο στη σκηνή. Ο Κούπερ, νομίζοντας πως θα μπορέσει να πετάξει, το ξανά πέταξε στον αέρα, όμως το ζωάκι έπεσε στο πλήθος με ταχύτητα και τεμαχίστηκε, πετώντας αίματα παντού. Το περιστατικό εξαπλώθηκε αστραπιαία βοηθώντας έτσι στην γέννηση ενός θρύλου.
  1. Ο Άλις Κούπερ παντρεύτηκε με τη χορογράφο και καθηγήτρια μπαλέτου Σέριλ Γκόνταρντ το 1976. Γνωρίστηκαν στα σόου του τραγουδιστή, στα οποία η μετέπειτα σύζυγός του, συμμετείχε ως χορεύτρια.

Έχουν τρία παιδιά μαζί, την Κάλικο, τον Ντας και την Σονόρα Ρόουζ.
Ο Άλις Κούπερ με τη σύζυγό του Σέριλ Γκόνταρντ.

Ο Άλις Κούπερ με τη σύζυγό του Σέριλ Γκόνταρντ.

  1. Το 1983, παραλίγο να χωρίσουν τις ζωές του, καθώς ο Κούπερ είχε σοβαρό πρόβλημα με τον αλκοολισμό. Τότε, η Σέριλ ζήτησε διαζύγιο, όμως ένα χρόνο αργότερα ο τραγουδιστής ξεπέρασε το πρόβλημα του και τα ξανά βρήκαν.
  2. Ο «ταλαντούχος αλλά κάπως τρομακτικός», σύμφωνα με τον Κέρμιτ τον Βάτραχο, Άλις Κούπερ, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να δημιουργήσει ένα «απόκοσμο κλίμα» στην εκπομπή The Muppets, όταν καλεσμένος σε ένα επεισόδιο του 1978, είπε πως ήταν πράκτορας του «Διαβόλου» και προσπάθησε να προσφέρει στους παρουσιαστές πολλά πλούτη και παγκόσμια φήμη, με αντάλλαγμα τις ψυχές τους. Τραγούδησε επίσης το επιτυχημένο τραγούδι του «Welcome to My Nightmare», σοκάροντας το κοινό της εκπομπής.
  1. Εκτός μουσικής σκηνής, ο Κούπερ ζει μία πιο απλή και καθημερινή ζωή. Είναι ηθοποιός του κινηματογράφου, μανιώδης παίκτης γκολφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και, από το 2004, ραδιοφωνικός παραγωγός, με το κλασικό ροκ σόου του «Nights with Alice Cooper», το οποίο είναι αρκετά δημοφιλές.
  2. Το Rolling Stone τον έχει χαρακτηρίσει ως την πιο αγαπημένη περσόνα της heavy metal στον κόσμο.
  3. Το 1973, ο υπερρεαλιστής καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί, μετέτρεψε τον Άλις Κούπερ στο πρώτο τρισδιάστατο (3D) γλυπτό στον κόσμο. Ο τραγουδιστής φορούσε διαμαντένιο κολιέ και τιάρα, και δάγκωνε το κεφάλι από ένα μικρό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου.
Η τρισδιάστατη αναπαράσταση του Άλις Κούπερ, όπως τη δημιούργησε και την εμπνεύστηκε ο Σαλβαδόρ Νταλί.

Η τρισδιάστατη αναπαράσταση του Άλις Κούπερ, όπως τη δημιούργησε και την εμπνεύστηκε ο Σαλβαδόρ Νταλί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Shakira έγινε 45: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της βασίλισσας της latin12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b